Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Το φιάσκο του κ. Στέλιου Πέτσα






https://www.efsyn.gr/node/223298

 Οι μικρές αλλά χειρουργικές αλλαγές του Στέλιου Πέτσα στο νόμο του Λευτέρη Κρέτσου για την οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων...
Είναι αλλαγές που η «Καθημερινή» τις κατήγγειλε από τον Οκτώβριο, ως «φωτογραφικές», ενώ και το «Βήμα» σημείωνε τότε, πως «εξέπληξε αρνητικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πετσας με την τροποποίηση που επέβαλε στο καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης των εφημερίδων».
Αλλά του κ. Πέτσα τώρα του φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για το χθεσινό φιάσκο της ανάκλησης της ΚΥΑ. Λες και μπορεί να σου φταίει κάποιος άλλος, όταν ανακαλείς δική σου απόφαση, μέσα σε διάστημα 24 ωρών...
Ας δούμε κάποιες από τις αλλαγές που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο νόμο του Λευτέρη Κρέτσου. Κάτι όμως πιο πριν, το πιο σημαντικό. Το Άρθρο 4, παράγραφος 3, που αποτελεί το άρθρο που αποκλείει εφημερίδες τύπου «Μακελειό» είναι αυτό: «Η ύλη τους να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει ή προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού». Το άρθρο δεν άλλαξε και παρέμεινε ως έχει, αλλά το... ξέχασε ο κ. Πέτσας.
Ιδού οι αλλαγές λοιπόν και βγάλτε μόνοι σας συμπέρασμα.
Ήταν: οι εκδοτικές επιχειρήσεις να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας έκδοσης έντυπων εφημερίδων, τουλάχιστον προ είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την υποβολή της αίτησης,
Έγινε: να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας έκδοσης έντυπων εφημερίδων τουλάχιστον προ δεκαοκτώ (18) μηνών από την υποβολή της αίτησης.

(Κάπως έτσι μπήκε και ο Φιλελεύθερος στο πρόγραμμα).
Ήταν: η ύλη τους να περιλαμβάνει πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές ειδήσεις.
Έγινε: η ύλη τους να περιλαμβάνει πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές ή οικονομικές ειδήσεις.

(Το «και» έγινε «ή» και έτσι εκεί που μιλούσαμε για πολιτικές εφημερίδες, πλέον εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αθλητικές, στοιχηματικές εφημερίδες και άλλες).
Υπήρχε και σβήστηκε: να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή να έχουν ρυθμισμένες τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή.
Υπήρχε και σβήστηκε: να μην έχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους από εργατικές απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών - αδείας).
(Οπότε μπήκαν στο πρόγραμμα και εφημερίδες που χρωστούν στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους εργαζόμενους).
Ήταν: υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης σχετικά με τους εργαζόμενους που απασχολεί κατά ειδικότητα, καθώς και τα χρονικά διαστήματα απασχόλησής τους, συνοδευόμενη από βεβαίωση ασφάλισης του Ε.Φ.Κ.Α. για τους εργαζόμενους που απασχολεί.
Έγινε: υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης σχετικά με τους εργαζόμενους που απασχολεί κατά ειδικότητα, καθώς και τα χρονικά διαστήματα απασχόλησής τους, συνοδευόμενη από βεβαίωση ασφάλισης ή άλλο νόμιμο δικαιολογητικό του Ε.Φ.Κ.Α. για τους εργαζόμενους που απασχολεί.

(Δεν χρειάζεται πια βεβαίωση ασφάλισης για τους εργαζόμενους, αρκεί ένα απλό δικαιολογητικό).
Ήταν: υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπρόσωπου περί εξόφλησης των εργατικών απαιτήσεων των εργαζομένων (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών, αδείας κ.λπ.) που απασχολεί η επιχείρηση.
Έγινε: υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπρόσωπου περί του ύψους των οφειλών (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών, αδείας κ.λπ.) προς τους εργαζόμενους που απασχολεί η επιχείρηση.

(Δεν χρειάζεται εξόφληση των εργαζομένων πια, αρκεί η εφημερίδα να κάνει γνωστό πως χρωστάει στους εργαζόμενους).
Ήταν: Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ και ειδικότερα εντός εξήντα (60) ημερών. Δεν επιτρέπεται η εκχώρηση του ποσού της ενίσχυσης σε τρίτους.
Έγινε: Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ και ειδικότερα εντός τριάντα (30) ημερών. Δεν επιτρέπεται η εκχώρηση του ποσού της ενίσχυσης σε τρίτους, εξαιρουμένης της εκχώρησης στους εργαζόμενους.

(Πιο γρήγορα η καταβολή της ενίσχυσης και αυτή εκχωρείται -όχι υποχρεωτικά- στους εργαζόμενους, σε περίπτωση που τους χρωστάει η εφημερίδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου