Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Έρευνα Palmos Analysis:Το άνοιγμα προς Κέντρο-Κεντροαριστερά, δεν αποξενώνει το αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας μεγάλης κυβερνητικής παράταξης ως αντίπαλο δέος στον κυβερν πόλο που εκφράζει η ΝΔ





http://www.avgi.gr/article/10842/10461953/o-menas-tou-melitos-teleiose-gia-te-nea-demokratia#
Όσο κι αν λιβανίζουν σε καθημερινή βάση τα περισσότερα πρωτοσέλιδα την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, όσο κι αν επαναλαμβάνει με περισσή αυταρέσκεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η χώρα επί των ημερών του άλλαξε σελίδα, η πλειονότητα των ανθρώπων αντιμετωπίζει το μέλλον με σκεπτικισμό και επιφύλαξη. Κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία.
Μόνο οι παραδοσιακά “γαλάζιοι” ψηφοφόροι -σε ποσοστό 40%- δηλώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει βελτιώσει τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους, με όλους τους υπόλοιπους να το πιστεύουν σε ποσοστό από 3% έως 13%. Στο σύνολο των ερωτηθέντων το 55% δηλώνει ότι δεν έχει δει καμία βελτίωση στη δική του ζωή, ενώ η αντίληψη ότι έφτασαν οι καλύτερες μέρες στην οικονομία είναι αντιστρόφως ανάλογη με το εισόδημα.
Για το 50% όσων βγάζουν πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα η ανάκαμψη είναι εδώ, σε αντίθεση με αυτούς που κερδίζουν κάτω από 500 ευρώ, οι οποίοι σε ποσοστό 42% πιστεύουν ότι έρχονται χειρότερες μέρες.

 Μεγάλη δόση αισιοδοξίας νιώθουν οι νοικοκυρές (το 53% είναι πεπεισμένο για την ανάκαμψη), οι συνταξιούχοι (50%) και όσοι βρίσκονται ακόμη στην εκπαίδευση (45%) και δεν έχουν μπει στην αγορά εργασίας, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι (σε ποσοστό 42%) και οι άνεργοι (41%) πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι στάσιμα και δεν αναμένουν ούτε βελτίωση ούτε χειροτέρευση της θέσης τους.
Στο ζήτημα της κοινωνικής ευαισθησίας, τώρα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ν.Δ. να πείσει ότι αυτή νοιάζεται για τον κόσμο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε... ψίχουλα, το δείγμα της έρευνας εμφανίζεται διχασμένο: το 37% θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι κοινωνικά πιο ευαίσθητη από την προηγούμενη, ενώ το 39% εκτιμά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε περισσότερη κοινωνική ευαισθησία από τη Ν.Δ.
Στο ερώτημα αυτό πάντως η απάντηση εξαρτάται κυρίως από την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων. Όσοι δηλώνουν δεξιοί είναι πεισμένοι (72%) για την περισσή κοινωνική ευαισθησία της Ν.Δ., όσοι δηλώνουν αριστεροί και κεντροαριστεροί διαφωνούν σφόδρα.
Με δυο λόγια η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση της Ν.Δ. εξαντλείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου