Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Στρεβλώσεις, ψέματα και παραπληροφόρηση








https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/224461_strebloseis-psemata-kai-parapliroforisi


Τις υπερβολές και τα σκόπιμα λάθη της πρώτης μέρας -κάποια από τα οποία τα μάζεψαν μετά το κράξιμο- διαδέχτηκαν οι ανήκουστες υπερβολές της επόμενης όπου «το Μαρούσι μετράει τις πληγές του από την επέλαση των κουκουλοφόρων», «έγιναν εκτεταμένες καταστροφές», «σπάστηκαν μαγαζιά» και άλλες ευφάνταστες πολεμικές ανταποκρίσεις ● «Εμείς αυτή τη βίλα Κούβελου ούτε τους έχουμε δει, δηλαδή δεν έχουν ενοχλήσει 10 χρόνια τώρα, δηλαδή δεν έχουν γίνει φασαρίες από αυτούς τους ανθρώπους εκεί, ούτε τους βλέπαμε» Γ. Νικολαράκος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου.

«Ρίψεις μολότοφ στην επιχείρηση ανακατάληψης της έπαυλης στο Μαρούσι». Αυτός ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή στο βόρειο προάστιο της Αττικής, ενώ παρόμοιες ειδήσεις μετέδωσαν τα i-efimerida, protagon.gr, real.gr και άλλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Πρόκειται για την επιτομή των fake news, καθώς καμία μολότοφ δεν έπεσε, ούτε κατά τη διάρκεια της ειρηνικής πορείας διαμαρτυρίας για την εκκένωση της κατάληψης Κουβέλου ούτε μετά, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν με την αστυνομική επέμβαση μέσα σε πλήθος κόσμου. Την γκάφα τους παραδέχτηκαν σιωπηλά αρκετές ενημερωτικές ιστοσελίδες, μετά το κράξιμο που έφαγαν, αλλάζοντας εκ των υστέρων τους τίτλους τους. Ωστόσο, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις-url παραμένουν οι αναφορές στις ανύπαρκτες μολότοφ. Π.χ. www.skai.gr/news/greece.
Να ’ταν μόνο αυτό, πάει καλά. Εστω ότι μέσα στον χαμό μπέρδεψαν τα χημικά και τις κρότου λάμψης που εκτόξευσαν τα ΜΑΤ με μολότοφ. Δύσκολο -αφού δεν υπήρξε πουθενά φωτιά-, αλλά με λίγη φαντασία συμβαίνει. Αυτό όμως που μας βάζει σε σκέψεις είναι ότι ακόμα και η ροή των ρεπορτάζ ήταν εντελώς λανθασμένη, κάνοντας λόγο για «συγκρούσεις αναρχικών με τα ΜΑΤ κατά την αποτυχημένη απόπειρα ανακατάληψης» γύρω στις 11.00 το πρωί, όταν δεκάδες περίοικοι, καταστηματάρχες, αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαιώνουν ότι όλα ήταν ήρεμα και κανένα επεισόδιο δεν έγινε.
Πες, όμως, ότι και εκεί, λόγω της βιασύνης, κάπου λειτούργησε λάθος η επικοινωνία μεταξύ των ρεπόρτερ και πήγε σαν χαλασμένο τηλέφωνο. Εκεί που πραγματικά βγαίνει κανείς από τα ρούχα του είναι στα ρεπορτάζ της επόμενης μέρας, όπου δήθεν το Μαρούσι «μετράει τις πληγές του από την επέλαση των κουκουλοφόρων», «έγιναν εκτεταμένες καταστροφές», «σπάστηκαν μαγαζιά» και άλλες ευφάνταστες πολεμικές ανταποκρίσεις.
Δεν είναι πάντα εύκολο να διασταυρώνεις αυτά που μεταδίδουν τα ΜΜΕ, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για τη γειτονιά όπου ζω 30 χρόνια. Περπάτησα όλο το Μαρούσι πάνω-κάτω, δεν είδα ούτε μια σπασμένη τράπεζα ούτε ένα σπασμένο εμπορικό κατάστημα, μόνο συνθήματα με σπρέι, που τα περισσότερα σβήστηκαν.
Μόνη απώλεια, μια κατεβασμένη τζαμαρία αλυσίδας ταχυφαγείων, που επίσης επιδιορθώθηκε άμεσα. Αυτοί που ταλαιπωρήθηκαν πράγματι ήταν οι επιβάτες του ΗΣΑΠοι οποίοι, επειδή καταστράφηκαν τα τρία από τα τέσσερα μηχανήματα έκδοσης εισιτήριων, σχημάτιζαν μεγάλες ουρές στο μοναδικό που λειτουργούσε, σιχτιρίζοντας «τους αντιεξουσιαστές που τα έσπασαν».
Η ταλαιπωρία τους θα μπορούσε να μειωθεί, αν τοποθετούνταν εκτάκτως υπάλληλοι στα εκδοτήρια μέχρι να επισκευαστούν οι δύσχρηστες και συχνά ελαττωματικές μηχανές, όμως δεν υπήρξε τέτοια πρόνοια.
Οσο για το ποιος ήρξατο χειρών αδίκων, ποιος φταίει που το Μαρούσι μετατράπηκε έστω για λίγο σε πεδίο μάχης, η αστυνομία ή οι αντιεξουσιαστές, αυτό δεν είναι δουλειά των δημοσιογράφων να το κρίνουν. Δουλειά μας είναι να μεταδίδουμε τα γεγονότα όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα γίνεται. Κάτι που όχι μόνο δεν έκανε η πλειονότητα των ΜΜΕ χθες, αλλά προέβησαν σε σκόπιμες διαστρεβλώσεις, ανακρίβειες και ωμά ψέματα.
Ακόμα και η σελίδα ΕllinikaHoaxes.gr, υπεράνω υποψίας για αριστερόστροφες κλίσεις, κατέρριψε την είδηση περί «ηλικιωμένου πολίτη που κυνηγήθηκε από αντιεξουσιαστές», αφού σε φωτογραφίες και βίντεο είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για στέλεχος της αστυνομίας που επέβλεπε την επιχείρηση. Χωρίς σε κάθε περίπτωση να δικαιολογείται η απόπειρα ξυλοδαρμού κανενός, το αφήγημα «μπαχαλάκηδες κατά παππούλη» είναι 100% fake news.
Τέλος, αν οι αριστεροί δημοσιογράφοι είναι προκατειλημμένοι υπέρ των διαδηλωτών, ας ακούσουμε τι λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, Γ. Νικολαράκος, επικεφαλής δεξιού δημοτικού σχήματος: «Μαζεύτηκαν αυτά τα 100-150 άτομα, τα οποία δεν ενοχλούσαν, ήταν εκεί βέβαια, δεν είχε γίνει τίποτα, ξεκίνησαν μια πορεία προς τον κεντρικό δρόμο στο Μαρούσι, πάλι δεν είχε γίνει τίποτα, και κάποια στιγμή ακούσαμε να πέφτουν χημικά. Δεν ξέρω γιατί»...



«Εμείς αυτή τη βίλα Κούβελου ούτε τους έχουμε δει, δηλαδή δεν έχουν ενοχλήσει 10 χρόνια τώρα, δηλαδή δεν έχουν γίνει φασαρίες από αυτούς τους ανθρώπους εκεί, ούτε τους βλέπαμε». Ενώ καταλήγει ότι «δεν έγιναν πολλές ζημιές, έσπασαν μια βιτρίνα και έγραψαν σε ένα μαγαζί με κόκκινη μπογιά. Μην το μεγαλοποιούμε».
Μήπως και ο Εμπορικός Σύλλογος χαϊδεύει αυτιά μπαχαλάκηδων; Τι λένε γι’ αυτό ο ΣΚΑΪ, ο «Φιλελεύθερος», ο «Ελεύθερος Τύπος» και όλοι αυτοί που κλαυθμύριζαν και χθες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, για τις δήθεν καταστροφές στο Μαρούσι;
«Κίνδυνος αποκτήνωσης της νομιμότητας»
Αντιδράσεις για την ακραία καταστολή και από τους ίδιους τους αστυνομικούς ● «Η κυβέρνηση είναι δέσμια ενός αφηγήματος που δεν έχει σχέση με ουσιώδη αντεγκληματική πολιτική» Βασίλης Κούτσικος, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.



Η πολιτική «νόμος και τάξη» με κάθε κόστος συναντά πλέον αντιδράσεις ακόμα και εντός της ΕΛ.ΑΣ., με συνδικαλιστές και στελέχη της να παίρνουν θέση ενάντια στα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αυθαιρεσίας. Παράλληλα, επισημαίνουν τον κίνδυνο στοχοποίησης του συνόλου των αστυνομικών από την κοινωνία.
Πέραν των ένστολων συνδικαλιστών που αναλαμβάνουν να παρέχουν κάλυψη στην αυθαιρεσία, θέση πήραν και συνδικαλιστές που μπορεί να αποτελούν μειοψηφία στις ενώσεις, αλλά έχουν διαφορετική άποψη και ασκούν κριτική στα κακώς κείμενα. Ενας από αυτούς είναι ο Βασίλης Κούτσικος, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών. Μιλώντας πριν από λίγες μέρες στον Ρ/Σ στο Κόκκινο και στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra αναφέρθηκε σε συμπεριφορές που πιθανόν θα έχουν επίπτωση στους αστυνομικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πέρα από την εκπαίδευσή τους έχουν ορκιστεί να υπηρετούν το Σύνταγμα.
Παράλληλα, τόνισε ότι κανένα εγχειρίδιο της Αστυνομίας δεν αναφέρει την άσκηση βίας μετά τη σύλληψη κάποιου ατόμου, «ό,τι και αν είναι, ό,τι και αν έχει κάνει», κάτι που αποτελεί αξιακή αρχή στον κώδικα δεοντολογίας των αστυνομικών. «Μπορεί στην Ενωση να βρισκόμαστε στη μειοψηφία, αλλά οι απόψεις μας απηχούν σημαντική μερίδα συναδέλφων αστυνομικών και πρέπει να ακουστούν. Η κυβέρνηση είναι δέσμια ενός αφηγήματος που δεν έχει σχέση με ουσιώδη αντεγκληματική πολιτική» επισήμανε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κούτσικος.
Χθες ο υπαστυνόμος Α’ του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, Μιχάλης Λώλης, προχώρησε σε μια θαρραλέα ανάρτηση στην οποία μιλά για κίνδυνο «αποκτήνωσης της νομιμότητας», χαρακτηρίζοντας λανθασμένη τη στοχοποίηση προσφύγων, μεταναστών, αναρχικών και οτιδήποτε διαφορετικού και επισημαίνοντας τον κίνδυνο συλλήβδην δυσφήμησης του Σώματος: «Ο κίνδυνος πάντα ήταν και θα είναι ο συντηρητισμός σας, ο φασισμός, ο ακροδεξιός λαϊκισμός, ο ρατσισμός και κάθε ετεροφοβία που, αν δεν αναπαράγουν το μίσος και τη βία, τα τρέφουν και τα υποθάλπουν, ακόμα και θεσμικά. Καταλάβετέ το πια, δεν υπάρχουν κανονικότητες, γιατί οδηγούμαστε στην αποκτήνωση της νομιμότητας. Και κάτι ακόμα. Δεν είναι ένα και δύο, δεν είναι πάντα μεμονωμένες περιπτώσεις, γιατί κάπως έτσι στην αστυνομία θα καούν και τα χόρτα τα χλωρά, παρότι είναι τα περισσότερα», έγραψε στο facebook.
Πριν από λίγες μέρες και μετά τα γεγονότα στο Κουκάκι, το τμήμα σωμάτων ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σε ανακοίνωσή του για εργαλειοποίηση της αστυνομίας από την κυβέρνηση, που φέρνει τον κίνδυνο κατάλυσης κάθε έννοιας δικαίου.
Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα σκληρό δεξιό ακροατήριο, με την ακραία καταστολή να οδηγεί τελικά στη στοχοποίηση και τον στιγματισμό χιλιάδων σκληρά εργαζόμενων αστυνομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου