Δεν ξέρω πόσοι Ελληνες παρακολούθησαν την κοινή εμφάνιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερώνυμου.
Οι δυο άνδρες, με αφετηρίες προφανώς ασύμβατες, κατόρθωσαν να καταλήξουν σε μια καταρχήν συμφωνία για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, με επίκεντρο τη διευθέτηση των εκατέρωθεν διεκδικήσεων περιουσιακών στοιχείων. Ισως αποδειχτεί η πρώτη φορά που η Εκκλησία δεν κερδίζει μια μάχη (αλλά ούτε τη χάνει). Διότι έχασε και τη μάχη για τις ταυτότητες αλλά ο αντίπαλος ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι η κυβέρνηση Σημίτη. Και το θέμα δεν επανήλθε όταν έγινε κυβέρνηση η φωνασκούσα Ν.Δ.
Είχαν περάσει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από την επίθεση στην κυβέρνηση της κρυπτόμενης στο σώμα της Ν.Δ. Ακροδεξιάς με τη δημόσια διατύπωση γελοίων προβλέψεων. Οι τερατολογίες του κ. Βορίδη, ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει ακόμη και τον εορτασμό των Χριστουγέννων, τις φάτνες, τον σταυρό από τη σημαία κ.λπ., δεν απαντήθηκαν μόνον από τον κ. Τσίπρα, αλλά και από τον κ. Ιερώνυμο: «Και ως προς τις μικρότητες ότι θα καταργήσετε τα σύμβολα της Εκκλησίας, από πολέμους τέτοιας μορφής έχουμε γνωρίσει όλοι μας αλλά ξέρουμε να προχωρούμε», είπε ο αρχιεπίσκοπος.
Μικρότητες; Ο κ. Βορίδης; Ο υπ' αριθμόν 4 της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη; Ο εκλεκτός του δικτάτορα Παπαδόπουλου για την ηγεσία της νεολαίας του;
Η σιωπή που ακολούθησε κατέδειξε την αμηχανία της Ν.Δ., που εξέδωσε εντέλει μια ανακοίνωση για διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δικές της θέσεις. Δεν θυμάμαι ποτέ τη Ν.Δ. να έχει αυτές τις θέσεις για την εκκλησιαστική περιουσία, αφήστε που στα μεγαλύτερα σκάνδαλα οικειοποίησης γαιών από την Εκκλησία με σουλτανικά φιρμάνια ή βυζαντινά χρυσόβουλα (κάποια σε... φωτοτυπίες) εμπλέκονταν πάντα και κάποιοι επιφανείς συντηρητικοί παράγοντες.
Εκεί που έγινε το μεγάλο γλέντι ήταν με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ΠΑΣΟΚ, ΔΗ.ΣΥ., Ελιά). Κωλοτούμπα χαρακτήρισε τη συμφωνία ο ιθύνων νους του ΣΚΑΪ και επικοινωνιακός υπεύθυνος του κόμματος, μπερδεύοντάς την με την αναθεώρηση του συντάγματος. Δεν είναι αριστεροί αυτοί, είπε, που αντί να προχωρήσουν σε πλήρη διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, μιλούν για ουδετερότητα και εξορθολογισμό.
Ο «αριστερός» εμπνευστής του γδυσίματος της παρουσιάστριας του καιρού, στο προηγούμενο κανάλι που διηύθυνε, προφανώς και θα προτιμούσε μια απαγόρευση της λειτουργίας της Εκκλησίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να σηκωθούν κι οι πέτρες. Δυστυχώς, δεν μας ενημέρωσε γιατί από το 1981 και δώθε, που το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε συνολικά πάνω από 20 χρόνια και έκανε συνταγματικές αναθεωρήσεις, λησμόνησε το άρθρο 3.
Οι υπόλοιποι εμμονικοί που κραυγάζουν, καλό θα είναι να εξηγήσουν αν τους ενοχλεί η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, η κοινή διαχείριση και ο διαμοιρασμός των κερδών από τα αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας ακίνητα, η δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, μια που οι ιερείς θα αποτελούν πλέον υπαλλήλους της Εκκλησίας, η πληρωμή ΕΝΦΙΑ για τα αξιοποιούμενα «ιερά» ακίνητα κ.λπ.
Υπάρχουν και οι επιφυλακτικοί. Αυτοί που είδαν την κυβέρνηση Παπανδρέου να τσακίζει τον Αντώνη Τρίτση όταν επιχείρησε -ως υπουργός της!- να πετύχει έναν εξορθολογισμό. Έχουν δίκαιο. Διότι μέσα στο όλο σώμα της Εκκλησίας της Ελλάδος υπάρχουν δυνάμεις που έχουν ταχθεί στην εμπροσθοφυλακή του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Ωστόσο, ο 15ος όρος της συμφωνίας είναι καταλυτικός: «Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της συμφωνίας στο σύνολό της».
Όσο για το σύνταγμα, υπήρξε αναφορά στο προοίμιό του («Eις τo όνoμα της Aγίας και Oμooυσίoυ και Aδιαιρέτoυ Tριάδoς»). Πόσο βάρος έχει αυτή η φράση όταν στο άρθρο 3 η πρόταση της κυβέρνησης είναι η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος: «(...) Σας ευχαριστώ για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις σας και γιατί αφήνετε το προοίμιο του συντάγματος όπως το έφτιαξαν οι πατέρες μας».
Η κυβέρνηση δεν καλπάζει. Βήμα το βήμα, χαράζει δρόμους για το μέλλον. Το θέμα είναι ποιοι καταλαβαίνουν και συμπαρατάσσονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου