Επιβεβαίωση και από Μοσκοβισί - Η Κομισιόν είπε ξεκάθαρο "όχι" στη χρήση των ANFA και των SMP για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, κάτι το οποίο η κυβέρνηση είχε θέσει ως βασικό στόχο - Μένει να φανεί αν η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει αρνητικά μέτρα, αν θα "ψαλιδίσει" τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ή αν θα... πείσει στο τέλος τους δανειστές με κάποιου τύπου μεταρρυθμίσεις.
Δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1 δισ. ευρώ διαπιστώνουν οι θεσμοί για το 2020 και μάλιστα μόλις δύο μέρες πριν το υπουργείο Οικονομικών καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή.
Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη πείσει τους δανειστές με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση των συζητήσεων σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος είχε σειρά επαφών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η περικοπή δαπανών μέσω του... spending review των υπουργείων αποτελούν τη θέση της ελληνικής πλευράς για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2020, ύψους 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι επιτελείς της Κομισιόν δεν συμφωνούν και μένει να φανεί αν η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει αρνητικά μέτρα, αν θα «ψαλιδίσει» τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ή αν θα... πείσει στο τέλος τους δανειστές με κάποιου τύπου μεταρρυθμίσεις.
Την πεποίθηση ότι το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 θα καλυφθεί, ότι η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα είναι θετική και θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση των SMP - ANFA (από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών) επίσης ότι εξετάζεται θετικά η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να διατεθούν τα κεφάλαια αυτά για επενδύσεις, εξέφρασε ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί στα γραφεία της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, κατά την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποίησε με την ιδιότητα του Ευρωπαίου επιτρόπου. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η Κομισιόν είπε ξεκάθαρο «όχι» στη χρήση των ANFA και των SMP για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, κάτι το οποίο η κυβέρνηση είχε θέσει ως βασικό στόχο.
Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, είπε ότι για το 2020 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τα τηρήσει και είναι θέμα αξιοπιστίας να κρατήσει τον λόγο της, αλλά συμπλήρωσε ότι για το μέλλον "μαζί με την Επιτροπή θα δουλέψουμε για τη σταδιακή μείωσή τους, καθώς η διατήρηση τόσο υψηλών πλεονασμάτων πνίγει την ανάπτυξη». Το παραπάνω καταδεικνύει την ανακόλουθη στάση της Ν.Δ. σε σχέση με την προεκλογική περίοδο.
Αλ. Τσίπρας: "Κάναμε πολλά σε αντίξοες συνθήκες"
«Με τον Πιέρ Μοσκοβισί, στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα ως επίτροπος Οικονομικών, δεν συζητήσαμε μόνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη συνάντηση σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.
«Άλλωστε, επί τεσσεράμισι χρόνια κάναμε πολλά, σε αντίξοες συνθήκες, για να μπορούν όλοι σήμερα στην Ευρώπη να μιλάνε για ένα μικρό θαύμα. Από τη χρεοκοπία και τα άδεια ταμεία, αφήσαμε πίσω μας 37 δισ. ευρώ και σταθερή ανάπτυξη. Περισσότερο κουβεντιάσαμε για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και για το μέλλον της ευρωπαϊκής Αριστεράς» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας. «Συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε επικοινωνία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου