Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Χρ. Βερναρδάκης: Να απαντήσουμε πολιτικά στον μπερλουσκονισμό του Μαρινάκη, να μην εθιστούμε στη χυδαιότητα





Μπερλουσκονοποίηση ίσως και πιο ακραίας μορφής αποτελεί το να ενδύονται επωνύμως τα οικονομικά συμφέροντα τον ρόλο πολιτικών κομμάτων, όπως κάνει μέσω του Ολυμπιακού ο Β. Μαρινάκης, η απάντηση πρέπει να είναι περισσότερη Δημοκρατία και κινητοποίηση για την συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου, είπε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Σχολιάζοντας τα τελευταία φαινόμενα πρωτοσέλιδων με ύβρεις, μισογυνικά σχόλια, κτλ., ο κ. Βερναρδάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα είναι ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο, ειλικρινά μας φέρνει σε απόλυτη αμηχανία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει η συντεταγμένη Πολιτεία να αντιδράσει. 
Πραγματικά, δεν γνωρίζω τι εργαλεία μπορεί να έχει. Πάντως, δεν μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους, κάτι πρέπει να γίνει.
»Το να σχολιάζουμε αρνητικά κάθε πρωτοσέλιδο του “Μακελειού” … δεν είναι η πρώτη φορά, είναι συνεχής, επαναλαμβανόμενη κατάσταση. Αφενός υπάρχει ο κίνδυνος να εθιστεί κανείς, “δεν βαριέσαι, το ‘Μακελειό’ τα λέει”, από την άλλη πρέπει να δούμε συντεταγμένα, θεσμικά, πώς μπορεί να παρέμβει κανείς. 
Είναι ζήτημα πολύ σοβαρό, πρέπει να το δούμε. 
Δεν έχω γνώμη, με ποια εργαλεία ή ποιες πράξεις θα έπρεπε κανείς να αντιδράσει σε αυτή την φασιστική επιβουλή, όμως ο κίνδυνος πραγματικά είναι να εθιστούμε … αυτός ο χώρος δημιουργεί μία “υγειονομική” ζώνη στην λογική της απάθειας».
Αντίστοιχα, για την ανακοίνωση Μαρινάκη μέσω του Ολυμπιακού που ανεβάζει τους τόνους και βάλλει κατά της κυβέρνησης, ο κ. Βερναρδάκης εκτίμησε ότι «δυστυχώς τον παίζει αυτόν τον ρόλο» στην πολιτική αντιπαράθεση που κλιμακώνεται την επόμενη περίοδο. «Είναι μία πρωτότυπη περίοδος αυτή, οικονομικά συμφέροντα βγαίνουν επωνύμως και ενδύονται τον ρόλο και τον λόγο πολιτικών κομμάτων. 
Είναι μία έκφραση μπερλουσκονοποίησης και ίσως σε πιο ακραία μορφή».
«Πρέπει να μείνουμε στο πολιτικό διακύβευμα», τόνισε ο ίδιος, «εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία επιθετική πολιτική της διαπλοκής, που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στα χέρια της. 
Η απάντησή μας πρέπει να είναι περισσότερη Δημοκρατία και περισσότερη κινητοποίηση των λαïκών στρωμάτων και των προοδευτικών ανθρώπων, είτε εκφράζονται στην πολιτική είτε στα ΜΜΕ είτε στον Πολιτισμό, κτλ. Μόνο ένα πλατύ προοδευτικό μέτωπο μπορεί πια να αντιταχθεί σε τέτοιες μορφές υπονόμευσης της Δημοκρατίας».
Νωρίτερα, ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε στην διαδικασία συγκρότησης προοδευτικού μετώπου και εκτίμησε ότι «οι πρώτες ενδείξεις είναι απολύτως θετικές, αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο. 
Ο στόχος μας είναι το διάστημα που έρχεται να ληφθούν ακόμη πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ίσως και με μία μεγάλη εκδήλωση και ένα κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις, συλλογικότητες, φορείς, μεμονωμένους πολίτες, ώστε να μορφοποιηθεί αυτό το πολιτικό μέτωπο.
 Για εμάς, προοδευτικό μέτωπο σημαίνει ανάχωμα στον νεοφιλελευθερισμό και στην άκρα Δεξιά, πρόγραμμα διακυβέρνησης και προοπτικής για την Ευρώπη».
«Εάν αυτή η συμπαράταξη διαμορφώσει τέτοιες συνθήκες πραγματικά προοδευτικής και αριστερής διακυβέρνησης για όλη την Ευρώπη, εάν το μήνυμά της είναι τόσο δυνατό», συνέχισε, «προφανώς δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει και την συμμετοχή π.χ. ανθρώπων από την κεντροδεξιά ή την φιλελεύθερη κεντροδεξιά, ιστορικά. 
Δεν ξέρω εάν υπάρχουν συλλογικές ή κομματικές δυνάμεις από τους χώρους αυτούς, προσωπικότητες πιθανώς υπάρχουν … τέτοιες προσωπικότητες είναι ευπρόσδεκτες, δεν μπορεί κανείς να τις αποκλείσει -και γιατί να το κάνει, άλλωστε;», αναρωτήθηκε ο ίδιος.
 «Την στιγμή που η άνοδος της άκρας Δεξιάς αμφισβητεί θεμελιώδη κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα (το 8ωρο και οι εργασιακές σχέσεις, ή η θέση των γυναικών) είναι σαφές ότι όλες οι δυνάμεις υπέρ του προοδευτικού, του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού που θέλουν να τον διαφυλάξουν, προφανώς είναι ευπρόσδεκτες».
«Και εκεί θα είναι το δίλημμα για τις παλιές κυρίαρχες δυνάμεις», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης, «μακάρι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά να ανταποκριθεί θετικά σε επίπεδο προγράμματος διακυβέρνησης, να βοηθήσει στο ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά που σε χώρες όπως η Ουγγαρία ή η Αυστρία επελαύνει».
Εξάλλου, ως προς το αν θα υπάρξουν και φέτος φαινόμενα «απάθειας» των ψηφοφόρων και μειωμένη συμμετοχή, κατά τον ίδιο «μένει να αποδειχθεί, κάθε φορά (και) οι Ευρωεκλογές γίνονται μέσα σε ένα πλαίσιο ιστορικής συγκυρίας», εν προκειμένω «λόγω του ότι έχει μεσολαβήσει στην Ευρώπη μία μεγάλη περίοδος αλλαγής κατευθύνσεων, αμφισβήτησης των θεσμικών πολιτικών, ανόδου της άκρας Δεξιάς, θα είναι μία ιδιαίτερη εκλογική αναμέτρηση», όπως είπε, σημειώνοντας πάντως ότι δεν είναι σαφές 
«εάν θα είναι αρκετό για να κινητοποιήσει τον κόσμο», ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε τον ευνοϊκό ρόλο που αναμένεται να παίξει στην συμμετοχή η παράλληλη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Πηγή: Κόκκινο 105,5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου