Το blame game από την πλευρά της κυβέρνησης για το ποιος θα χρεωθεί ενδεχόμενο ναυάγιο αυτής της προσπάθειας θα κορυφωθεί.
Μπορεί το Μαξίμου να διαπίστωσε διάθεση συναίνεσης στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, με θέμα τη νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, ωστόσο μέχρι την επίτευξη συμφωνίας o δρόμος θα είναι δύσκολος και με πολλές πολιτικές κόντρες.
Η συζήτηση με τα κόμματα θα συνεχιστεί, με σκοπό να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο μέσα σε έναν μήνα. Ωστόσο το blame game από την πλευρά της κυβέρνησης για το ποιος θα χρεωθεί ενδεχόμενο ναυάγιο αυτής της προσπάθειας θα κορυφωθεί πιέζοντας και δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξης Τσίπρα σε μια προσπάθεια απομόνωσης τους.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά και επιστρέφει τις κατηγορίες και την πίεση καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, η μόνη πολιτική δύναμη που παρουσίασε στις συναντήσεις μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επίλυση του σύνθετου ζητήματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα σχολιάζουν δεικτικά, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης -με την εξαίρεση της κ. Γεννηματά που λειτούργησε ως ουρά της κυβέρνησης- έθεσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις τους.
Ο κ. Μητσοτάκης το μόνο που έκανε ήταν να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των κομμάτων χωρίς να έχει καμία συγκεκριμένη, γραπτή πρόταση.
Άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμα της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα, ότι η ουσιαστική συζήτηση για το θέμα τώρα ξεκινά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που προσέρχεται σε αυτήν με ένα πλήρως επεξεργασμένο σχέδιο νόμου, με διάθεση για εξεύρεση συναινετικής λύσης αλλά και με ξεκάθαρη θέση να μην επιτρέψει τη μετατροπή των Ελλήνων του εξωτερικού σε αντικείμενο παζαριού για άλλα θέματα και αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.
Στελέχη τις αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρά κατά του ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι, φαίνεται ότι έχει μετακινηθεί από την ιστορική, πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως παραδέχθηκε ο κ. Λοβέρδος στη Βουλή. Ενώ εγκαλούν την κ. Γεννηματά γιατί όπως υποστηρίζουν αλλάζει πλήρως τη στάση της και μετατρέπεται για μία ακόμη φορά σε παρακολούθημα του κ. Μητσοτάκη με μοναδικό στόχο την υλοποίηση μιας εξόφθαλμης συναλλαγής.
Μάλιστα την κατηγορούν ότι παζαρεύει την ψήφο των αποδήμων για να κερδίσει έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας της αρεσκείας της. Δείχνει έτσι πλήρη περιφρόνηση για τον απόδημο ελληνισμό για τον οποίο δήθεν κόπτεται.
Παράλληλα δεν αφήνουν ασχολίαστη την πρόταση του ΚΚΕ να τίθεται ο ΑΦΜ ως προϋπόθεση για να έχουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού αλλά και τις κυβερνητικές διαρροές περί συμφωνίας, «ακούσαμε τον ΓΓ του ΚΚΕ να θέτει τρεις συγκεκριμένους όρους που βρίσκονται στον αντίποδα των προϋποθέσεων του ΚΙΝΑΛ.
Σε κάθε περίπτωση, δεν διανοούμαστε ότι το ΚΚΕ θα επιτρέψει αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και θα κάνει ένα ιστορικό δώρο στην Κυβέρνηση της Δεξιάς, παραβλέποντας την παγίδα».
Όπως εξηγούν, πέραν όλων των διοικητικών δυσκολιών που ενέχει μια τέτοια πρόταση, για να ισχύσει το ΑΦΜ ως προϋπόθεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα έπρεπε αυτό να έχει περιληφθεί στην Συνταγματική Αναθεώρηση.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, διότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει συμπεριληφθεί στα αναθεωρητέα του Συντάγματος.
Έτσι, εάν το ΑΦΜ περιληφθεί ως προϋπόθεση στο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η σχετική διάταξη δεν μπορεί παρά να κριθεί αντισυνταγματική.
Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται χωρίς την -αντισυνταγματική- προϋπόθεση του ΑΦΜ, άρα θα εφαρμόζεται για όλους, όπως φαίνεται ότι επιδιώκει η κυβέρνηση.
Αυτή ακριβώς είναι η παγίδα σημειώνουν κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου