Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Καστελόριζο-Του Θεόδωρου Καρυώτη








 Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός (International Hydrographic Organization) είναι ένας διακυβερνητικός διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1921, με έδρα το Μονακό. 

O κύριος ρόλος του είναι η μελέτη και καταγραφή των θαλασσών, ωκεανών και πλωτών υδάτων παγκοσμίως. 
Έχει θέση παρατηρητή του ΟΗΕ και αποτελεί τον αναγνωρισμένο αρμόδιο οργανισμό για υδρογραφικές μελέτες και ναυτική χαρτογράφηση.

Αυτός ο διεθνής οργανισμός έχει καθορίσει τα όρια του Αιγαίου, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο ως ανήκον στην Μεσόγειο Θάλασσα, και όχι στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος.
Η θέση αυτή, για πολλά χρόνια, είναι γνωστή στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί αυτό τον ορισμό.
Προκαλεί, επομένως, εντύπωση η απάντηση του πρώην διπλωμάτη και τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου, που κατηγόρησε για ανευθυνότητα τον πρώην υπουργό του Σύριζα Γιάννη Τσιρώνη, που υποστήριξε  ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, καλώντας μάλιστα τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να πάρει άμεσα θέση.
Ο κ. Κουμουτσάκος βιάστηκε να απαντήσει, όπως έσπευσε και η πλειοψηφία των ΜΜΕ, που  κατακεραύνωσαν τον κ. Τσιρώνη, διότι σκέφτηκαν ότι ήταν μια από τις συνηθισμένες γκάφες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ακόμα και ο δήμαρχος του Καστελόριζου Γιώργος Σαμψάκος υπέπεσε στο ίδιο λάθος.
Εδώ βέβαια αξίζει να μνημονεύσουμε την προϊστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 
Οι Τούρκοι, δεκαετίες πριν, μας είχαν παγιδεύσει, διότι ζήτησαν να συζητούν μαζί μας τα προβλήματα του Αιγαίου, αλλά όχι του Καστελόριζου, μια και το Καστελόριζο δεν ανήκε στο Αιγαίο.
Από την δεκαετία του 1980, προσπαθώ να αναδείξω την αξία του συμπλέγματος του Καστελόριζου (Ρω, Στρογγύλη και Μεγίστη),  διότι με το νέο Σύνταγμα των Θαλασσών (UNCLOS 1982) η ΑΟΖ της Ελλάδας εφάπτεται με την ΑΟΖ της Κύπρου και έτσι η Τουρκία δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι  ότι ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός έχει αποδεχτεί την ελληνική θέση να συμπεριληφθεί το νησί μας Κύθηρα στο Ιόνιο Πέλαγος.
Δυστυχώς ο  τελευταίος κατάλογος με τις παγκόσμιες τοπωνυμίες δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, διότι εκκρεμεί μια διαφορά ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Βόρειο Κορέα. 
Οι Ιάπωνες έχουν ονομάσει μια θαλάσσια περιοχή τους Θάλασσα της Ιαπωνίας (Sea of Japan) αλλά οι Βορειοκορεάτες, με την υποστήριξη της Νότιας Κορέας, την ονομάζουν Κίτρινη Θάλασσα (Yellow Sea).
Έτσι είναι άγνωστο πότε θα δημοσιευτεί ο κατάλογος με τα παλαιά και τα νέα τοπωνύμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου