Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Η ΝΔ μετατρέπεται ταχέως σε ακροδεξιό μόρφωμα της Εναλλακτικής Δεξιάς

















Dimitris Tsirkas

Η ΝΔ μετατρέπεται ταχέως σε ακροδεξιό μόρφωμα της Εναλλακτικής Δεξιάς. 

Η τελευταία είναι πρωτίστως ένα κίνημα αντίθεσης, παρά κατάφασης σε ένα, λιγότερο ή περισσότερο, συνεκτικό σύστημα αξιών και πολιτικών. 

Είναι επίσης ένα κίνημα ταυτότητας, εκείνης της ταυτότητας που βάζουν στο στόχαστρό τους οι άλλες (προοδευτικές) πολιτικές ταυτότητας (φεμινισμός, lgbt, αντιεθνικισμός, κινήματα υπέρ των προσφύγων και μεταναστών).

Παρά τη ρητορική καταγγελία του λαϊκισμού, η ΝΔ έχει υιοθετήσει πλήρως τη λαϊκιστική μορφή πολιτικής, του κάθετου, δηλαδή, διαχωρισμού της κοινωνίας σε ένα «εμείς» και ένα «αυτοί». 

Όλα τα ζητήματα πολιτικής, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα, από τα περισσότερο σημαντικά μέχρι τα επουσιώδη γίνονται πεδίο πολεμικής και κρίνονται αποκλειστικά μέσα από το πρίσμα του «αυτοί» ή «εμείς».

Η τακτική της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, στα δικαιωματικά ζητήματα, στο προσφυγικό, στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας είναι να «ουσιοποιεί» τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και να τις εμφανίζει ως μια μέγιστη απειλή για το έθνος, τις αξίες, την ταυτότητά μας. 
Η αντίθεση σε αυτές τις πρωτοβουλίες μετατρέπεται σε μάχη ζωής ή θανάτου στην οποία δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης ή ουδετερότητας. Σε μια τέτοια σύγκρουση κανένα μέσο δεν είναι ακραίο, καμία τακτική δεν είναι υπερβολική, όλα επιτρέπονται.
Καθόλου τυχαίο λοιπόν, δεν είναι που η ΝΔ έχει υιοθετήσει επίσημα όλα τα εργαλεία και τις πρακτικές της ακροδεξιάς – την ακραία παραπληροφόρηση, τα fake news, την κινδυνολογία, τον μηδενιστικό και αποκαλυπτικό λόγο. 
Όλο και περισσότερο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζουν ψεκασμένους ιεροκήρυκες της Εναλλακτικής Δεξιάς που ουρλιάζουν από τα σόσιαλ μήντια ή περιθωριακά κανάλια για τις υπαρξιακές απειλές που αντιμετωπίζει η πατρίδα, εξαπολύουν απειλές δεξιά και αριστερά και καλούν τους πιστούς στα όπλα. 
Ο Βορίδης και ο Άδωνις δεν είναι πλέον ακροδεξιοί ξενιστές στο σώμα μιας κεντροδεξιάς ΝΔ. 
Είναι η ψυχή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου