Σε αδιέξοδο βρίσκεται η κυβέρνηση στο οξύ πρόβλημα του προσφυγικού καθώς η κατάσταση χειροτερεύει, η διαχείριση αποτυγχάνει διαρκώς ενώ πολιτικά αρχίζει να της προκαλεί φθορά και εσωτερικές έριδες.
Η απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα και η εγκατάλειψη της ξενοφοβικής δημαγωγίας από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς δεν αρκεί για την επίλυση του προβλήματος, τόσο γιατί δεν υπάρχουν "μαγικές λύσεις" όπως υποσχόταν, όσο και γιατί οι πολιτικές επιλογές αποδείχτηκαν τραγικά λανθασμένες.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του έκανε λόγο για "οργανωμένη και συντονισμένη μετακίνηση" και ζήτησε "να βάλουμε όλοι πλάτη", φράση που έχει εξοργίσει τους ακροδεξιούς κύκλους που βρίσκουν την ευκαιρία να ανακάμψουν.
Στις κοινωνίες της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου γίνονται οι μετεγκαταστάσεις, αλλά και σε νησιά, έχουν ενισχυθεί επικίνδυνα οι ρατσιστικές μειοψηφίες ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφονται ακρότητες, απειλές, επιθέσεις και εδραιώνεται ένα πολύ νοσηρό ξενοφοβικό κλίμα. Κυρίως γιατί οι δεξιοί Δήμαρχοι πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις εναντίον των προσφύγων ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές στις επαρχίες αντιμετωπίζουν αμήχανα τη σύγκρουση μεταξύ της ακροδεξιάς ρητορικής που καλλιεργούσαν και της ρεαλιστικής διαχείρισης του προβλήματος.
Στον φιλοκυβερνητικό τύπο αρχίζουν να καταγράφονται δειλά-δειλά απόψεις για την ανάγκη μετριοπαθούς προσέγγισης, ενδεικτικές του αδιεξόδου ενώ και τα κυβερνητικά στελέχη, μετά την αυτοδιάψευσή τους, ακολουθούν πλέον τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης και συνολικής διαχείρισης.
Όμως, το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι η διάψευση της δημαγωγίας με την οποία αντιπολιτεύτηκε αλλά ότι διαχειρίζεται καταστροφικά ένα πραγματικό πρόβλημα, που υποτίμησε.
Ο Πρωθυπουργός φρόντισε να καταργήσει την πρώτη μέρα το αρμόδιο Υπουργείο και τώρα αδυνατεί να συντονίσει τους εμπλεκόμενους με την υπόθεση, με αποτέλεσμα να αναθέτει ακόμη και στο Υπουργείο Άμυνας κρίσιμες αρμοδιότητες για την εγκατάσταση των προσφύγων.
Οι νομοθετικές και εκτελεστικές παρεμβάσεις, συγκεντρώνουν την καταδίκη όλων των διεθνών οργανώσεων και οργανισμών, ενώ η Ελλάδα είναι απούσα πλέον από τη συζήτηση στο πλαίσιο της Ε.Ε. για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Τέλος, η οικονομική διάσταση, που θα αρχίσει να αποτυπώνεται με στοιχεία, ενδέχεται να φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση την κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το σκοτεινό τοπίο, την ηγεσία της ΝΔ αρχίζει να ανησυχεί ότι στη βάση της αντιμεταναστευτικής ατζέντας στήνονται πλέον προσωπικοί μηχανισμοί επίδοξων "δελφίνων".
Δεν αποκλείεται, αν συνεχιστεί η αναποτελεσματικότητά της και διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή, η κυβέρνηση να ζητήσει και διακομματική συναίνεση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου