Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Για δύο μέρες στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει συμβεί κάτι άξιο λόγου πέρα από μια ατυχή και σίγουρα άστοχη αναπαραγωγή συνθήματος μιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ παρότι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη είναι εντυπωσιακές, πλην όμως όχι βολικές για την κυβέρνηση.









Η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη αναπαρήγαγε στο προφίλ της στο Facebook μια από τις παραλλαγές του συνθήματος «Μπάτσοι - Γουρούνια - Δολοφόνοι», ακολουθώντας το γνωστό χιουμοριστικό trend στα κοινωνικά δίκτυα, που θέλει την αναζήτηση άσχετων νοηματικά στίχων για να δημιουργείται εν τέλει ρίμα με το εν λόγω σύνθημα. Ιδιαίτερα μετά την άγρια καταστολή του τελευταίου διαστήματος, τα «στιχάκια» έχουν γεμίσει τα social media.

Αυτονόητο είναι πως κακώς αναπαρήγαγε κάτι τέτοιο, ακόμη και με χιουμοριστική διάθεση. Όπως αυτονόητη ήταν και η παραδοχή του λάθους της εκ των υστέρων, αν και προτιμότερη θα ήταν η σωφροσύνη... εκ των προτέρων.
Την ίδια στιγμή, με έναν πρωτοφανή συντονισμό όλα τα συστημικά ΜΜΕ ανήγαγαν την εν λόγω ανάρτηση σε πρώτο θέμα, με ατελείωτες ηθικοπλαστικές ρητορείες, σχόλια επί σχολίων, νουθεσίες και υποκριτικές κραυγές καθωσπρεπισμού και έκπληξης.
Έτσι δεν βρήκαν να πουν ούτε μια λέξη για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για λογαριασμούς πολιτικών που συνδέονται με τη Novartis, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την ηχηρή διάψευση του σεναρίου της «σκευωρίας» από αυτούς που υποτίθεται ότι θα το στοιχειοθετούσαν, αλλά και την άρνηση του Συμβουλίου Εφετών να αποσύρει την Ε. Τουλουπάκη από την υπόθεση, κίνηση που καταρρίπτει επί της ουσίας το αφήγημα της «σκευωρίας».
Ούτε μια λέξη για τις τρομακτικές αποκαλύψεις για τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών στην Τουρκία που φαίνεται να προσλαμβάνουν χαρακτήρα «επίσημης πολιτικής» της χώρας μπροστά στο αδιέξοδο και τη μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση των ροών
Ούτε λέξη με τη «δρακόντεια» τροπολογία περί «εθνικού συντονιστή προσφυγικού» που μετατρέπει τη χώρα σε στρατοκρατούμενη περιοχή με υπερεξουσίες και εξαιρέσεις που πλήττουν τη δημοκρατική ομαλότητα και ανοίγει την πόρτα σε ένα ανεξέλεγκτο πάρτι συμβάσεων χωρίς καμιά λογοδοσία.
Ούτε μια λέξη για τις πραγματικές διαστάσεις που προσλαμβάνει η τουρκική προκλητικότητα και τη δυσάρεστη συζήτηση περί «συνδιαχείρισης» που εισάγει η κυβέρνηση στην ατζέντα και φέρνει τη ΝΔ απέναντι στο εθνικιστικό ακροατήριο, που η ίδια τροφοδοτούσε παραδοσιακά.
Και πόσες άλλες «σιωπές» από τα μίντια καθημερινά... Υπάρχει και ένα άλλο σύνθημα που έχει επινοηθεί για να καυτηριάσει ακριβώς αυτή την παρελκυστική τακτική των δημοσιογράφων που διαπλέκονται με επιχειρηματίες και πολιτικούς ενώ κατασκευάζουν και προβάλουν μια  εικονική πραγματικότητα για τη χώρα.  Αν η αστυνομική βία αναθέρμανε το ένα σύνθημα, η τακτική μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ υπενθυμίζει διαρκώς και το άλλο για τους δημοσιογράφους.
 Και επειδή ορισμένοι διερωτήθηκαν σε εκπομπές: 
«Μα καλά, ποιοι λένε τέτοια συνθήματα;» κάποιος να τους «ενημερώσει» πως... «δεν βρέχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου