Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

10 αξέχαστες στιγμές από το 2019








https://www.efsyn.gr/tehnes/media/224797_10-axehastes-stigmes-apo-2019
Δημήτρης Κανελλόπουλος
  1. Ενα σοκ το πάθαμε είναι η αλήθεια μόλις είδαμε πόσο κοστίζει η εκπομπή «10» της ΕΡΤ με την Ολγα Τρέμη και τον Ηλία Κανέλλη. «Η παραγωγή θα πάρει 97.128 ευρώ για τις πρώτες 19, φετινές, εκπομπές. Ενώ και η ΕΡΤ θα χρειαστεί ως κόστος άλλα 9.414 ευρώ. Για το 2020 και επιπλέον 176 εκπομπές θα πληρωθούν επιπλέον 617.000 ευρώ. Ενώ και η ΕΡΤ θα συνεισφέρει επιπλέον 87.200 ευρώ». Σύνολο γύρω στα 850 χιλιάρικα. Πού να ξέραμε κιόλας ότι δεν θα την έβλεπαν παρά ελάχιστοι τηλεθεατές.


  2. Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου, στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1, δημιούργησε πολύ θόρυβο.
  3.  Αλλά όχι για όσα είπε ο πρωθυπουργός. 

  4. Γράφαμε πως κανένας δεν ασχολήθηκε μαζί του, όλοι μα όλοι σχεδόν μιλούσαν μετά για τον δημοσιογράφο:
  5.  «Ξέρετε, το πιο πιθανό (το σίγουρο) είναι να μη φταίει γι’ αυτό ο δημοσιογράφος, αλλά ο συνεντευξιαζόμενος. Ετσι διαβάσαμε παντού για την ερώτηση για τα ντολμαδάκια, αν είναι όντως το αγαπημένο φαγητό του κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν διαβάσαμε τίποτε για την απάντηση». 
  6. Η απορία παραμένει εννοείται.
  7. Μας άρεσαν πολύ όσα είπε Φώτης Σεργουλόπουλος, στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» με την Ελεονώρα Μελέτη. 
  8. «Το να πάρει η μάνα το παιδί της μέσα σε μια φουσκωτή βάρκα, να το ρίξει στη θάλασσα με ένα σωσίβιο, γνωρίζοντας -γιατί το ξέρουμε- ότι υπάρχει κίνδυνος να το χάσει, φαντάσου τι αντιμετωπίζει πίσω της για να φύγει τρέχοντας. Κι έρχεσαι τώρα εσύ να μου πεις ότι “παιδιά, έχουμε χάσει την ταυτότητά μας και τον ελληνισμό μας”. 

  9. Οχι, την ταυτότητά σου, το έθνος σου και τον ελληνισμό σου θα τον αποκτήσεις και θα τον ισχυροποιήσεις όταν δεχτείς αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

  10. Ο δημοσιογράφος Ιάσονας Πιπίνης παραμένει έως και σήμερα σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Λατινικής Αμερικής. 
  11. «Πέραν της φαιδρότητας της θέσεως, εκτός κι αν υπάρχουν και άλλοι σύμβουλοι γεωγραφικού προσδιορισμού και δεν το γνωρίζουμε (Βόρειας Αμερικής, Ν.Α. Ασίας, Νοτίου Αφρικής, Γροιλανδίας, Βόρειου Πόλου κ.ο.κ.), μας δημιουργούνται κάποια εύλογα ερωτήματα. Τι ακριβώς δουλειά κάνει και τι ακριβώς έχει κάνει έως τώρα; Αν ο πρέσβης μας στη Βενεζουέλα και οι διπλωμάτες μας εκεί έχουν διαφορετική γνώμη από τον Ιάσονα Πιπίνη τι γίνεται, τι κάνουμε;»
  12. Κάναμε και κινηματογραφική κριτική στην ταινία του Κώστα Γαβρά που βασίστηκε στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ενήλικες στο Δωμάτιο». Πριν τη δούμε εννοείται. Και τη βρήκαμε καταπληκτική. «Ισως η καλύτερη που έχει βγάλει ποτέ ο σκηνοθέτης. Και κατά τη γνώμη μου η καλύτερη στην ιστορία του κινηματογράφου. Δεν την έχω δει, αλλά δεν πειράζει. Και άλλοι δεν την είδαν, αλλά έσπευσαν να την κατακρίνουν. Οπότε κι εγώ με τη σειρά μου λέω πως είναι σούπερ φιλμ. Δύο ώρες ασταμάτητης δράσης και πλοκής. Και ερμηνείες για Οσκαρ».

  13. Στις 26 Αυγούστου έληγε «η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις θέσεις του προέδρου της ΕΡΤ και του διευθύνοντος συμβούλου». Υπήρξε ωστόσο, όπως σημειώναμε, «μια μικρή μεν αλλά καθοριστική λεπτομέρεια». Η κυβέρνηση είχε «ανακοινώσει ήδη ποιους θα βάλει στις δύο αυτές θέσεις. Τον Κωνσταντίνο Ζούλα και τον Γιώργο Γαμπρίτσο. Και τους ανακοίνωσε πριν ορίσει τον αδιάβλητο διαγωνισμό. Και αναρωτιέσαι: πρόκειται περί ηλιθιότητας ή αλαζονείας; Ανακοινώσαμε τα ονόματα πριν τον διαγωνισμό από λάθος ή το κάναμε επίτηδες;».



  14. Μήνυμα τηλεθεατή σε μια από τις εκπομπές της ΕΡΤ, αμέσως μετά τις εκλογές στις 7 Ιουλίου και τη νίκη της Ν.Δ.: «Αφού άλλαξε η κυβέρνηση, γιατί συνεχίζετε να διαβάζετε πρώτη την “Αυγή”;». Αποστομωτική η απάντηση των δημοσιογράφων: «Η κυβέρνηση άλλαξε, όχι το αλφάβητο».
    Προκειμένου να κατακρίνει το δάνειο Πολάκη, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Νίκος Υποφάντης πήγε σε ένα ΑΤΜ και πληκτρολόγησε 100 χιλιάδες ευρώ μήπως και του τα έβγαζε το μηχάνημα. Δεν του τα έδωσε τα χρήματα. Δυστυχώς για τον ίδιο αλλά ευτυχώς για τη δημοσιογραφία, μια και έτσι, με δύο απλά βήματα, επαληθεύτηκε το ρεπορτάζ. Και τότε αλλά και σήμερα, δεν μου έκανε εντύπωση ο Νίκος Υποφάντης και το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, το «θεατράλε» όπως το χαρακτήριζε ο ίδιος, αλλά ο ΣΚΑΪ που το μετέδωσε.

  15. Δίχασε η έρευνα «Τα Ντοκουμέντα Μιλούν» που μεταδόθηκε στον ΣΚΑΪ, μια έρευνα του Αλέξη Παπαχελά για «τα κρίσιμα λάθη και τα αναπάντητα ερωτήματα» από την καταστροφή στο Μάτι. Εμένα μου άρεσε ομολογώ. «Ο Αλέξης Παπαχελάς έκανε για μια ακόμα φορά καταπληκτική δουλειά. Το ντοκιμαντέρ ήταν εξαιρετικό. Κρίμα που έχει εγκαταλείψει το σπορ της τηλεόρασης. Αυτή ακριβώς είναι η τηλεόραση που μας λείπει. Εμπεριστατωμένες εκπομπές, ντοκουμέντα, ντοκιμαντέρ, έρευνες κτλ.».

  16. Απρίλιος και οι προεκλογικές αλλαγές που έγιναν στη Δημόσια Τηλεόραση «έφαγαν» τον Νίκο Παναγιωτόπουλο με την πιο επιτυχημένη εκπομπή της ΕΡΤ (του ζήτησαν να αλλάξει ώρα και να μετακομίσει στις 4 το απόγευμα, αλλά δεν το αποδέχτηκε). «Αλήθεια, σε ποιο σοβαρό κανάλι του κόσμου διαφοροποιούν το πρόγραμμά τους τον Απρίλιο;», γράφαμε, «Σε ποιο νορμάλ κανάλι ζητούν -μεσούσης της σεζόν- στην πρωινή τους ζώνη να γίνει απογευματινή;». Ηταν από τα επιτυχημένα του ΣΥΡΙΖΑ, τα πολλά επιτυχημένα ιδίως στην ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου