Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Τι απέγιναν οι ακροδεξιοί;












 


 
 





 Διερωτάτο ρητορικά ο αρθρογράφος του “Βήματος” Ι.Κ. Πρετεντέρης την Κυριακή «τι απέγιναν οι ακροδεξιοί», τον φόβο των οποίων επέσειε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια μονολεκτική απάντηση θα ήταν «κυβέρνηση». Αλλά δεν θα ήταν πλήρης. Άλλοι, λόγου χάρη, αρθρογραφούν.
Η γραμμή της σκέψης του κ. Ι.Κ. Πρετεντέρη είναι ότι δεν υπάρχει Ακροδεξιά, απλά το Κέντρο μετατοπίστηκε λιγουλάκι δεξιά επειδή αυτό θέλουν οι κοινωνίες και έτσι τους εξουδετέρωσε. Το είχε εξηγήσει και μετά τις ευρωεκλογές, το επανέλαβε και στο κυριακάτικο πόνημά του, αυτή τη φορά αντλώντας από την ελληνική εμπειρία, δηλαδή από το γεγονός ότι μια δημοσκόπηση έβγαλε υψηλή αποδοχή για τη δράση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια. «Η Ν.Δ.» λέει ο αρθρογράφος απλώς «ενσωμάτωσε ένα πλειοψηφικό ιδεολογικό ρεύμα, το οποίο μετέτρεψε σε πολιτική ατζέντα».
Με βάση την ίδια γραμμή σκέψης, όταν η κοινωνία μετατοπιστεί, από μόνη της προφανώς, λίγο ακόμα πιο δεξιά, απλώς το πολιτικό σύστημα θα κινηθεί κι αυτό λίγο πιο δεξιά και θα εξουδετερώσει και πάλι την ακροδεξιά.
Στην ίδια λογική, θα σκεφτόταν κανείς, και τα ΜΜΕ τι να κάνουνε; Βλέπουν την κοινωνία που κινείται προς τα ακροδεξιά, οπότε ακολουθούν κι αυτά, διότι επιχειρήσεις είναι, αυτό τραβάει, αυτό πουλάνε. Οπότε δεν υπάρχει ακροδεξιός δημόσιος λόγος. Υπάρχει δημόσιος λόγος που έχει ενσωματώσει τις ακροδεξιές ανησυχίες και έτσι τις έχει εξουδετερώσει.
Δηλαδή, τζάμπα ανησυχούσαμε τελικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου