Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Τα δάνεια ΝΔ – Κυρ. Μητσοτάκη και η στάση της Τρ. Πειραιώς





Δύο θέματα που αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη δημόσια σφαίρα η ΝΔ και ο Πρόεδρος της, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τις διακηρύξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και την ειλικρίνεια των δηλώσεων περί ισονομίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρόκειται για θέματα που είναι στενά συνδεδεμένα με τα βάρη που σηκώνουν οι τράπεζες, λόγω των στρατηγικών κακοπληρωτών μικρών και μεγαλύτερων, που έχουν οδηγήσει στην διόγκωση των Κόκκινων και μη εξυπηρετούμενων δανείων με αποτέλεσμα, λύση να αναζητείται και λύση να μην βρίσκεται για τον κλάδο.
Το πρώτο αναφέρεται στο δάνειο των 130 εκατ. ευρώ προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ΑΤΕ που «κληρονόμησε» μετά την απορρόφηση της , η Τράπεζα Πειραιώς. 
Η Τράπεζα είχε προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά της ΝΔ και πριν μερικούς μήνες εκδόθηκε η δικαστική απόφαση. Σύμφωνα με αυτή η ΝΔ υποχρεούται να εξοφλήσει το δάνειο εντόκως και με τόκους υπερημερίας δηλαδή περί τα 200 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ είναι άμεσα καταβλητέα.
Όπως μάλιστα αποκάλυψε η zougla.gr η δικαστική απόφαση καθαρογράφτηκε και κοινοποιήθηκε στην ενάγουσα Τράπεζα και στον εναγόμενο. 
Παρά αυτό μέχρι στιγμής η ΝΔ δεν «έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ» αφού εκτιμάται ότι η Τράπεζα δεν θα επιμείνει σε μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης λόγω προεκλογικής περιόδου και εκλογικής δυναμικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μένει να αποδειχθεί από τις εξελίξεις αν η Τράπεζα Πειραιώς έχει όντως «υποταχθεί» στην πολιτική συγκυρία και δεν κινήσει τις διαδικασίες για την είσπραξη του δανείου προς όφελος των μετόχων της.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά αποκάλυψη του Κώστα Βαξεβάνη και πολύ μικρότερο δάνειο που δόθηκε και πάλι από την Τράπεζα Πειραιώς στον σημερινό Πρόεδρο της ΝΔ. 
Σύμφωνα με όσα έχουν αποκαλυφθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα μέσα ενημέρωσης η Τράπεζα δανειοδότησε την εφημερίδα «Κήρυξ Χανίων» η οποία έκλεισε αμέσως μετά την χορήγηση του δανείου.
 Στη ρύθμιση που επακολούθησε προβλεπόταν η συνολική εξόφληση του υπολοίπου του δανείου ( 649.000 ευρώ) τον Νοέμβριο του 2018.
Αντί όμως να αποπληρωθεί το ποσό αυτό, στην Τράπεζα κατατέθηκαν μόνο 150.000 ευρώ και συμφωνήθηκε νέα ρύθμιση για τρία χρόνια με δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης για άλλη μια τριετία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Τράπεζα παρείχε και τη διευκόλυνση της διαγραφής τόκων.
Το ερώτημα που τίθενται είναι αν η Τράπεζα εφάρμοσε τη συνήθη πρακτική που εφαρμόζει με τους άλλου δανειολήπτες της ή επειδή η υπόθεση αφορά τον Πρόεδρο της ΝΔ και επίδοξο Πρωθυπουργό, κινήθηκε διαφορετικά.
Αναμένεται απάντηση από την διοίκηση της Τράπεζας την οποία και φυσικά θα παραθέσουμε.
 Και προφανώς στην περίπτωση ενός Θεσμικού προσώπου όπως είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο νόμος της διαφάνειας πρέπει να υπερισχύει έναντι του επαγγελματικού ή τραπεζικού απορρήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου