Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2019

Συμφωνία για αγορά γαλλικών φρεγατών με δάνειο!https://tvxs.gr/news/ellada/symfonia-gia-agora-gallikon-fregaton-me-daneio

Εξελίξεις φαίνεται πως αναμένονται άμεσα στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας. Σύμφωνα με τη Real News, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν, φέρεται να συμφώνησε να αγοράσει δύο γαλλικές φρεγάτες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως και οι λεπτομέρειες του deal, καθώς υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το που θα βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για μια τέτοια αγορά. Τη "λύση" φαίνεται πως έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος πρότεινε να εξασφαλιστεί δάνειο στην Ελλάδα με εγγύηση του γαλλικού Δημοσίου.

Και αυτό γιατί για να υπάρξει παράδοση των δύο φρεγατών έως το 2023, όταν και λήγει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να δοθεί προκαταβολή της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Το κόστος των δύο φρεγατών διαμορφώνεται ανάλογα με τον οπλισμό που αυτή θα φέρει, με μια μέση εκτίμηση να κάνει λόγο για 700 εκατ. ευρώ έκαστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου