Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

«H Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» Το είχε γράψει κάποτε ο αείμνηστος Σπύρος Λιναρδάτος και το επανέλαβε σε μια συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Αποδείχθηκε στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής στο Σύνταγμα.



 


 

 



Το είχε γράψει κάποτε ο αείμνηστος Σπύρος Λιναρδάτος και το επανέλαβε σε μια συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Αποδείχθηκε στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής στο Σύνταγμα.
Το πρώτο χαρακτηριστικό του ήταν ότι οι άνθρωποι που σπεύδουν σ’ αυτές τις εκδηλώσεις από πραγματικό πατριωτισμό -σε συνδυασμό με την κακή ενημέρωση εν προκειμένω- δεν είναι τόσοι πολλοί, όσοι πιστεύουν όσοι εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Παρά την πανελλαδική κινητοποίηση δεν προέκυψε ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση.
Το δεύτερο είναι ότι -όπως και πέρυσι -ο επιχρωματισμός  της συγκέντρωσης έγινε από την Ακροδεξιά. Η Χρυσή Αυγή προσήλθε συντεταγμένα με τον Μιχαλολιάκο. Εθνικιστές, παραεκκλησιαστικοί παράγοντες, επαγγελματικές Μακεδονομάχοι, μοναχές και άλλες αντίστοιχες ομάδες μισαλλόδοξων ήταν οι διαμορφωτές του κλίματος.
Τα ακραία συνθήματά τους έδωσαν τον τόνο. Μέχρι τη στιγμή που ανέλαβαν δράση οι ομάδες των σημαιοφορεμένων  τραμπούκων και επακολούθησε η επέμβαση των ΜΑΤ για να αποτρέψουν την επιδιωκόμενη είσοδό τους στη Βουλή.
Ήταν και εκεί ο Σαμαράς -με όλη την ομάδα του παραπεταγμένη και σε απ’ ευθείας σύνδεση με συγκεκριμένο κανάλι. Μια μειοψηφική ομάδα βουλευτών της ΝΔ ενέπλεξε το σύνολο του κόμματος σ’ αυτό το σκηνικό και στη συνέχεια ρυμούλκησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ρόλο υπερασπιστή των ακραίων, της πρακτικής και των ιδεών τους. Ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΝΔ λειτούργησε σαν πορτ παρόλ της ομάδας Σαμαρά -Γεωργιάδη.
Ο τυφλός εθνικισμός και η μισαλλοδοξία που τον καταπίνουν το τελευταίο διάστημα τον ωθήσανε να γίνει εκφραστής εσμών που φώναζαν συνθήματα μίσους και εξευτέλιζαν τις σημαίες με τις οποίες τυλίχθηκαν.
Ο επικεφαλής του πολιτικού φορέα της συντηρητικής παράταξης εξελέγη ως εκσυγχρονιστής πολιτικός, αλλά πλέον  ανατοποθετείται στην Δεξιά που δεν ξεχνά το παρελθόν της και το αναπαράγει. Η ΝΔ του Μητσοτάκη θυμίζει πλέον την ΕΡΕ, που κάλυπτε τις παρακρατικές οργανώσεις της μετεμφυλιακής περιόδου και τις ομάδες κρούσης που συγκροτούσαν κατά καιρούς για να υπερασπιστούν την «πατρίδα» και τη «θρησκεία».
Το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και αναβάθμισε ως φιλοευρωπαϊκό κεντροδεξιό φορέα ο Κώστας Καραμανλής δεν υπάρχει πια. Στη θέση του εγκαταστάθηκε ένα σκληρό δεξιό μόρφωμα στο οποίο παραδόθηκε ο Μητσοτάκης προκειμένου να κρατήσει το ρόλο του επικεφαλής.
Όπως το 1964
Ενώ εντός της εβδομάδας η Βουλή των Ελλήνων θα κυρώσει τη συμφωνία- καθώς ο συνταγματικός νομοθέτης δεν προέβλεψε κύρωση από  συλλαλητήρια- ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια δήλωση, από την οποία προκύπτει ότι προσχωρεί πλήρως στο πνεύμα των ακραίων της διαδήλωσης:
«Σήμερα ο ελληνικός λαός μίλησε και την φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι», αναφέρει η δήλωση. Στο συλλαλητήριο όμως δεν μίλησε ο  ελληνικός λαός. Μίλησε ένας ξεπερασμένος Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής και μια ξεχασμένη τραγουδίστρια, ένας δήμαρχος που ο ίδιος είχε διαγράψει για ακραία συμπεριφορά και άλλοι αντίστοιχων φρονημάτων.
Και αυτό που ζητούσε η «φωνή» ήταν να μην δεχθεί η Ελλάδα για τα Σκόπια όνομα που περιέχει τον όρο Μακεδονία. Αν το προσυπογράφει να βγει να το πει. Αλλιώς γιατί τους υπερασπίζεται;

«Σήμερα η κυβέρνηση δεν δίστασε να επιτεθεί με χημικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές» συνεχίζει η δήλωση. Ούτε «εκατοντάδες χιλιάδες» ήταν οι διαδηλωτές, ούτε η αστυνομία τους επιτέθηκε. Μια ομάδα πατενταρισμένων ακροδεξιών , όρμησαν να καταλάβουν Βουλή και απωθήθηκαν με τον συνήθη τρόπο των ΜΑΤ. Αν κάποιοι επιτέθηκαν ήταν οι τραμπούκοι της συγκέντρωσης  με την συνδρομή βουλευτών της Χρυσής  Αυγής.
Κάποιος που ξέρει ιστορία να του θυμίσει το  προηγούμενο του Ιουλίου του 1964 όταν ομάδα ακροδεξιών  και παρακρατικών- όμως ο φιλοναζιστικός «Όμιλος Εθνικής Αναγεννήσεως» – εισέβαλε υπό τον Ρένο Αποστολίδη στη Βουλή με το σύνθημα «Προδότη Παπανδρέου». Ανάμεσα στου συλληφθέντες και ο αδελφός του… Νίκου Μιχαλολιάκου. Άλλοι καιροί, ίδια ήθη. Με τη διαφορά ότι εκτός από τον Γεώργιο Παπανδρέου που στηλίτευσε «τους βέβηλους και βαρβάρους» τους καταδίκασε και ο Παν. Κανελλόπουλος.
Αν δεν γνωρίζει ποιους υπερασπίζεται ο Μητσοτάκης, ας τα βάλει με τους συνεργάτες του που τον παραπληροφορούν.  Και με τον αντιπρόεδρό του που έσπευσε να προσφέρει κάλυψη στους ακροδεξιούς τραμπούκους μιλώντας ανερυθρίαστα για  «αναρχικούς»- που έστειλε η… κυβέρνηση.
«Να γνωρίζουν όλοι ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα στο Σύνταγμα» απειλεί ο πρόεδρος της ΝΔ. Μάλλον μας δουλεύει. Δηλαδή  τον επόμενο Οκτώβριο, αν κερδίσει τις εκλογές, θα ψάξει να βρει τι έγινε στο  συγκεκριμένο συλλαλητήριο; Και από ποιους θα ζητηθούν ευθύνες; Από τους αστυνομικούς που πήγαν στο νοσοκομείο από τα καδρόνια των ακροδεξιών;
Αντικοινοβουλευτισμός
Κατά τη δήλωση «στη Βουλή, την εβδομάδα που έρχεται, η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία» και «σύντομα, με την απόφαση του λαού, θα ξαναδώσουμε στην Ελλάδα εθνική υπερηφάνεια, σταθερότητα και, κυρίως, αξιοπρέπεια».
Δηλαδή τι ακριβώς θα κάνει η  ΝΔ  στη Βουλή;» Θα πει τι γνώμη της και θα ψηφίσει όπως κρίνει. Μαζί με τον Καμμένο και τους Χρυσαυγίτες. Αλλά όσοι έχουν άλλη γνώμη είναι περισσότεροι. Μετά την κύρωση δεν θα ισχύει, γι’ αυτόν, η απόφαση της Βουλής; Πώς θα αποκαλεί το κόμμα του το γειτονικό κράτος, αν όχι Βόρεια Μακεδονία; Και πώς θα «δώσει αξιοπρέπεια και περηφάνια» στη χώρας; Θα ακυρώσει την απόφαση; Γιατί δεν τα λέει αυτά να ξέρουμε; Γιατί κοροϊδεύει ακόμη και αυτούς που προσπαθεί να καλοπιάσει;
Υπάρχει και κάτι χειρότερο- έως αδιανόητο για κοινοβουλευτικό κόμμα-στη δήλωση Μητσοτάκη:
«Οι τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή είναι κούφιοι αριθμοί». Ο επικεφαλής  κόμματος που θέλει να κυβερνήσει  σε κοινοβουλευτική χώρα λέει ότι οι αποφάσεις της Βουλής είναι «κούφιες.» Ποιες αποφάσεις άραγε είναι «μασίφ»; Αυτές που παίρνονται εκτός Βουλής;
Ούτε οι φανατικοί της προδικτατορικής περιόδου,που καλλιεργούσαν την ιδέα κατάλυσης της Δημοκρατίας, δεν τα έλεγαν αυτά. Αντιλαμβάνεται άραγε ο πρόεδρος της ΝΔ που τον έχουν οδηγήσει;  Ή μήπως έκρυβε πάντα μέσα του έναν Άδωνι;
*Περνάει άραγε από το μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Σαμαράς και ο Γεωργιάδης δεν συνδέουν τυχαία το Μακεδονικό με το σκάνδαλο Novartis στο οποίο είναι και οι δυο ερευνώμενοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου