Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Ο εγκλωβισμός Μητσοτάκη στην προεδρολογία






Θεωρητικά ο Πρωθυπουργός είχε αποσυρθεί σε πολυήμερες χριστουγεννιάτικες διακοπές για να «σκεφτεί» το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
 Αν και η διατύπωση προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση ξέγνοιαστων οικογενειακών στιγμών, φαίνεται ότι η επιλογή προσώπου δεν ευνοεί τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, που προσδοκούσε πολιτικό όφελος αλλά μάλλον έχει να διαχειριστεί ένα πονοκέφαλο. 
Ειδικά όσο ο Πρωθυπουργός επιλέγει να "τελειώσει" τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από μια υποτιμητική πασαρέλα ονομάτων που θεωρεί καταλληλότερους και μια συζήτηση που έθιξε όχι μόνο τον Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και τον ίδιο το θεσμό του Προέδρου.
Οι δηλώσεις από διάφορα στελέχη της συντηρητικής παράταξης, όχι μόνο από την καραμανλική πτέρυγα, ότι θα ήταν λάθος η μη ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου πληθαίνουν όσο περνά ο χρόνος χωρίς εξελίξεις. 
Ταυτόχρονα ονόματα πάνε και έρχονται με διάφορες προθέσεις, πραγματικές ή όχι, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να εγκλωβίζεται στην Προεδρολογία και δημιούργησε μια αχρείαστη κρίση.
Το μοναδικό όνομα που συγκεντρώνει ταυτόχρονα ευρεία αποδοχή και πλειοψηφία μέσα και έξω από τη ΝΔ είναι αυτό του νυν Προέδρου. Όλα τα υπόλοιπα προκαλούν φθορά, τουλάχιστον εσωκομματική αν όχι και σε επίπεδο κοινής γνώμης, αν δεν συγκεντρώνουν τις εγγυήσεις ενός προσώπου με κύρος. Ο  εντεινόμενος προβληματισμός για τις επιπτώσεις κάθε επιλογής στους εσωτερικούς συσχετισμούς, είναι που δημιουργεί την ανάγκη για απόπειρα «εξαγωγής» των προβλημάτων.

Αυτό ακριβώς προδίδει και το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη, που εμφανίστηκε προσχηματικά στη συζήτηση, θεωρητικά γιατί θα έφερνε σε δύσκολη θέση το ΣΥΡΙΖΑ.  Ειδικά για το ΣΥΡΙΖΑ η Δαμανάκη δεν συμβολίζει τίποτε θετικό απεναντίας, με την πολιτική της διαδρομή, είναι το «παράδειγμα προς αποφυγή» για τον κόσμο της Αριστεράς.  

Όπως εύστοχα έχει σχολιαστεί στα κοινωνικά δίκτυα, η επιλογή της συσπειρώνει όλους τους Έλληνες, με την έννοια ότι δεν την θέλει κανείς.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανοίγματος σε ευρύτερες συναινέσεις, που δεν θα είναι ειλικρινής, δεν πρόκειται να φέρει ποτέ σε δύσκολη θέση το ΣΥΡΙΖΑ ενώ αυξάνει τον κίνδυνο να «ξενερώσει» τον κόσμο της συντηρητικής παράταξης. 
Και μάλιστα, στην πρώτη φορά ιστορικά που ο Πρωθυπουργός έχει τη θεωρητική δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία.
Αρκεί με την επιλογή του να μην διασπάσει το κόμμα του ή να ευτελίσει το θεσμό του Προέδρου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου