Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Νέοι διοικητές νοσοκομείων: Ο λαδέμπορας, ο προπονητής και άλλα... παιδι Το «Εθνος της Κυριακής» σταχυολογεί ενδεικτικά 10 περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι ο σάλος µε τον 80χρονο στην Καρδίτσα ήταν η κορυφή του παγόβουνου

 






Δήμητρα Ευθυμιάδου


Tριγμούς στην κυβέρνηση συνεχίζουν να προκαλούν οι διορισµοί των νέων διοικητών στα νοσοκοµεία, αφού η σύνθεση των 111 προσώπων που επελέγησαν για να στελεχώσουν το ΕΣΥ περιλαµβάνει σε µεγάλο ποσοστό πρόσωπα που κατά τα φαινόµενα µικρή σχέση έχουν µε το αντικείµενο της Υγείας.

 Βλέποντας την ακτινογραφία των νέων διοικητών, εντοπίζει κανείς, εκτός από τα κοµµατικά στελέχη, έναν έµπορο λαδιού, έναν γυµναστή-προπονητή, δασκάλους, αρκετούς συνταξιούχους και φυσικά πολλούς υποψηφίους µε το κόµµα της Νέας ∆ηµοκρατίας.


Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως για άλλη µια φορά, παρά τις κοµµατικές τοποθετήσεις, οι γυναίκες είναι οι «ριγµένες» της υπόθεσης. 
Από τους 111 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που διορίζονται, µόλις 19 είναι γυναίκες, και µάλιστα οι 10 από αυτές είναι αναπληρώτριες.
 Είναι ενδεικτικό ότι στην 5η Υγειονοµική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας δεν υπάρχει ούτε µία γυναίκα στη λίστα µε τους νεοδιορισθέντες διοικητές νοσοκοµείων, ενώ µόλις µία αναπληρώτρια υπάρχει στην 7η Υγειονοµική Περιφέρεια Κρήτης.
Κατά τα άλλα, µυστήριο συνεχίζει να καλύπτει τα βιογραφικά των νέων στελεχών του ΕΣΥ, αφού για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας δεν δηµοσιοποίησε κανένα στοιχείο συγκεκριµένο, ούτε καν το όνοµα πατρός των διορισθέντων.
Με βάση το ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής», προκύπτουν πολλές περιπτώσεις -εκτός από αυτή του 80χρονου από την Καρδίτσα- που, αν µη τι άλλο, δείχνουν ότι τα επαγγελµατικά αντικείµενα των νέων στελεχών δεν έχουν καµία σχέση µε τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Σταχυολογούµε ενδεικτικά κάποιες περιπτώσεις.
Ο νέος διοικητής του Ασκληπιείου της Βούλας, Ανδρέας Πλεµµένος, διαθέτει αξιόλογα πτυχία µεν, αλλά δεν έχει σχέση µε την Υγεία, καθώς έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών µε τον χώρο εµπορίας και εξαγωγής ελαιολάδου, αλλά και αγροτικών προϊόντων. 
Ουδεµία σχέση, δηλαδή, µε τη διαχείριση του πολύπαθου Ασκληπιείου της Βούλας που αναλαµβάνει. Μάλιστα, µε βάση το βιογραφικό του, διαθέτει µακρά εµπειρία στον χώρο εµπορίας και εξαγωγής ελαιολάδου αλλά και των αγροτικών προϊόντων γενικότερα, στα πεδία της προώθησης πωλήσεων µέσω εξαγωγών, στρατηγικής, ανάπτυξης και οργάνωσης. Συµµετείχε ενεργά στα κοινά µέσω της παρουσίας του ως εκλεγµένου µέλους στο ∆Σ του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσµος Βιοµηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου) αλλά και ως µέλος στο ∆Σ της ∆ιεπαγγελµατικής Ελαιόλαδου Ε∆ΟΕΕ.
Ενας γυµναστής-προπονητής στο Νοσοκοµείο Κιλκίς
Και στο Νοσοκοµείο Κιλκίς φαίνεται πως το υπουργείο Υγείας στόχευσε στο οµαδικό παιχνίδι, αφού νέος διοικητής του νοσοκοµείου της περιοχής ορίσθηκε ο Γιάννης Ανδρίτσος, που είναι γυµναστής στο επάγγελµα, πτυχιούχος του Tµήµατος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού, ενώ στο παρελθόν έχει υπάρξει και προπονητής της οµάδας ποδοσφαίρου του Εδεσσαϊκού.
Στο ογκολογικό νοσοκοµείο «Οι Αγιοι Ανάργυροι» αναλαµβάνει ο Θεόδωρος Τσουρούλας
Επίσης ουδεµία σχέση µε την Υγεία, αφού είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην δηµοτικός σύµβουλος του ∆ήµου Αθηναίων, παλαιός στενός συνεργάτης του σηµερινού προέδρου του δηµοτικού συµβουλίου της Αθήνας Χρήστου Τεντόµα, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε εργαστεί και στο ιδιαίτερο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Στη λίστα µε τα ονόµατα των 111 στελεχών υπάρχουν και δύο δηµοσιογράφοι. 
Ο αναπληρωτής διοικητής του Ασκληπιείου της Βούλας Αιµίλιος Βουγιουκλάκης, ο οποίος έχει εργαστεί ως δηµοσιογράφος -όπως αναφέρουν πηγές του «Εθνους της Κυριακής»-, καθώς η επαγγελµατική του πορεία έχει συνδυαστεί µε τη θέση του συνεργάτη του Μ. Βαρβιτσιώτη.
τη θέση του αναπληρωτή διοικητή του ογκολογικού νοσοκοµείου «Μεταξά» στον Πειραιά θα καθίσει ο επίσης δηµοσιογράφος, µε ιστοσελίδα για την περιοχή, Σαράντος Ευσταθόπουλος.
Ο Ηλίας ∆αλαΐνας, ο οποίος θα τοποθετηθεί µε διπλή ιδιότητα σε δύο νοσοκοµεία που έχουν κοινή διοίκηση, το Σισµανόγλειο και το «Αµαλία Φλέµινγκ», είχε βρεθεί πριν από λίγα χρόνια στο στόχαστρο των Επιθεωρητών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, όταν ήταν διοικητής στο «Ελενα», για παράτυπη νοσηλεία του που επιβάρυνε τα δηµόσια ταµεία. 
Ο τότε διοικητής του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκοµείου-Μαιευτηρίου «Ελενα» φερόταν να έχει νοσηλευθεί ο ίδιος επί τρεις εβδοµάδες στον 5ο όροφο του µαιευτηρίου µε προβλήµατα υψηλού σακχάρου, χρεώνοντας όµως το νοσοκοµείο µε νοσηλεία, την ώρα που απαγορεύεται µε βάση τον νόµο η νοσηλεία ανδρών.
Μία από τις ελάχιστες γυναίκες που αναλαµβάνουν πόστο στην Υγεία είναι η Φωτεινή Βρύνα, που αναλαµβάνει αναπληρώτρια διοικήτρια στο νοσοκοµείο ∆υτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα»
Είναι πτυχιούχος του Χαροκόπειου Πανεπιστηµίου Αθηνών, συνταξιούχος µέσης εκπαίδευσης, κατά πολλούς, περιφερειακός σύµβουλος Αττικής, ενώ έχει εργαστεί και στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της Ν∆ Γιώργου Βλάχου. Πρόσφατα κατέβηκε στις περιφερειακές εκλογές µε τον Γ. Πατούλη.
Στο νοσοκοµείο «Παµµακάριστος» αναλαµβάνει ο Θρασύβουλος Λαδόπουλος, ο οποίος είχε κατέλθει στις πρόσφατες εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής µε τον συνδυασµό του Γιώργου Πατούλη. 
Με βάση το βιογραφικό του, δεν έχει ασχοληθεί ποτέ µε τον τοµέα της Υγείας, αφού είναι απόφοιτος του Τµήµατος Εφαρµοσµένης Πληροφορικής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ενώ είναι εργαζόµενος στον τραπεζικό τοµέα από το 1996 και στον τοµέα των τηλεπικοινωνιών.
Ενας δάσκαλος, ο Ηλίας Πλιόγκας, µε µπόλικη κοµµατική δράση αναλαµβάνει το Νοσοκοµείο Ηµαθίας
Ο κ. Πλιόγκας είναι εκπαιδευτικός από τα Γιαννιτσά, ενώ έχει υπάρξει νοµαρχιακός σύµβουλος Πέλλας και, εκτός των άλλων, ήταν και υποψήφιος δήµαρχος Γιαννιτσών.


Ενας «χάκερ», ειδικός στους υπολογιστές και στην πληροφορική, ο Γρηγόρης Χάτσιος, αναλαµβάνει στο Νοσοκοµείο Καστοριάς.
 Είναι µαθηµατικός µε µεταπτυχιακό τίτλο στην Ανάλυση Πληροφοριακών Συστηµάτων Επιχειρήσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια διαθέτει ατοµική επιχείρηση που παρέχει ολοκληρωµένες υπηρεσίες στον χώρο της εκπαίδευσης, της µηχανοργάνωσης και της ανάπτυξης εφαρµογών (για επιχειρήσεις και οργανισµούς), αλλά και του Ιντερνετ. 
Βέβαια, στην περίπτωση αυτή µπορεί να φανεί χρήσιµος στο ΕΣΥ, δεδοµένου ότι σήµερα τα περισσότερα γίνονται ακόµη στο… χαρτί, αφού τα δηµόσια νοσοκοµεία δεν διαθέτουν καν κοινό ηλεκτρονικό σύστηµα ώστε να επικοινωνεί το ένα µε το άλλο.

Μεγάλες ευθύνες, «κουρεµένοι» µισθοί

Εστω κι αν οι περισσότεροι που αναλαµβάνουν διοικητές νοσοκοµείων δεν σχετίζονται µε την Υγεία, αξιοσηµείωτο είναι ότι θα έχουν πολλές ευθύνες, ενίοτε και µε νοµικές επιπτώσεις, ενώ οι µισθοί τους δεν ανταποκρίνονται στο εύρος των δραστηριοτήτων τους. 
Αλλωστε οι µισθοί για τα στελέχη του ΕΣΥ έχουν µειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. Στο παρελθόν είχαν φθάσει ακόµη και τα 4.600 ευρώ καθαρά (λιγότερα για όσους διοικούσαν µικρότερο νοσοκοµείο), αφού οι αµοιβές προσδιορίζονται µε βάση τις κλίνες που διαθέτει ένα νοσηλευτικό ίδρυµα. Οι υποδιοικητές (και οι αναπληρωτές) λάµβαναν προ κρίσης 3.600 ευρώ καθαρά.
Σήµερα οι µισθοί τους έχουν κουρευτεί δεόντως. 
Ειδικότερα, οι διοικητές νοσοκοµείων εισπράττουν από 2.800 έως 2.900 ευρώ καθαρά για νοσηλευτικά ιδρύµατα µε πάνω από 400 κλίνες, ενώ οι υποδιοικητές 1.900 ευρώ καθαρά. Για τα µικρότερα νοσοκοµεία οι αµοιβές είναι χαµηλότερες.
 Σε νοσοκοµεία κάτω των 400 κλινών ο διοικητής λαµβάνει µισθό όσα εισπράττει ο υποδιοικητής στα µεγάλα νοσοκοµεία, δηλαδή 1.900 ευρώ καθαρά.
Σε ό,τι αφορά στις επικοινωνίες, ενώ παλαιότερα δικαιούνταν και κινητό τηλέφωνο, σήµερα θεωρητικά έχει καταργηθεί αυτό το όφελος. Ωστόσο, µε απόφαση του ∆Σ του νοσοκοµείου µπορεί να εγκριθεί η κάλυψη των επικοινωνιών του διοικητή (τηλεφωνική σύνδεση µόνο). Οµως η χρήση του τηλεφώνου εγκρίνεται µόνο για υποθέσεις του νοσοκοµείου.
Σε ό,τι αφορά τις µετακινήσεις, παλιά οι διοικητές είχαν στη διάθεσή τους και υπηρεσιακό αυτοκίνητο, το οποίο βέβαια οι περισσότεροι χρησιµοποιούσαν και για τις προσωπικές τους υποθέσεις. Σήµερα µπορεί να γίνει χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου του νοσοκοµείου µόνο για υποθέσεις που σχετίζονται µε το ΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου