Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν...






https://tvxs.gr/news/i-apopsi-mas/apofasizomen-kai-diatassomen

Mπορεί με ένα καταιγισμό νόμων, τροπολογιών και υπουργικών αποφάσεων η Νέα Δημοκρατία, να έχει προσαρμόσει στα μέτρα του «επιτελικού» κράτους της Δεξιάς σωρεία κρίσιμων διατάξεων όμως αυτό που ακόμη δεν έχει «πειράξει» είναι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.
Αυτό όμως φαίνεται πως δεν την εμποδίζει να ενεργεί με την αυταρχικότητα που παρατηρείται στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τους ισχυρισμούς περί σκευωρίας και παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη. Με ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η συνεργασία ΝΔ - KINAΛ το απόγευμα της Τρίτης εξαίρεσε τους Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλο από την Επιτροπή με το πρόσχημα ότι θα κληθούν ως μάρτυρες αν και παράλληλα ομολόγησαν ότι δεν τους θεωρούν αμερόληπτους γιατί έχουν κάνει πολιτική κριτική για την υπόθεση. 
Με λίγα λόγια, σε μια προανακριτική επιτροπή αμφισβητείται η απόλυτη αρμοδιότητα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας να επιλέξει τους εκπροσώπους της αλλά αυτοί θα πρέπει να έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις προκάλεσαν και εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΚΙΝΑΛ και μάλιστα δημόσιες, όχι πίσω από τις κλειστές . 
Η ΝΔ μάλιστα επικαλείται για τις ενέργειές της μια γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Βατοπεδίου, πλην όμως αυτή αφορά στη σύσταση εξεταστικής και όχι προανακριτικής επιτροπής με σαφώς διαφορετικό χαρακτήρα. 

Άλλωστε, η διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου συμπίπτει με την εποχή που η ΝΔ έκλεινε τη Βουλή για να παραγράψει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών της. Εκεί στοχεύει  η, πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, μεθόδευση της πλειοψηφίας στην Προανακριτική για τη Novartis.

Βασική επιδίωξη είναι να παρασυρθεί η συζήτηση σε ο,τιδήποτε άλλο πέρα από την υπόθεση της φαρμακευτικής. Ακόμη και η ακραία αντιπαράθεση που πυροδοτεί αυτή τη αυταρχική κίνηση μπορεί να ευνοεί τη ΝΔ, που έχει προχωρήσει στη σύσταση προανακριτικής, επιλεκτικά και μόνο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, μια άνευ ουσίας απόφαση που καταρρίπτει ακόμη και τον ίδιο της τον ισχυρισμό περί «σκευωρίας - συνωμοσίας». 
Με τον παραλογισμό ενός «ηθικού αυτουργού» χωρίς «φυσικούς» και μιας «συνωμοσίας» από έναν υπουργό στο όνομα της κυβέρνησης αλλά χωρίς τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, μόνος στόχος ήταν να κατευνάσει τα εσωκομματικά της μέτωπα και, κυρίως, την εκδικητικότητα του Α. Σαμαρά  και σε καμία περίπτωση να διαλευκάνει την ίδια την υπόθεση.
ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, που έχουν κοινές ευθύνες να κρύψουν για την υπόθεση Novartis από την τραυματική συγκυβέρνησή τους, συμμαχούν σε ένα νομικό ακροβατισμό και ένα πρωτόγνωρο πολιτικό αυταρχισμό που υπενθυμίζει το ήθος της εξουσίας τους. 
Μόνος στόχος είναι να συσκοτίσει την ουσία του σκανδάλου Novartis και να κλείσει τα εσωτερικά της μέτωπα, πλην όμως με τον αποκλεισμό των "μη αρεστών" βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, πολιτικά, κοινοβουλευτικά και δικονομικά. Ταλαιπωρούνται ακόμη από την ιδιοκτησιακή αντίληψη ότι ο νόμος και οι θεσμοί, είναι αυτοί. 
Αποφασίζουν και διατάσσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου