Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Ο Κ. Μητσοτάκης θα κόψει τις επικουρικές συντάξεις


 






















 


 Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ
Εμμονή με το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων έχει πάθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ιστορία ανάγεται στο παρελθόν, όταν ακόμη διεκδικούσε την ηγεσία της Ν.Δ., αλλά συνεχίζεται, και μάλιστα ιδεολογικοποιείται, με όρους νεοφιλελεύθερους.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2016 ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε εκπομπή του ΣΚΑΪ μιλά για το ασφαλιστικό. “Λέτε ναι στη μείωση των επικουρικών” του λέει η Σία Κοσιώνη. “Δεν το έκρυψα” της απαντά ο Κ. Μητσοτάκης. “Δηλαδή στη μείωση συντάξεων” επιμένει η παρουσιάστρια. “Δεν το έκρυψα” επιμένει με τη σειρά του ο Κ. Μητσοτάκης και αρχίζει να υποστηρίζει ότι “εγώ μιλάω με τη γλώσσα της αλήθειας (...) διότι πράγματι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν”.
Και, πράγματι, δεν υπάρχουν. Οι λύσεις που υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνουν το άγριο πετσόκομμα των συντάξεων. Χθες στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε στον Γιώργο Παπαδάκη ότι το σχέδιό του για το ασφαλιστικό προβλέπει ένα σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο, μεταξύ πολλών άλλων, ο εργαζόμενος θα έχει την ευχέρεια να διαχειρίζεται ο ίδιος τα ποσά για την επικουρική του σύνταξη. 
Δηλαδή θα μπορεί να επιλέγει ο κάθε εργαζόμενος αν θα δίνει εισφορές στο δημόσιο επικουρικό ταμείο ή σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.
Ωραίο ακούγεται, αλλά είναι εφιαλτικό για τους συνταξιούχους, που αριθμούν περίπου 2.750.000 άτομα. Πρακτικά, αυτό που είπε ο Κ. Μητσοτάκης σημαίνει ένα απλό πράγμα: με την υλοποίηση των πολιτικών εξαγγελιών της Ν.Δ. θα μειωθεί η επικουρική σύνταξη που χορηγείται σήμερα στους συνταξιούχους ή θα καταργηθεί, καθώς θα υπάρξουν επικουρικά ταμεία που θα καταρρεύσουν.
Τα δεδομένα είναι λίγο - πολύ γνωστά. 
Τα επικουρικά ταμεία δεν έχουν αποθεματικά γιατί πρόλαβαν και τους “τα έφαγαν” το 2012 με το PSI. Το κράτος δεν μπορεί να επιχορηγήσει επικουρικά ταμεία. Άρα, οι επικουρικές συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές που δίνουν οι σημερινοί εργαζόμενοι (με τη σχέση εργαζόμενων προς συνταξιούχους να είναι περίπου στο 1,4) και από τα ελάχιστα αποθεματικά που έχουν τα επικουρικά ταμεία.
Μόλις τμήμα των εργαζόμενων “αναχωρήσει” από τα δημόσια επικουρικά ταμεία για να πάει στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση, οι νυν συνταξιούχοι (που δεν μπορούν να μετακινηθούν στην ιδιωτική ασφάλιση) θα βρεθούν μετέωροι και οι συντάξεις τους θα περικοπούν έως εξαφανίσεως προκειμένου να ανταποκρίνονται στις μειωμένες εισφορές που θα λαμβάνει το επικουρικό ταμείο από λιγότερους εργαζόμενους. 
Με αυτό τον αυτόματο τρόπο η Ν.Δ. θα κόψει τις επικουρικές. 
Αν κυβερνήσει βέβαια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου