Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Το θέμα δεν είναι μόνο η διάταξη καθεαυτή, που φαίνεται κάπως σαν εξόφληση γραμματίων, αλλά και η εντυπωσιακή σιγή γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα






Οι financial times αφιερώνουν σήμερα άρθρο τους στην τροπολογία που έφερε ο ελληνας υπουργός δικαιοσύνης λίγο πριν την ψήφιση των διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα το πρωί της τετάρτης και η οποίο αφορά στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
 Αναφέρουν ότι από την τροπολογία αυτή που παραχώθηκε στη ζούλα τελευταία στιγμή, «θα επωφεληθούν μια δωδεκάδα Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα τα τελευταία 2-7 χρόνια, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο». 
Θεωρούν ότι η διάταξη αυτή συνιστά συνιστά οπισθοδρόμηση στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος και φιλοξενούν δήλωση ανωνύμου ότι «η Ελλάδα είναι τώρα πιο πιθανό να υποβαθμιστεί στους διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματική δραστηριότητα, με επιπτώσεις στο επενδυτικό ενδιαφέρον».
Το θέμα δεν είναι μόνο η διάταξη καθεαυτή, που φαίνεται κάπως σαν εξόφληση γραμματίων, αλλά και η εντυπωσιακή σιγή γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. 
Την ώρα που τα μπουγαδοκόφινα της θείας μας δίχαζαν το πανελλήνιο, διατάξεις όπως αυτή ή όπως η μετατροπή της απιστίας κατά τραπεζικού ιδρύματος από αυτεπαγγέλτως σε κατ έγκληση διωκόμενο έγκλημα, ψηφιζόντουσαν χωρίς ενστάσεις και κυρίως χωρίς καμία ενημέρωση γύρω από τους λόγους που κατέστησαν αναγκαία, κατά την κυβέρνηση, την ψήφισή τους. 
Τα ελληνικά μμε κατά την προσφιλή τους τακτική τήρησαν σιγή ιχθύος και για την είδηση αυτή. Ίσως γιατί βρίσκουν σοφή την παροιμία «όποιος τρώει δε μιλάει γιατί θα πνιγεί».
Από την άλλη πλευρά, τις τελευταίες μέρες βιώνουμε χωρίς να έχουμε καταλάβει το λόγο, ένα κρεσέντο αύξησης της αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας. Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας μέχρι σήμερα έχουμε κατά σειρά τα εξής: καταγγελίες για παράνομη απόπειρα της αστυνομίας να εισβάλλει χωρίς ένταλμα στο καφενείο στα εξάρχεια. 
Καταγγελία του λάμπρου γούλα (που συνελήφθη από τα ματ κατά τα γεγονότα στο καφενείο), για ξυλοδαρμό, εξύβριση και εικονικό βιασμό του από αστυνομικούς. Καταγγελία για ένοπλη έφοδο της οπκε σε κλαμπ στο γκάζι όπου υποχρέωσαν τους θαμώνες να μείνουν γονατιστοί με τα χέρια στο κεφάλι και προέβησαν σε τυχαίους σωματικούς ελέγχους (όλα αυτά για να βρουν συνολικά λιγότερα από 20 γρ ναρκωτικών). 
Καταγγελία του φοιτητή γιάννη παχάκη κατ αρχην για απρόκλητη αστυνομική βία προς τους συγκεντρωμένους έξω από το οπα και, σε δεύτερο χρόνο, για παράτυπη προσαγωγή/ σύλληψή του με στέρηση του δικαιώματος επικοινωνίας με τον δικηγόρο του.
 Εικόνες από το απρόκλητο ξυλοφόρτωμα φοιτήτριας (με το γκλομπ, με την ασπίδα, με κλωτσιές) που στεκόταν με έναν καφέ (ούτε καδρόνια, ούτε κουκούλες ούτε τίποτα) μπροστά στα ματ έξω από το οπα. Φωτοβολίδες κρότου λάμψης στην ευελπίδων ως απάντηση στον καφέ που πέταξε κάποιος προς τα ματ. 
Καταγγελία του δικηγόρου θανάση καμπαγιάννη για αναίτια προσαγωγή δύο αφισοκολλητών στο κερατσίνι και για σωματικό τους έλεγχο (από πότε γίνεται σωματικος ελεγχος στην απλή «εξακρίβωση στοιχείων»); αφού πρώτα τους αφαίρεσαν όλα τα ρούχα.
 Είσοδο των ματ στο οπα για έλεγχο (βρέθηκαν κράνη μηχανής, καδρόνια και μπουκάλια βότκας και η φεγγαρόλουστη υπουργός μιχαηλίδου δήλωσε ότι βρέθηκαν όπλα σαν αυτά του πολέμου της συρίας), απόφαση για κλείσιμο του οπα μετά την ανεύρεση των ανωτέρω επι επτά ημέρες και επεισόδια αναίτιας κλιμάκωσης με αντιτιθέμενους στο κλείσιμο της σχολής φοιτητές.
 Και επειδή σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν είναι τόσο σοβαρό ώστε να μην είναι και γελοίο, καταγγελίες για προσαγωγή στη γαδα χωρίς κανένα απολύτως λόγο 4 ατόμων που έκαναν γιόγκα στο πάρκο ελευθερίας.
Δεδομένου ότι για λίγα από τα ανωτέρω έχουμε εικόνα και τα περισσότερα είναι καταγγελίες μεν, πολύ σοβαρές δε, θα περίμενε κανεις από μια φιλελεύθερη δημοκρατία να έχει ήδη ενημερώσει τους πολίτες της για τις ενέργειές της προς διερεύνηση, αποτροπή και εξάλειψη κάθε πιθανότητας κατάχρησης της εξουσίας και του περίφημου μονοπωλίου της νόμιμης βίας από την ελληνική αστυνομία, πολύ περισσότερο που μιλάμε για χιονοστιβάδα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
 Αντ αυτού, η ελληνική κυβέρνηση μας διεμήνυσε δια στόματος βορίδη ότι «έτσι θα συνεχίσει». 
Δηλαδή βίαια, ακραία και παράνομα, χωρίς καμία λογοδοσία πουθενά παρά μόνο στο περιορισμένο αλλά φωνακλάδικο κοινό του δόγματος *πίτσα ξύλο και ξεκομμουμισμός*.
Η διακυβέρνηση της νέας δημοκρατίας, τελικά, φαίνεται να είναι πολύ απλή· 
ένα τεράστιο *πανί* χωρίζει στα δυο την πολιτική σκηνή: στη μπροστινή πλευρά του το κοινό του 1950 (στο οποίο απευθύνεται) απολαμβάνει στο θέατρο σκιών το έργο *ο μπάρμπα γιώργος ματατζής*. Και πίσω από το πανί αυτοί οι λίγοι που πραγματικά κυβερνούν, βυσσοδομούν.
Υγ1. Το πανί που προβάλλει ο τι θέλει και κρύβει ο τι θέλουν είναι τα ελληνικά μμε.
Υγ2. Ο συριζα βλέπει καραγκιόζη. Δυστυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου