Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας δείχνει να είναι εξαιρετικά άσχημη για την Ελλάδα. Αυτό που ίσως δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα πράγματα να γίνουν πολύ, πολύ χειρότερα και να μείνουμε κυριολεκτικά μόνοι…








https://www.militaire.gr/i-efialtiki-diastasi-tis-ellinikis-diplomatias-toy-kateynasmoy-kai-i-apopsi-kotzia/

Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας δείχνει να είναι εξαιρετικά άσχημη για την Ελλάδα. Αυτό που ίσως δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα πράγματα να γίνουν πολύ, πολύ χειρότερα και να μείνουμε κυριολεκτικά μόνοι…Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης μας “φωνάζει” ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

Η Ελλάδα δυστυχώς επιμένει σε μια πολιτική “χαμηλών τόνων” ,επικεντρωμένη στη προσπάθεια κατευνασμού της Τουρκίας και στις φρούδες ελπίδες της “διεθνούς βοήθειας”. Ο κατευνασμός δεν έχει αποδώσει εδώ και χρόνια και ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς έκανε μια σωστή επισήμανση στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Militaire.gr .

Από την άλλη σε ποια διεθνή στήριξης ελπίζουμε; 
Οι ΗΠΑ “χαϊδεύουν” τον Ερντογάν και δίνουν στην Ελλάδα μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα από τα αζήτητα. Οι Ευρωπαίοι με πρώτους και καλύτερους τους Γερμανούς επαναλαμβάνουν κάθε λίγο και λιγάκι τη μεγάλη σημασία που έχει η Τουρκία για το ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ ψάχνει τρόπο να του δώσει τα F-35 και η Μέρκελ να του στείλει κι άλλα χρήματα.
Αυτά όμως, δεν είναι τα χειρότερα…
Η Ελλάδα έχοντας κάνει τις επιλογές που προαναφέραμε απλά δεν υπάρχει πουθενά. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά σε οποιαδήποτε από τις αναλύσεις που κάθε μέρα γίνονται για τη περιοχή σ΄ όλα τα μεγάλα ΜΜΕ του κόσμου. Όλοι φαίνεται ότι μας θεωρούν δεδομένους, υπάκουους και έτοιμους να συνταχθούμε με τις απόψεις τους. Γι΄ αυτό και δεν μας εντάσσουν σε κανένα από τα σχέδια και τα σενάρια τους. Ορισμένα απ΄ αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εφιαλτικά για την Ελλάδα.
Για παράδειγμα: είναι κοινό μυστικό ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς να “ζεστάνουν” τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, αλλά και με την Αίγυπτο! Τι θα γίνει αν το καταφέρουν; Δεν είναι καθόλου απίθανο κάποια στιγμή να το δούμε να συμβαίνει. Κι αυτό θα οφείλεται και στη δική μας διστακτικότητα.
Έχουμε αξιοποιήσει την καλή μας σχέση με το Ισραήλ όσο θα ΄πρεπε; Έχουμε ανταποκριθεί στις προτάσεις της Αιγύπτου για τη δημιουργία κοινής ναυτικής δύναμης που θα περιπολεί στη Μεσόγειο; Η πρόταση έγινε στην τελευταία τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου κι απ΄ όσο γνωρίζουμε την απορρίψαμε.
Έχουμε καλλιεργήσει την καλή σχέση που είχαμε με τον αραβικό κόσμο; Υπάρχει πλέον αυτή η σχέση; Επιχείρησε κάποιος να δημιουργήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με το καθεστώς Άσαντ;
 Έχουμε κάποια επαφή με κάποιον στη Λιβύη; Γενικώς ,υπάρχουμε κάπου, ή το ενδιαφέρον της εξωτερικής μας πολιτικής περιορίζεται στον Μαδούρο και τη Βενεζουέλα ,τον χρυσό της οποίας “φιλοξενεί” ο Ερντογάν και τον Μοράλες και τη Βολιβία , στην οποία ο Ερντογάν πούλησε εκπαιδευτικά αεροσκάφη;
Το να γίνει η εξωτερική μας πολιτική πιο επιθετική ή πιο ενεργητική αν προτιμάτε δεν σημαίνει ούτε ότι προκαλούμε, ούτε ότι “κλιμακώνουμε την ένταση”. Η επίκληση του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια. Πρέπει να γίνεται και πράξη.
Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τα προβλήματα που έχουμε στις ΕΔ. Όποιος το κάνει διαπράττει έγκλημα. Αλλά αυτό ακριβώς κάνει πιο επείγουσα και αναγκαία τη διπλωματική μας ενεργοποίηση. 
Να μάθουμε να ζητάμε και να απαιτούμε από τους συμμάχους και εταίρους μας που κέρδισαν και κερδίζουν πολλά από την Ελλάδα. Ας τους υποχρεώσουμε να μας εντάξουν στα σχέδια και τα σενάρια τους δίνοντας τους να καταλάβουν ότι τίποτα στην περιοχή δεν είναι δεδομένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου