Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

«Βραχυκύκλωμα» στις τάξεις της Ν.Δ. Νεοφιλελεύθερη σφραγίδα στην αναθεώρηση θέλει η Ν.Δ.
















«Βραχυκύκλωμα» προκαλεί στις τάξεις της Ν.Δ. η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση προσέρχεται...με βαριά καρδιά στον κοινοβουλευτικό διάλογο, με σκοπό να αποκρούσει την κατηγορία ότι «δραπετεύει» για να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ωστόσο, προσδιορίζει το «ραντεβού» της για την αναθεώρηση του άρθρου 86 για... μετά τις εκλογές. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσβλέπει στην «συνταγματοποίηση» των κεντρικών πτυχών του «γαλάζιου» προγράμματος δίνοντας έμφαση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Στροφή 180 μοιρών

Η Ν.Δ. προσανατολιζόταν αρχικά να... κηρύξει αποχή από την κορυφαία θεσμική διαδικασία. Η πίεση ωστόσο της κοινής γνώμης για αναθεώρηση του άρθρου 86 σε συνδυασμό με τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού (στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ) ότι «ο Μητσοτάκης επιθυμεί ενδόμυχα να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών» οδήγησαν το ηγετικό επιτελείο του κόμματος σε αλλαγή πλεύσης. Τον κλοιό για τη Ν.Δ. είχε σφίξει και η απόφαση του Κινήματος Αλλαγής να συμμετάσχει στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Τζόγος με το άρθρο 86

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη θα αναφερθεί στην ανάγκη «κατάργησης του άρθρου 86, καθώς ήταν εκείνος που είχε εισηγηθεί την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου από το 2006». Ωστόσο, «γαλάζιες» πηγές διαμήνυαν στην «Α» πως «η Ν.Δ. προσανατολίζεται να μην ψηφίσει τώρα την αναθεώρηση του άρθρου 86 αλλά όταν γίνει κυβέρνηση». Ισχυρίζονται δε πως «εάν αναθεωρηθεί ένα άρθρο αυτή τη φορά, θα χαθεί η δυνατότητα αναθεώρησης οποιουδήποτε άρθρου του συντάγματος για τα επόμενα πέντε χρόνια. Άρα μία μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θα μπορεί να αφήσει το δικό της στίγμα στον καταστατικό χάρτη. Γι' αυτό επιμένουμε από τώρα στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων αλλά και άλλων διατάξεων...».

Παζάρι...

Δεν περνούν απαρατήρητες και οι λογικές... παζαριού που προωθούν στελέχη της Ν.Δ. Ενδεικτικά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης επεσήμανε πως «αν η κυβέρνηση αρνηθεί το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε». Στο ίδιο πνεύμα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρήστος Δήμας... δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες. «Σας το λέω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: Δεν νοείται αναθεώρηση του συντάγματος χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16».

Συνταγματική κατοχύρωση του νεοφιλελευθερισμού

Κύκλοι του κόμματος επισημαίνουν πως «τα βασικά προγραμματικά προτάγματα της Ν.Δ. αποτελούν τη βάση των προτάσεών μας για την αναθεώρηση, καθώς το περιεχόμενο του συντάγματος πρέπει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις της κοινωνίας». Το οξύμωρο ωστόσο είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επισημάνει πως δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη «συριζοποίηση του συντάγματος»...
Οι ίδιες πηγές δίνουν βαρύτητα «και στην αλλαγή του άρθρου 103, καθώς θέλουμε να ενισχύσουμε τις αρμοδιότητες των δήμων και την οικονομική τους αυτοτέλεια. Αυτό άλλωστε υπηρετεί και η πρότασή μας για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους για την οποία βέβαια δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση». Συν τοις άλλοις, υποστηρίζουν σθεναρά ότι «πρέπει να ενταχθεί στο σύνταγμα η διαδικασία της αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα...».
Τέλος, η Ν.Δ. δεν δείχνει καμία διάθεση να διαρρήξει τους παραδοσιακούς δεσμούς της με τον κλήρο. Σε σχέση με το άρθρο 3 «για τις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία», από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν πως «δεν πρέπει να αλλάξει κάτι. Άλλωστε ήδη το σύνταγμά μας κατοχυρώνει την ανεξιθρησκία...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου