Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Κ. Μπάρκας: Επιμένουμε στο +7,5% στον κατώτατο που ο Μητσοτάκης θεωρούσε... λίγο (Ηχητικό)







«Πεδίον δόξης λαμπρό λοιπόν για την ΝΔ, που είχε τάξει καλές δουλειές καλά αμειβόμενες (και τώρα τα "μαζεύει" πίσω), να κάνει δεκτή την πρόταση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να είναι ικανοποιημένοι όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας»

Η πρόταση νόμου για αύξηση κατώτατου 7,5% φέτος και 7,5% το 2021, σε συνέχεια της περυσινής αύξησης κατά 11%, είναι αυτό που σχεδίασε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και οφείλει ως αντιπολίτευση, απέναντι στα ψέματα Μητσοτάκη που προεκλογικά θεωρούσε τις αυξήσεις μικρές με το τρικ της ανάπτυξης 4% που δεν ήρθε ποτέ, σύμφωνα με όσα είπε o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό και άλλα εργασιακά θέματα κατατέθηκε καθώς «έχουμε μπροστά μας την συζήτηση για τη νέα ... απορρύθμιση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρκας, θυμίζοντας ότι η πρόταση για την αύξηση του κατώτατου έχει «ξεκινήσει από πέρυσι ... ως κυβέρνηση τον Φεβρουάριο αυξήσαμε τον κατώτατο κατά 11% και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό που είχαν νομοθετήσει ΝΔ-Βρούτσης».


«Όπως οφείλουμε και ως αντιπολίτευση επανερχόμαστε, καταθέτουμε πρόταση νόμου με αυτό που είχαμε ανακοινώσει πέρυσι τον Φεβρουάριο, για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 7,5% φέτος και 7,5% του χρόνου ... είχαμε πει ότι στόχος είναι να φτάσουμε στα 751 ευρώ, εκεί που ήταν ο κατώτατος μισθός πριν τα μνημόνια.

 Όχι ότι ήταν καλά, αλλά να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο ... σε συνέχεια των πράξεών μας ως κυβέρνηση». Μάλιστα, σε άλλο σημείο ανέφερε ότι μετά τις αυξήσεις που προβλέπονταν για το 2020 και το 2021, από το 2022 θα επανερχόταν ο διάλογος εργαζόμενων και κοινωνικών εταίρων για την περαιτέρω αύξηση, αυτό που ισχύει στην Ευρώπη.



«Πεδίον δόξης λαμπρό λοιπόν για την ΝΔ, που είχε τάξει καλές δουλειές καλά αμειβόμενες (και τώρα τα "μαζεύει" πίσω), να κάνει δεκτή την πρόταση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να είναι ικανοποιημένοι όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας», όπως είπε ο ίδιος.


Θύμισε παράλληλα ότι «είχαν πει στον ελληνικό λαό ότι αυτό το 7,5% που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ικανοποιητικό και επειδή θα πιάσουν ανάπτυξη 4% από την πρώτη χρονιά (δήλωση Μητσοτάκη που ο καθένας μπορεί να βρει στο διαδίκτυο) 
και θέλουν αύξηση του κατώτατου στο διπλάσιο της ανάπτυξης θα πάνε σε 8%».



«Έξι μήνες μετά ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κάνει το αντίθετο», συνέχισε ο κ. Μπάρκας. «Κατ` αρχήν, αναγνωρίζει την αύξηση κατώτατου του ΣΥΡΙΖΑ και λέει "εντάξει παιδιά, τι να πω, είχαμε πει κάτι προεκλογικά, αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να το κάνουμε". Είναι τα προεκλογικά ψεύδη της ΝΔ τώρα γίνονται πραγματικότητα. Δυστυχώς για τους εργαζόμενους της χώρας. η ΝΔ θέλει να δίνει μόνο στους λίγους, να μην διεκδικεί για την κοινωνική πλειοψηφία».
Στη συνέχεια, ο κ. Μπάρκας αναφέρθηκε και στο άλλο μείζον θέμα των ημερών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που όπως είπε με τις δηλώσεις Γεωργιάδη έγινε για μία ακόμη φορά ξεκάθαρο ότι η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται να προστατέψει τους πολίτες. Αποδόμησε παράλληλα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που προσπαθούν να παρουσιάσουν την μεγάλη μάζα των εκτεθειμένων σε κατασχέσεις ανθρώπων ως «μπαταχτσήδες», θυμίζοντας τις πρόνοιες του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη και του πλαισίου που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, για ανθρώπους που επλήγησαν από την κρίση και έχουν ένα σπίτι και πρέπει να το διατηρήσουν, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να βοηθήσει», τόνισε ο ίδιος, θυμίζοντας ότι πέραν του προαναφερθέντος νόμου ψηφίστηκε η υποστήριξη της δόσης του δανείου, προκειμένου ο ιδιοκτήτης να κρατήσει το σπίτι του και οι τράπεζες να είναι ευκολότερο να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου