Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Αν. Καββαδία: Οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών ονειρεύονται την επανασύσταση του κράτους του μίσους και της μίζας





 





Σε λίγες ώρες σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα, μια ιστορική συνεδρίαση θα έχει ολοκληρωθεί και το κοινοβούλιο με την ψήφο εμπιστοσύνης του θα επιβεβαιώσει πως η ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου έχει ήδη ξεκινήσει.
Τα τελευταία χρόνια με μεγάλες κυβερνητικές προσπάθειες και με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα έξω από τον εφιάλτη των μνημονίων κρατώντας ταυτόχρονα την κοινωνία όρθια.
Τώρα, αφήνοντας πίσω τις συμπληγάδες ήρθε η στιγμή που οι προσπάθειες και οι αγώνες θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.
Έγιναν το προηγούμενο διάστημα πολλά και σημαντικά βήματα, αναφέρθηκαν από τον πρωθυπουργό, από υπουργούς, από συναδέρφους και συνδέρφισσες, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω.
Θεσπίστηκαν σημαντικοί νόμοι που αφορούσαν κάθε πτυχή της καθημερινότητας, διατάξεις για να μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία εντός του ασφυκτικού κλοιού των δανειστών, 
διατάξεις που υπερασπίστηκαν τον κόσμο της εργασίας, 
τολμηρές τομές στο χώρο της υγείας,
 μια σειρά από νομοθετήματα που θωράκισαν αποτελεσματικότερα τα κοινωνικά δικαιώματα, μια σειρά από νόμους για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαπλοκής, 
μια άλλη σειρά από σειρά από άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις που εξασφάλισαν το δημοκρατικότερο και περισσότερο ανερμάτιστο τρόπο λειτουργίας του κράτους.
Όλα αυτά έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο δημόσιο βίο της χώρας. 
Είναι όμως φανερό ότι είναι πολλά αυτά που απομένουν να γίνουν. 
Μετά από την κατάργηση του νόμου για τις περικοπές στις συντάξεις, μετά από την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του αίσχους του υποκατώτατου μισθού, περνάμε από την εποχή της διακυβέρνησης από κλειστές ελίτ και επιχειρηματικές οικογένειες  στην εποχή της απλής αναλογικής, απαλλασσόμαστε σταδιακά και καθόλου εύκολα από τα κυκλώματα της διαπλοκής και της διαφθοράς, επιδιώκοντας έναν κόσμο με λιγότερες οικονομικές και ταξικές ανισότητες.
Υπάρχει και η απέναντι πλευρά, η πλευρά που συνασπίζεται εναντίον του νέου πολιτικού τοπίου που δημιουργείται, όλοι αυτοί που βλέπουν ότι χάνουν για άλλη μια φορά τις κάποτε συνήθεις προσβάσεις τους στο δημόσιο χρήμα.
Όλοι αυτοί που το πελατειακό τους σύστημα καταρρέει, όλοι αυτοί που οι ακροδεξιές – φασίζουσες ιδεολογίες τους δείχνουν τα δόντια τους επειδή ακριβώς δεν αντέχουν άλλο να κρυφτούν.
Νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες των κλειστών γραφείων που μια ζωή είχαν εξασφαλισμένη μια ακριβοπληρωμένη δουλειά στην επιχείρηση του μπαμπά, στην τράπεζα του φίλου του μπαμπά, ή στον τελευταίο όροφο του υπουργείου χάριν στον πολιτικό σπόνσορα του μπαμπά.
Καλοταισμένοι χρυσοκάνθαροι της διαπλοκής και των πάντοτε κατάλληλων γνωριμιών, δήθεν ευρωπαϊστές μόνον εφόσον η Ευρώπη εγγυάται ότι δεν θίγει τα προνόμιά τους, 
εμφανίζονται τώρα σφιχταγκαλιασμένοι χωρίς ενδοιασμούς με ότι πιο συντηρητικό, εθνικιστικό, αντιδραστικό, και εν τέλει φασιστικό, έχει στα σκοτεινά σπλάχνα της η ελληνική κοινωνία.
Τι συνδέει αυτή τη φαιά ετερόκλητη συμμαχία; 
Μα η διακαής επιθυμία να ξαναβρεθούν στην εξουσία που θεωρούν ότι δικαιωματικά τους ανήκει.
Και μπροστά σ’ αυτόν τον ιερό γι’ αυτούς στόχο δεν θα διστάσουν σε τίποτα. 
Επιστρατεύουν όλο τον κίτρινο τύπο στις πλέον εξευτελιστικές του εκδοχές, επιτίθενται στη δικαιοσύνη γιατί ερευνά τα σκάνδαλά τους, απειλούν με τηλεφωνήματα, μηνύματα και αφίσες τους βουλευτές, μάλιστα το θεωρούν και ως επιβεβλημένη πολιτική πράξη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της ΝΔ, τον κ. Κυρανάκη.
Την ίδια ώρα με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που τελειώνει ένα χρονίζον πρόβλημα της χώρας πάνω στο οποίο χτίστηκαν πολιτικές αλλά και θρησκευτικές καριέρες επενδύουν σε όλους τους τόνους στην πατριδοκαπηλία, ως ύστατό τους καταφύγιο, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στους ξένους ότι «εντάξει, δεν εννοούμε κιόλας αυτά που λέμε…»
Και ξεκαθαρίζουν πως μόλις καταφέρουν να παλινορθωθούν, σκοπεύουν, μάλιστα το είπε και από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, να τελειώσουν όχι μόνο με όσα κάνει η Αριστερά, αλλά και με όσα πιστεύει. 
Ακριβώς δηλαδή με ότι διακήρυσσαν οι ταγματασφαλίτες και οι μαυραγορίτες πολιτικοί τους πρόγονοι που κυβέρνησαν τη χώρα μετά τον εμφύλιο.
Αυτή την Ελλάδα ονειρεύονται να επανασυστήσουν. 
Την Ελλάδα του μίσους και της μίζας όπως τα παλιά καλά τους χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου