https://www.efsyn.gr/politiki/226051_tote-mayro-tora-aspro
Το ταξίδι του «προβλέψιμου» πρωθυπουργού αντιμετωπίστηκε ως θρίαμβος από το σύνολο των «μεγάλων» κυβερνητικών ΜΜΕ, αν εξαιρέσει κανείς το ατύχημα με το μαύρο της ΕΡΤ των Ζούλα - Γαμπρίτσου.
Το ατύχημα αποδόθηκε στην άρνηση του Λευκού Οίκου να επιτρέψει πλάνα από τη συνάντηση (πάντα εξάλλου απαγορεύονται τα πλάνα στο Οβάλ Γραφείο), ωστόσο η ΕΡΤ δεν είχε ούτε ζωντανά πλάνα από την είσοδο και την έξοδο του πρωθυπουργού. Ευτυχώς, βέβαια, υπήρχαν τα κινητά του ΣΚΑΪ κι έτσι οι πολίτες δεν έχασαν την ευκαιρία να δουν εικόνες σε απευθείας μετάδοση.
Αφού λοιπόν δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, που φαίνεται ότι έπεισαν όλους εκείνους που ήθελαν να πειστούν, το φιλοκυβερνητικό «Πρώτο Θέμα» έσπευσε να κατεβάσει αμέσως την ανάρτηση για το «φιάσκο της ΕΡΤ».
Επί της ουσίας, όμως, η προβολή της χθεσινής συνάντησης Τραμπ - Μητσοτάκη, όπως και η αντίστοιχη της συνάντησης Τσίπρα - Τραμπ, το 2017, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τη δυναμική της προπαγάνδας.
Ενώ επί της ουσίας δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα κανενός τύπου από τη συγκεκριμένη συνάντηση, όπως άλλωστε δεν υπήρξε κάτι ουσιαστικό ούτε στη συνάντηση του 2017, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έσπευσαν να πανηγυρίσουν, προβάλλοντας τους ευσεβείς πόθους περίπου ως συμφωνίες, τη στιγμή που δεν έφτασαν καν στο στάδιο των υποσχέσεων.
Το χειρότερο βέβαια στιγμιότυπο ήταν αναμφίβολα η άτυπη συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας και παρά το καλωσόρισμα Τραμπ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έστεκε δίπλα του σαν γλάστρα την ώρα που -δικαιολογημένα φυσικά, λόγω της επικίνδυνης και αλυσιδωτής κρίσης που έχει προκαλέσει ο Τραμπ με την εν ψυχρώ δολοφονία του Ιρανού αξιωματούχου- οι δημοσιογράφοι τον αγνόησαν πλήρως.
Η αντικειμενικά καταφανέστατη αυτή απαξίωση αποσιωπήθηκε από τα «έγκυρα» ΜΜΕ. Ας σκεφτεί κανείς τι θα είχε επακολουθήσει στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία των 8, αν, για παράδειγμα, στη δύσκολη αυτή θέση είχε βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα «κέρδη» των «Νέων»
Αντίθετα, σύμφωνα με τα πανηγυρικά χθεσινά «Νέα» του Β. Μαρινάκη, τα τρομερά «3+1 κέρδη στην Ουάσινγκτον» δεν αφορούν τίποτε άλλο πέρα από ευσεβείς πόθους και αόριστες υποσχέσεις, όπως αναφέρονται λίγο παρακάτω: τη διατύπωση αιτήματος της Ελλάδας για συμμετοχή στα F-35, την (εκ νέου) αναγνώριση για την έξοδο από την κρίση, την υπόσχεση για επενδύσεις, την καταγγελία Μητσοτάκη για την τουρκική προκλητικότητα, την επίδειξη (για πολλοστή φορά) ενδιαφέροντος στα θέματα της ενέργειας και του φυσικού αερίου και, τέλος, την αστεία αναφορά για το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, τη στιγμή που ο Τσακαλώτος είχε ήδη συμφωνήσει τη συμφέρουσα για τη χώρα αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους.
Σε ακόμα πιο πανηγυρικούς τόνους, ο κυβερνητικός «Φιλελεύθερος» περιγράφει ένα θετικό κλίμα με πηχυαίους τίτλους για «υπερατλαντική ασπίδα (!) με αεροπλάνα και βαπόρια». Σε χαμηλούς τόνους (πιο κοντά στους τόνους της πρεσβείας των ΗΠΑ), όπως πάντα, η «Καθημερινή»,
ενώ η δεξιά «Δημοκρατία» αναφέρεται στην αγένεια του Τραμπ, παρουσιάζοντας τον Μητσοτάκη ελαφρώς ως επαίτη.
Πανηγυρισμούς για την επιτυχημένη συνάντηση είχαν βέβαια και όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον σε επίπεδο εικόνας και ήχου, ειδικά στη συνέντευξη, τα πράγματα ήταν εμφανώς άθλια.
Τα F-16 και τα F-35
Πηγαίνοντας όμως λίγα χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο 2017, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντήθηκε με τον Ντ. Τραμπ, έκαναν κοινές δηλώσεις και έδωσαν συνέντευξη Τύπου (σε πιο ομαλή διεθνή συγκυρία) με θέμα την Ελλάδα και την επιθυμητή έξοδο από την κρίση, η συνάντηση αντιμετωπίστηκε ως πλήρης αποτυχία και φιάσκο.
Και τότε ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει την πλήρη εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στην πορεία της οικονομίας της, αναγνώρισε την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους, έδωσε δημόσια την παραίνεσή του για επενδύσεις, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τα ενεργειακά και, τέλος, συνυπέγραψε τη συμφωνία για την αναβάθμιση με αντισταθμιστικά οφέλη των F-16.
Η «Εφ.Συν.» στο ανάλογο πρωτοσέλιδο (18.10.2017) αναφερόταν σε όλα αυτά με τον τίτλο «Στήριξη με ανταλλάγματα». Την ίδια μέρα, τα «Νέα», που τώρα πανηγυρίζουν πάνω από τη φωτογραφία του πρωθυπουργού (με φόντο τον Τραμπ), έγραφαν απαξιωτικά: «φιάσκο, κανένα όφελος για τη χώρα» και «μόνο ευχές και υποσχέσεις»!
Τα «Παραπολιτικά» διέκριναν μυστικά πάρε-δώσε με τον Τραμπ, ενώ το «Πρώτο Θέμα» κοστολογούσε την επίσκεψη και τα ανταλλάγματα που δόθηκαν για τις βάσεις στη Σούδα.
Οσο για την υπογραφή αναβάθμισης των F-16, μπορεί να αποτέλεσαν τότε αντικείμενο χλευασμού από τα φανατικά ΜΜΕ, αλλά η σημερινή κυβέρνηση μια χαρά τη συνεχίζει και με πρόσφατο Νόμο μάλιστα, ενώ η πιθανότητα να μας δώσουν και τα υπερσύγχρονα F-35 (που πάγωσαν για την Τουρκία) μάλλον θα τραβήξει σε χρόνο πιο πολύ κι από το μετρό Θεσσαλονίκης.
Οσους πανηγυρισμούς, λοιπόν, κι αν μας σερβίρουν οι έγκυροι προπαγανδιστές, και μόνο το γεγονός των ανύπαρκτων κοινών δηλώσεων και της ανύπαρκτης δήλωσης Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση, αποτυπώνει και την... επιτυχία της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου