Έπρεπε να παρέμβει (επιτέλους) ο Νίκος Δένδιας, περίπου 48 ώρες μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση και να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου περί “συνεννόησης για τα Ίμια”.
«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να μπορέσει να έχει συνεννοήσεις αυτού του επιπέδου με την τουρκική πλευρά. Εκφεύγει της τρέχουσας ανταλλαγής απόψεων», τόνισε χαρακτηριστικά στην εκπομπή “10” της ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών.
Και διέψευσε ότι το επεισόδιο με το τουρκικό ερευνητικό “Oruz Reis” ήταν τεστ των ελληνικών αντανακλαστικών, όπως διατεινόταν εκείνες τις ώρες πολλά κυβερνητικά στελέχη.
«Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα», τόνισε. Σαφείς οι αιχμές προς τους Νίκο Παναγιωτόπουλο, Γιώργο Γεραπετρίτη, Στέλιο Πέτσα, Αλκιβιάδη Στεφανή και άλλους που μεσούσης της κρίσης ψέλιζαν διάφορα περί των ανέμων που παρέσυραν το τουρκικό σκάφος. Δεν αρκεί, όμως, η ηπιότητα του λόγου του υπουργού Εξωτερικών.
Η “πυροσβεστική” του παρέμβαση έρχεται, ωστόσο, να αποκαλύψει το εξαιρετικά επικίνδυνο έλλειμμα συνεννόησης σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η επίπληξη, δε, του πρωθυπουργού στον υπουργό Άμυνας –που βρέθηκε μέσα σε λίγες ώρες να διαψεύδει τον Ερντογάν και μετά να διαψεύδει τον εαυτό του και να επιβεβαιώνει έμμεσα τον Τούρκο πρόεδρο– δεν είναι προφανώς αρκετή. Και δεν είναι αρκετή διότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Παναγιωτόπουλος αντιμετώπισε με ελαφρότητα παρόμοια θέματα. Μόλις προ ημερών, άλλωστε, δημοσιοποίησε, σε μια…κοπή βασιλόπιτας, τους διαλόγους που είχε με τον πρωθυπουργό κατά τις ώρες της κρίσης με το “Oruz Reis”.
Το ίδιο συνέβη και με τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Θάνο Ντόκο. Δύο συνεντεύξεις (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερος Κύπρου) σε σύντομο διάστημα προκάλεσαν σύγχυση σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις ως προς μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη και εάν υπάρχει ή όχι στο τραπέζι θέμα συνεκμετάλλευσης. Την πρώτη φορά μπορεί να ήταν προβληματική η διατύπωση όσων είπε ο έμπειρος και μετριοπαθής κ. Ντόκος. Την δεύτερη; Τα δε περί “προσωπικών απόψεων” που επικαλέστηκε ως δικαιολογία ο Στέλιος Πέτσας είναι τουλάχιστον επιπόλαια. Σε τόσο σοβαρά ζητήματα, κι ενώ οι πολίτες ανησυχούν ακόμα και για πολεμική συμπλοκή με την Τουρκία, δεν νοούνται ως δείγμα υπευθυνότητας οι “προσωπικές απόψεις”. Αυτά, ας ακούγονται σε fora και επιστημονικά think tank.
Με δυο ντουζίνες έμπειρους δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναπληρώτρια κυβερνητικού εκπροσώπου, γραφεία Τύπου, και την πλειονότητα των μέσω ενημέρωσης στο πλευρό της, είναι τουλάχιστον παράδοξο να πέφτει η κυβέρνηση από γκάφα σε γκάφα.
Ως εκ τούτου είναι μάλλον δομικό το πρόβλημα και όχι μόνο επικοινωνιακό. Και επειδή δεν αφορά “θεματάκια” μικροπολιτικής επικαιρότητας ή ανταλλαγή ευφυολογήματων εμψύχωσης κομματικών ακροατηρίων με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην κρισιμότερη φάση τους εδώ και δύο δεκαετίες, η κατάσταση προκαλεί την αίσθηση μιας ελλιπούς διαχείρισης. Δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη οι χειρισμοί αρκετών συνεργατών του πρωθυπουργού. Και πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα…
Σ.Κ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου