Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Ο πολιτικός αμοραλισμός της κυβέρνησης






Του Βασίλη Ζωγράφου*
Η συντηρητική παράταξη και οι εκπρόσωποί της έδιναν ανέκαθεν ιδιαίτερη σημασία στους θεσμούς, στον σεβασμό τους και την τήρηση ενός άτυπου πρωτοκόλλου, αναφορικά με τις επισκέψεις τους.
Τον τελευταίο καιρό, οι πράξεις και οι ενέργειες υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού μεταλλάσσουν αυτή την εικόνα. Όλοι μας γίναμε μάρτυρες μιας επίμονης άρνησης να τηρήσουν τα αυτονόητα, λες κι έρχονται σε πόλη εχθρική. Ο λόγος αφορά βέβαια τις πρόσφατες επισκέψεις μελών της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού στη Λάρισα.
Αρχικά, επισκέφθηκε την πόλη μας η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη. Αντί να ενδιαφερθεί για το Αρχαίο Θέατρο, αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, και να ενημερωθεί από τον δήμαρχο Λαρισαίων, τον καταξιωμένο και μόλις επανεκλεγέντα Απόστολο Καλογιάννη, τον αγνόησε επιδεικτικά και δραπέτευσε σε άλλο δήμο της Περιφερειακής Ενότητας. Ήταν μια στάση που δείχνει έλλειψη πολιτικού θάρρους, πολιτική μικρότητα, μια υπουργό χαμηλής ιδεολογικής και πολιτικής κουλτούρας.
Λίγο αργότερα, ήρθε στην πόλη μας η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως. Η συγκεκριμένη έμεινε πολλές ώρες στη Λάρισα, συνάντησε φορείς, επισκέφτηκε σχολεία, πήγε μέχρι και στα γραφεία της ΝΟΔΕ, αλλά δεν αξιώθηκε να δει τον δήμαρχο Λαρισαίων, τον υπεύθυνο δηλαδή και για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ήταν μια στάση που φανερώνει πολιτική απρέπεια και μια πολιτική αντίληψη ξεπερασμένη, που θυμίζει άλλες εποχές.
Το πιο τρανταχτό, όμως, παράδειγμα αμοραλισμού έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήρθε το Σάββατο στη Λάρισα, έκανε βόλτες στο κέντρο, έβγαλε selfies, χαριεντίστηκε με διάφορους τοπικούς παράγοντες, αλλά δεν μπήκε στον κόπο να επισκεφτεί τον δήμαρχο της πόλης. Μιας πόλης με δημοκρατική παράδοση, αγώνες και ιστορία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γύρισε την πλάτη στον δήμαρχό μας, γύρισε την πλάτη στον λαό της Λάρισας. Η τάξη, ο σεβασμός στους θεσμούς, οι ηθικές αξίες, πήγαν περίπατο. Ο πρωθυπουργός μάς γυρίζει στις εποχές της γνωστής Δεξιάς του διχασμού και των διακρίσεων.
Μικροψυχία ίσως, κακοί σύμβουλοι πιθανότατα, αλλά σίγουρα ανωριμότητα, εμπάθεια και πολιτικός αμοραλισμός στο έπακρο.
Λίγους μήνες πριν, οι Λαρισαίοι ανανέωσαν τη θητεία της δημοτικής αρχής και του Απόστολου Καλογιάννη με ισχυρή πλειοψηφία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σεβάστηκε ούτε αυτό!
Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός έχει σοβαρό έλλειμμα πολιτικής παιδείας και αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τα Τρίκαλα και ο πρώτος που είδε ήταν ο δήμαρχος της πόλης, παράγοντας της δεξιάς παράταξης και εκλεγμένος πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Αυτό είναι το ηθικό ανάστημα ενός σύγχρονου, με το βλέμμα στο μέλλον, πολιτικού αρχηγού, σε αντιδιαστολή με την εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις αγκυλώσεις ενός σκοτεινού παρελθόντος. Ο Αλέξης Τσίπρας επέδειξε πολιτικό πολιτισμό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολιτικό αμοραλισμό.
Ο πρωθυπουργός γύρισε την πλάτη στην πόλη μας. Οι Λαρισαίοι είναι φιλόξενοι και ευγενείς, αλλά τιμωρούν συμπεριφορές πολιτικού αμοραλισμού.

* Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

ΜΟΤΟ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε το Σάββατο στη Λάρισα, έκανε βόλτες στο κέντρο, έβγαλε selfies, χαριεντίστηκε με διάφορους τοπικούς παράγοντες, αλλά δεν μπήκε στον κόπο να επισκεφτεί τον δήμαρχο της πόλης. Μιας πόλης με δημοκρατική παράδοση, αγώνες και ιστορία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου