Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020

Γιατί η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ δεν πήγε καλά

 
 


 Ο πρόεδρος Τραμπ συνάντησε τον Έλληνα πρωθυπουργό έχοντας τοποθετήσει στο χώρο, όχι τις σημαίες των δύο χωρών, αλλά τις σημαίες των πεζοναυτών και του ναυτικού. Αυτές τουλάχιστον είδαμε στα τηλεοπτικά πλάνα.

 Πολεμικό το κλίμα και η συνέντευξη Τύπου είχε πρωταγωνιστή τον Τραμπ, ο οποίος δέχτηκε βροχή ερωτημάτων για το Ιράν, το Ιράκ και την παραπομπή του.
Στο ερώτημα που μας ενδιέφερε για την τουρκική προκλητικότητα και τη συμφωνία με τη Λιβύη…δεν απάντησε τίποτα ουσιαστικό.
Όχι η συνάντηση δεν πήγε καλά για την Ελλάδα και όσο κι αν κουραστεί το υπερδραστήριο εδώ και έξι μήνες επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης να πείσει για το αντίθετο, δεν θα ΄χει ουσιαστικό αποτέλεσμα. 
Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός στην εξωτερική πολιτική, τη γεωπολιτική αλλά και στην επικοινωνία για να βγάλει συμπεράσματα.
Το να συναντάς έναν άνθρωπο όπως ο Τραμπ έχει ρίσκο. Ο κ.Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα ΄πρεπε να το ξέρουν από την επίσκεψη Τσίπρα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωνε ότι ήθελε στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση.
Ο κ.Μητσοτάκης βρέθηκε χθες βράδι στη δύσκολη θέση να ακούει τον Τραμπ να μιλάει ακατάπαυστα για θέματα όπως τα εσωτερικά του και η δολοφονία του Σουλεϊμανί, για το πόσο καλή συνεργασία έχουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία στη Συρία (εκεί που οι Τούρκοι έκαναν εισβολή) και ότι για το μέλλον της Λιβύης θα αποφασίσουν μαζί με την Τουρκία.
Αναρωτήθηκε μέχρι και γιατί να πληρώνουν για την ασφάλεια της Ουκρανίας οι Αμερικανοί και όχι η Γερμανία ή η Ελλάδα.
Όχι μόνο δεν ακούσαμε την επίπληξη της Τουρκίας που περιμέναμε (;), αλλά μας είπε πόσο σημαντική χώρα είναι η Τουρκία για τις ΗΠΑ και πόσο καλά συνεργάζονται μαζί της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου