Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Από την «ιστορίκευση» της διαφθοράς στη «διακόσμηση» του Μητσοτάκη

















Του Σήφη Φανουράκη
Τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης αδυνατούν πλέον, να διαμορφώσουν μια ορθολογική κοινή γνώμη. Παλαιότερα,  μέσα από μια οργανωμένη άσκηση της κριτικής  προώθησαν την «κοινωνικοποίηση της σκέψης», συμμετέχοντας  πάντα στη δημιουργία μιας κουλτούρας για την κοινωνία.
Η επικοινωνία σήμερα, μέσα από τον Τύπο και τα άλλα Μέσα Ενημέρωσης, αδυνατεί να ανταποκριθεί  στο ρόλο της· οι δημοσιογράφοι βέβαια, διακηρύττουν από το δέκατο όγδοο αιώνα, ότι έχουν ένα και μοναδικό σκοπό : να φανερώσουν την αλήθεια.

Ουσιαστικά όμως πλάθουν μύθους και πλαστές συμφωνίες σε μια πλαστή κοινωνία, που θεωρεί πραγματικό μόνο ό,τι η ίδια βλέπει και αληθινό μόνο ό,τι αυτή κατανοεί και εγκρίνει.

Για παράδειγμα στην πρόσφατη συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, του Σημίτη, οι δύο «έγκριτοι» δημοσιογράφοι αξίωσαν να εγκλωβίσουν  τον τηλεθεατή στην προσωπική τους αφωνία και στην προσωπική ερμηνεία του Σημίτη, προσπαθώντας να διαμορφώσουν το «δόγμα της προσφυγής στις κάλπες» εξαγνίζοντας τον ίδιο και καλλιεργώντας το νεοφιλελεύθερο κεντροδεξιό μέτωπο .

Ουσιαστικά ιστορίκευσαν τη διαφθορά, ως «κοινωνικό» φαινόμενο και ταυτόχρονα έστησαν το παιχνίδι της «διακόσμησης» του Μητσοτάκη, με κύριο στόχο τη «διαπαιδαγώγηση» του αναγνώστη ή του τηλεθεατή για να μπορέσουν τελικά να τον χειραγωγήσουν, ώστε να αποδεχτεί κατ΄αρχήν, την επάνοδο του Σημιτισμού και στην συνέχεια στην προπαγάνδιση του μετώπου, αντι-ΣΥΡΙΖΑ .

Με τέτοια μέθοδο πλέον, η δημοσιογραφία αξιώνει να διαμορφώνει την κοινή γνώμη και να  μετατρέπει τους αναγνώστες ή τηλεθεατές, από σκεπτόμενα άτομα σε άκριτους δέκτες και μεταδότες μιας κυρίαρχης άποψης.

Είναι προφανές ότι, οι συγκεκριμένοι  δημοσιογράφοι με άλλοθι το «μύθο της αντικειμενικότητας», φάνηκε να εκπροσωπούν το πιο φοβισμένο από τη μια, και το πιο ευάλωτο από την άλλη, τμήμα της κοινωνίας, που αναλαμβάνει εργολαβικά να διαμορφώσει μια συλλογική συνείδηση «της υποταγής»· εκφράζουν την αντι-νόηση, που θολώνει τις καταστάσεις και διαστρέφει την πραγματικότητα, για να μην σκεφτόμαστε καθαρά και να μας ελέγχουν ευκολότερα.

Από την συνέντευξη φάνηκε ότι, οι «νοικοκυραίοι» τρόμαξαν· επιστρατεύουν όλες τις εκφράσεις της Δεξιάς· έχουν επιλέξει και αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιστρατεύουν δημοσιογράφους «ακριβοπληρωμένους» για την ανασύσταση της «μεγάλης παράταξης της Δεξιάς»· επαναφέρουν ψεύτικα διλήμματα και αναγορεύονται «θεματοφύλακες» της Ε.Ε. και της ένταξης της χώρας σε αυτήν· μας υπενθυμίζουν τέλος την ιστορικότητα της Δεξιάς.

Τόσα χρόνια η παράταξή τους (Ν.Δ. –ΠΑΣΟΚ ) διέλυε τη χώρα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά. Και οι ίδιοι «βολεύτηκαν» φοροδιαφεύγοντες. Οι «μικρομεσαίοι» του ΠΑΣΟΚ ή οι «νοικοκυραίοι» της Ν.Δ. τόσα χρόνια διέλυαν ό,τι παραγωγικό είχε η χώρα και ζούσαν σε συνεχή «ασυλία» σε βάρος των υπολοίπων. Τόσα χρόνια μετέφεραν τον παράνομο «πλούτο» τους εκτός Ελλάδας.
Τώρα έχουν τρομάξει γιατί, για λίγο, έχουν βρεθεί έξω από την διακυβέρνηση. 

Μετά την αποτυχία επανόδου τον Ιούλη του 15, με την συμμαχία του «μένουμε Ευρώπη», χτίζουν το νέο μέτωπο νεοφιλελευθερισμού, «επιστρατεύοντας» το ομοίωμα της εξουσίας του τύπου και της δημοσιογραφίας.

Και πλέον, η δημοσιογραφία χάνει την τελεσφορία της και παρακμάζει σε «διακόσμηση», ενώ η κοινωνία μετατρέπεται σε μάζα ασυνάρτητη, ή συρρικνώνεται σε μαφίες. Μάλιστα αυτή η δημοσιογραφία, μετατρέπεται σε μια νέα «διακοσμητική» εξουσία, που προωθεί τα οικονομικά συμφέροντα της εξουσίας των ΜΜΕ και των οικονομικών δυνάμεων που αυτά εκφράζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου