Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Ποιους, άραγε, καλύπτουν;





Τα πράγματα είναι γνωστά από τη θητεία της προηγούμενης Βουλής που αποφάσισε την αναθεώρηση του Συντάγματος, και ειδικότερα την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών.
Τότε, με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η αναθεώρηση της παραγράφου 3 του άρθρου για να καταργηθούν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που ισχύουν ώς τώρα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργών. Οι υπουργοί, στο μέλλον και αφού ψηφιστεί το νέο Σύνταγμα, θα έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους πολίτες.
Τι γίνεται όμως με τις τρέχουσες υποθέσεις, όπως το σκάνδαλο Novartis, όπου ενδέχεται να εμπλέκονται πρώην υπουργοί; Στην προηγούμενη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει μία ερμηνευτική διάταξη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 86, με βάση την οποία αδικήματα όπως η δωροδοκία δεν ανήκουν στα καθήκοντα υπουργού, αλλά τελούνται επ' ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων του.
Συνεπώς η δίωξη δεν ασκείται από τη Βουλή, αλλά από τη Δικαιοσύνη, όπως δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες. Με αυτή τη διάταξη αποφεύγεται η παραγραφή αδικημάτων για τρέχουσες υποθέσεις και ο υπουργός στην ποινική μεταχείρισή του εξισώνεται πλήρως με τον απλό πολίτη.
Την ερμηνευτική αυτή διάταξη, στην προηγούμενη Βουλή, καταψήφισε η Ν.Δ. Το ίδιο κάνει και τώρα ως κυβερνητική πλειοψηφία. Πράγμα που σημαίνει πως αν στο νέο Σύνταγμα δεν υπάρχει αυτή η διευκρίνιση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα όπως της δωροδοκίας υπουργών για τρέχουσες υποθέσεις και ειδικότερα γι' αυτήν που αφορά το σκάνδαλο της Novartis.
Αυτόν τον κίνδυνο επισήμανε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή του, χθες, προς τον πρόεδρο της επιτροπής αναθεώρησης Ευρ. Στυλιανίδη. Ορθώς έπραξε.
Η ευθύνη είναι πλέον στην κυβέρνηση. Και το ερώτημα που προκύπτει για τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ απλό: 
Γιατί δεν γίνεται αποδεκτή η ερμηνευτική διάταξη που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση; 
Εχει η κυβέρνηση κάποια καλύτερη λύση ώστε να μην τη γλιτώσουν οι υπουργοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις και που ενδεχομένως δωροδοκήθηκαν επ' ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων τους;
Αν έχει, ας την καταθέσει.
 Αν δεν έχει, απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί προφανώς κάποιους καλύπτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου