Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ραγκούσης στο «Ραντάρ»: Ο Μητσοτάκης, επί Σαμαρά, είχε βάλει τον κολλητό του στο υπουργείο, αν και τελευταίος στα μόρια. «Αυτοί οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές που έχουν δικαίωμα υπογραφής, είναι οι αρμοί της εξουσίας»













Για την ανάγκη η λειτουργία και το έργο της ΕΛ.ΑΣ να μείνουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης μίλησε μεταξύ άλλων στο ραδιόφωνο του Alpha και την εκπομπή «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο ο Γιάννης Ραγκούσης.
«Η ανάγκη της κοινωνίας είναι η ανάγκη προστασίας, είναι το αγαθό της ασφάλειας το οποίο ανήκει σε όλους τους πολίτες μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, πολίτες κάθε κοινωνικής κατηγορίας. Εγώ νομίζω ότι δύο πράγματα πρέπει να σταματήσουν στη χώρα και επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω δύο μεγάλα λάθη που συνεχίζει και κάνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Έκανε και προεκλογικά, κάνει και μετ’ εκλογικά ως κυβέρνηση. Το ένα είναι να εμπλέκει την Ελληνική Αστυνομία στο κομματικό παιχνίδι
Δηλαδή να  κάνει το ζήτημα της ασφάλειας ένα μείζον ζήτημα πολιτικής προεκλογικής ατζέντας με αποτέλεσμα να μη συμβαίνει με τα σώματα ασφαλείας αυτό που η χώρα είχε καταφέρει με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ξέρετε, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εδώ και χρόνια – και αυτό είναι από τις μεγάλες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης – όλων των κομμάτων που είτε κυβέρνησαν, είτε ήταν στην αντιπολίτευση, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν φύγει έξω από το κομματικό παιχνίδι. 
Πολύ δύσκολα θα ακούσετε ένα κόμμα να αντιπολιτεύεται μία κυβέρνηση ή κόμμα να κάνει κριτική σε ένα άλλο με επίκεντρο ζητήματα των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό είναι μία σπουδαία κατάκτηση. Το ίδιο πρέπει να κατακτηθεί και με τα Σώματα Ασφαλείας. Η Νέα Δημοκρατία τι κάνει; Η Δεξιά, η συντηρητική παράταξη. 
Πρώτον, βάζει το θέμα της Αστυνομίας μέσα στο κομματικό παιχνίδι, μέσα στην αντιπαράθεση. 
Δεύτερον, βάζει με ένα τρόπο ανεύθυνο, όπως αποδεικνύεται, πάρα πολύ ψηλά τον πήχη – τώρα πια το πληρώνει η ίδια. Δηλαδή όταν ο κ. Μητσοτάκης έβγαινε και έλεγε προεκλογικά, κατηγορούσε τις κυβερνήσεις Τσίπρα ότι είναι με κατεβασμένα τα χέρια απέναντι στην ανομία, έλεγε ταυτόχρονα ότι θα τελειώνει με  τον Ρουβίκωνα 8 Ιουλίου και ότι θα ξεμπερδεύει με το άβατο των Εξαρχείων σε ένα μήνα. Άρα και αυτό πρέπει να σταματήσει. Και πρέπει να φύγει από το κομματικό παιχνίδι γενικά ο ρόλος των Σωμάτων Ασφαλείας, πρέπει να αφεθεί ανεμπόδιστη η ΕΛ.ΑΣ να κάνει τη δουλειά της όπως την κάνει πχ η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
 Ένα παράδειγμα είναι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που είναι εκτός κομματικής αντιπαράθεσης», σημείωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη διαπίστωση ότι ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. εντάχθηκε και έχει ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο πρώην αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο κ. Ραγκούσης σχολίασε: «Υπάρχει μία τεράστια διαφορά σε αυτό.
 Αυτό που είπα εγώ είναι να φύγει ο ενεργός. Εγώ λέω για τους εν ενεργεία. Εσείς τώρα λέτε να στερήσουμε αναφαίρετα συνταγματικά δικαιώματα σε ένα πολίτη από την ώρα που συνταξιοδοτείται, τη δυνατότητά του να συμμετέχει στην πολιτική ζωή του τόπου. 
Αυτό είναι άλλο πράγμα. Εγώ το είπα για να τονίσω ότι αυτό το κάνει συστηματικά η Νέα Δημοκρατία. Εμείς ακόμη και αν δείτε την κριτική που σήμερα ασκούμε στην πολιτική που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στον τομέα της Ασφάλειας δεν είναι κριτική τύπου Μητσοτάκη. 
Δηλαδή εμείς δεν λέμε ότι κατηγορούμε την κυβέρνηση γιατί δεν έχει εκμηδενίσει την εγκληματικότητα, την κατηγορούμε ότι την μεταφέρει στα παρακάτω στενά και κυρίως την κατηγορούμε ότι γι’ αυτό το πολύ σύνθετο πρόβλημα, το πρόβλημα της εγκληματικότητας που έχει αίτια, και κοινωνικά και οικονομικά και άλλα, είχε φτάσει σε σημείο να λέει στον ελληνικό λαό, είχε βάλει εξωπραγματικούς τελείως στόχους ότι θα τελειώνουμε με τον "Ρουβίκωνα" και ο "Ρουβίκωνας" είναι εδώ και κάνει παρέλαση στα υπουργικά γραφεία και βεβαίως εμείς αυτό δεν το επικροτούμε και δεν μας εκφράζει».
Πρόσθεσε επίσης: «Η κομματικοποίηση δεν είναι αυτό που λέτε εσείς. Αυτό που λέτε εσείς είναι η αφαίρεση Συνταγματικών Δικαιωμάτων από ένα πολίτη ο οποίος συνταξιοδοτείται. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό».
Τόνισε ακόμα: «Αν θέλετε να μιλήσουμε για τους εν ενεργεία τότε θα μου επιτρέψετε να πάμε αλλού την κουβέντα. Και να πάμε σε μία κυβέρνηση όπως του κ. Μητσοτάκη που κατηγορούσε τον κ. Τσίπρα για την κατάσταση στην  Αστυνομία, προηγούμενος αρχηγός από τον κ. Ανδρικόπουλο – ο κ. Ανδρικόπουλος χρημάτισε λιγότερο από ένα χρόνο – το περισσότερο διάστημα αρχηγός ήταν ο κ. Τσουβάλας, αρχηγός της Αστυνομίας, επικεφαλής για όλα τα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας και ο κ. Τσουβάλας αυτή τη στιγμή έχει αναβαθμιστεί από τον κ. Μητσοτάκη σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ήταν και αρχηγός της Αστυνομίας που εξαναγκάστηκε από τον κ. Τσίπρα σε παραίτηση μετά το Μάτι. Και επίσης προσέξτε μια και είπα Μάτι
Δείτε τι κάνανε προχθές στις κρίσεις στην Πυροσβεστική. Προήγαγαν σε υποστράτηγο τον επιχειρησιακό επικεφαλής της Πυροσβεστικής στην τραγωδία στο Μάτι».
«Με το που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης εκκαθάρισαν όλα τα στελέχη από άκρο σε άκρο της χώρας, της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν άφησαν διευθυντή για διευθυντή αστυνομικού τμήματος ή περιφερειακής διοίκησης. Από τον αρχηγό μέχρι τον τελευταίο περιφερειακό διοικητική της ΕΛ.ΑΣ σε όλη την Ελλάδα τους καθαρίσανε. 
Τους αλλάξανε. Και βάλανε στη θέση τους κομματικά επιλεγμένους. Αυτό δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Ή είχε πάψει να γίνεται», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δυστυχώς μας έχει γυρίσει πολύ πίσω είχαμε φύγει από αυτές τις εποχές».
Για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τους ‘αρμούς εξουσίας’ ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014 σε μία νύχτα μέσα καθάρισε χιλιάδες γενικούς διευθυντές από όλο το Ελληνικό Δημόσιο και τοποθέτησε κομματικά επιλεγμένους. 
Στο δε υπουργείο το δικό του, το οποίο το γνωρίζω πολύ καλά γιατί ήμουν ένας από τους προκατόχους του, τοποθέτησε τον τελευταίο σε μόρια, βγάζοντας από τη μέση τον πρώτο και καλύτερο γενικό διευθυντή που είχε τότε το υπουργείο, γιατί ήταν κολλητός του. 
Αυτοί οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές που έχουν δικαίωμα υπογραφής, είναι οι αρμοί της εξουσίας που όταν τοποθετούνται όπως είχαν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά επί υπουργίας Μητσοτάκη, τελείως αναξιοκρατικά, ναι δεν μπορούν να είναι μέρος μιας νέας αρχής για το κράτος και τη δημόσια διοίκηση. 
Δεν μπορούνε να είναι μέρος μίας αξιοκρατικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και βεβαίως από εκεί πρέπει προφανώς να  ξεκινάει κανείς (…) Αυτοί λοιπόν είναι οι αρμοί της εξουσίας και είναι προβληματικοί και απαράδεκτοι όταν έχουν στελεχωθεί με αναξιοκρατικές και κομματικές διαδικασίες. Αυτό είναι προϋπόθεση για να πάει η χώρα μπροστά».  
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα σημείωσε: «Έδωσε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν ανεκτές κάθε είδους αναξιοκρατικές και αδιαφανείς επιλογές και αποφάσεις που παίρνει η συγκεκριμένη σημερινή κυβέρνηση. Δ
εν υπάρχει περίπτωση, την επόμενη φορά, αν μπορώ να ερμηνεύσω τον κ. Τσίπρα, όταν του δώσει ο ελληνικός λαός την εντολή να ξαναγίνει πρωθυπουργός, δεν θα δώσει ούτε μία ημέρα για να μείνουν στη θέση τους άνθρωποι που δεν αξίζουν να μείνουν εκεί γιατί δεν μπήκαν αξιοκρατικά».
Απαντώντας στις κατηγορίες ΝΔ και αντιπολίτευσης πως με τη συγκεκριμένη δήλωση ο κ. Τσίπρα υπονόησε ότι θέλει να βάλει «χέρι» στη Δικαιοσύνη και τα Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Ραγκούσης σχολίασε: 
«Στα μεν μέσα ενημέρωσης μπορεί να παινεύεται μία ζωή ο κ. Τσίπρας ότι επί πρωθυπουργίας του δόθηκαν με διαφανείς διαδικασίες για πρώτη φορά νόμιμες άδειες στα κανάλια. (….) Και εκεί (σ.σ. αναφέρεται στη Δικαιοσύνη) υπάρχουν κατακτημένες διαδικασίες όσον αφορά στην επιλογή της ηγεσίας και εδώ δεν υπάρχουν μόνο αντικειμενικές διαδικασίες, καθιερωμένες, αλλά για το αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών τώρα αποθεώθηκε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που κάποτε τα έλεγε όλα αυτά. 
Πώς; Επιλέγοντας την Πρόεδρο του ΣτΕ ως σημερινή ΠτΔ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου