Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Κώστας Σημίτης: Ο «επίτιμος» του καθεστώτος




 Δεν ευτύχησαν οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, όπως και σύμπαν το συστημικό – διαπλεκόμενο στρατόπεδο, να βιώσουν την εξωτερική χρεοκοπία της χώρας. 
Κι αυτό παρά τις κασσάνδρειες προβλέψεις τους αλλά και τις ανοιχτές παρεμβάσεις και ικεσίες που απηύθυναν προς τους πλέον απηνείς διώκτες της χώρας που φώλευαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο «σύστημα» Σόιμπλε, καλώντας τους να προκαλέσουν οικονομική κρίση ώστε να ανατραπεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Του Μενέλαου Γκίβαλου
Ατέλειωτος ο κατάλογος της καταστροφολογίας: «Δεν πρόκειται να βγούμε από τα μνημόνια».
«Θα απαιτηθεί προληπτική γραμμή πίστωσης, που ισοδυναμεί με άτυπο τέταρτο μνημόνιο». Δεν θα μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι “σκουπίδια”»… Και τι δεν ακούσαμε!
Μέχρι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιφερόταν σε διεθνή φόρουμ επενδυτών και τους προειδοποιούσε να μην τολμήσουν να πλησιάσουν στην Ελλάδα όσο είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.
Όμως η αυτοεκπληρούμενη, καταστροφολογική προφητεία όχι μόνο δεν επαληθεύτηκε, αλλά κατέληξε, μάλιστα, στην αυτοακύρωση και στον πλήρη πολιτικό εξευτελισμό της ηγεσίας της ΝΔ και των «πρόθυμων» συμμάχων της.
Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές και θα πρέπει, όχι μόνο να υπονομευτεί, αλλά και κατά το δυνατόν να ακυρωθεί η θετική πορεία της οικονομίας, δρομολογείται από τους καθεστωτικούς εταίρους ένα δεύτερο κύμα καταστροφολογίας και μεθοδεύσεων, με στόχευση και πεδίο δράσης την εσωτερική χρεοκοπία της χώρας.
Την προετοιμασία εδάφους επιχείρησε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας, που μας απείλησε με δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω των αυξήσεων στους κατώτατους μισθούς και των «ανεξέλεγκτων» κοινωνικών παροχών.
Αμέσως μετά εμφανίστηκε ο «αρχιερέας» του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού, ο Κώστας Σημίτης, για να προαναγγείλει την κατάρρευση των τραπεζών, προτρέποντας εμμέσως πλην σαφώς τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.
Όπως ακριβώς έπραξε ο κ. Στουρνάρας, όταν κινδυνολογούσε ανοιχτά τις παραμονές των εκλογών του 2015, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες.
Σε τι αποβλέπουν οι νεοφιλελεύθεροι – εκσυγχρονιστές καταστροφολόγοι; Κεντρικός στόχος είναι η αποτυχία ρύθμισης των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Εκτιμούν ότι το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας αποτυχίας θα είναι βαρύτατο -και δη προεκλογικά- για την κυβέρνηση.
Τι κι αν η κυβέρνηση και οι τράπεζες έχουν καταλήξει σε συμφωνία; Τι κι αν καταστραφούν εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και μικρομεσαίοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες; Ο στόχος τους είναι «ιερός».
Αρκεί να προκύψει μια μορφή εσωτερικής χρεοκοπίας για να πανηγυρίσει το «καθεστώς».
Η κατάρρευση της οικονομίας και η εξαθλίωση της κοινωνίας θεωρούνται από το «καθεστώς» αυτό και τους κομματικούς του εκπροσώπους θεμελιώδης προϋπόθεση για να πραγματοποιήσουν τη μεγάλη παλινόρθωση.
Ο κ. Σημίτης διέπεται από ακραίο πολιτικό κυνισμό και γνωρίζει πολύ καλά ότι η απήχηση του πολιτικού του λόγου στην κοινωνία είναι, όχι μόνο μηδενική, αλλά προκαλεί, μάλιστα, μείζονες αντιδράσεις, αφού με τις καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές του ανήκει πολιτικά εδώ και καιρό στην τεφροδόχο της Ιστορίας.
Ούτε, βεβαίως, η παρέμβασή του αποσκοπεί στη στήριξη του κλονιζόμενου ισχυρώς ΚΙΝΑΛ.
Ο Κώστας Σημίτης απευθύνεται στον «σκληρό πυρήνα» του «καθεστώτος» για να προσδώσει κύρος και ιδεολογικοπολιτική νομιμοποίηση στη συμπόρευση του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ, τονίζοντας τις στρατηγικές τους ταυτίσεις.
Γι’ αυτό και ζητά μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, με σκοπό να προωθήσει και να καταξιώσει το σύστημα «Πινοσέτ» της Νέας Δημοκρατίας.
Ο «αρχιερέας της διαπλοκής», κατά τον Κώστα Καραμανλή, στηρίζει την υστεροφημία του στην αναγνώριση των υπηρεσιών του από το «καθεστώς».
Στην ανάδειξή του ως κορυφαίου πολιτικού που συνέβαλε αποφασιστικά τόσο στην επικράτηση του νεοφιλελεύθερου προτύπου στη χώρα όσο και στην κυριαρχία των διαπλεκόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ο Κώστας Σημίτης θέλει σήμερα να αναγνωριστεί ως «πατριάρχης», ως «επίτιμος πρόεδρος» του «συστήματος».
Ο ύστερος εκσυγχρονισμός μοιάζει με φάρσα της Ιστορίας, όμως είναι εξίσου επικίνδυνος και καταστροφικός με τις «πρώιμες» μορφές του. Γι’ αυτό και το «καθεστώς» προφυλάσσει τον κ. Σημίτη ωςπολιτικό «τοτέμ», αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά του, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 94 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου