Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019

Διαδήλωση με αριθμό πρωτοκόλλου-Μαριάννα Τζιαντζή

Τον αγκαθωτό κορσέ του νόμου και της τάξης επιχειρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να φορέσει και στις πορείες, να φιμώσει τη δημοκρατική έκφραση των αδικημένων, των αγανακτισμένων, των φτωχών, των απολυμένων, των απλήρωτων, όσων εναντιώνονται στον φασισμό, στον πόλεμο, στις ανισότητες.
Οπως δηλώνουμε τα παιδιά μας στο Ληξιαρχείο, έτσι και οι πορείες πρέπει να δηλώνονται στις αστυνομικές αρχές – και μάλιστα δύο 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή τους. Πορείες αδήλωτες, πορείες ορφανές, πορείες χωρίς κηδεμόνα (δηλαδή υπεύθυνο) θεωρούνται παράνομες – άρα δικαιολογημένη η άσκηση βίας για τη διάλυσή τους.
«Το πλάτος και το μήκος του δρόμου που θα καταλαμβάνουν οι πορείες θα εξαρτάται από το πλήθος των διαδηλωτών», ακούσαμε σε ένα τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων. Καλά το πλάτος, αλλά το μήκος; Και γιατί όχι και το βάθος του δρόμου; Ή η πυκνότητα και η ταχύτητα της πορείας;
Πληγή και πηγή ταλαιπωρίας θεωρούν η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τις διαδηλώσεις, και όχι μορφή δημοκρατικής έκφρασης και διεκδίκησης. Παράνομα –εφόσον δεν είχαν λάβει άδεια και δεν είχαν ορίσει υπεύθυνο– κηρύσσονται αναδρομικά όλα τα μεγάλα δημοκρατικά σκιρτήματα του ελληνικού λαού. Νόμιμη είναι μόνο η υποταγή.
Ο «υπεύθυνος» της πορείας δεν θα έχει απλώς διαχειριστικό ρόλο. Αυτός θα πληρώνει τα σπασμένα αν συμβεί (ή προκατασκευαστεί, όπως συχνά συμβαίνει) κάποιο μπάχαλο. Ας θυμηθούμε την περιπέτεια που πρόσφατα πέρασε ως «υπεύθυνος» ο εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΊΑ στην Κεντρική Μακεδονία, Θανάσης Αγαπητός, όταν του επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ για την τοποθέτηση τριών πανό και μιας αφίσας σε δημόσιους χώρους.
Αναρωτιέται κανείς: Ποιος θα ορίζεται «υπεύθυνος» στις περιπτώσεις οργανώσεων, κινημάτων κ.λπ. που έχουν συλλογική ηγεσία ή δεν έχουν κανέναν αρχηγό; Ποιος θα κρεμά το κουδούνι στου γάτου τον λαιμό;
Μια νέα θέση θα οριστεί στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων: «Υπεύθυνος Πορειών» και θα την καταλαμβάνει αυτός που θα έχει τα λιγότερα να χάσει σε περίπτωση δίωξής του για παρεκτροπές της πορείας. Και αν δηλωθούν 10, 100, 500 άνθρωποι ως υπεύθυνοι; Και αν οι πολιτικοί αρχηγοί αναλάβουν συμβολικά αυτό τον ρόλο; Π.χ. οι κύριοι Τσίπρας, Κουτσούμπας, Βαρουφάκης κ.ά. Θα πάνε όλοι μαζί φυλακή; (Πού όμως τέτοια συμφωνία…)
Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες μάλλον δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα. Ομως πιθανότατα να γίνουν πρόβλημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – και σ’ ένα μέλλον πιο κοντινό απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου