Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Η επιστροφή των ακραίων















 








Την ώρα που ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας συναντιόταν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις του κόμματός του για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ο Αντώνης Σαμαράς προχωρούσε ένα βήμα παραπέρα: με δηλώσεις του στρεφόταν εναντίον του κ. Παυλόπουλου, κατηγορώντας τον για «ανιστόρητη σύμπλευση» με τον κ. Τσίπρα, ενώ εμφανιζόταν ο ίδιος ως κληρονόμος της παρακαταθήκης του Κ. Καραμανλή και του Α. Παπανδρέου.
Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι παρόμοια αντίδραση με του κ. Σαμαρά εξέφρασε με τις δικές του χτεσινές δηλώσεις ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη συμφωνία, «επιζήμια για τη Μακεδονία», ενώ εκτίμησε ότι «η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της».
Αλλά αυτή είναι η ιστορία του Μακεδονικού ζητήματος τα τελευταία 25 χρόνια. Η επικράτηση των ακραίων φωνών, η υποδαύλιση εθνικιστικών παθών, η δημιουργία εθνικιστικών μορφωμάτων που φαντασιώνονται την επιστροφή των Βαλκανίων στις πολεμικές συρράξεις των αρχών του 20ού αιώνα.
Και ο λόγος που για πρώτη φορά σε αυτά τα άγονα χρόνια γίνεται ορατή η προοπτική μιας τελικής συμφωνίας είναι ότι οι δυο λαοί ένιωσαν στο πετσί τους τις συνέπειες αυτού του αδιέξοδου. Και ανέθεσαν τη λύση σε νέες –αλλά πιο ώριμες– πολιτικές δυνάμεις.
Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Ιβάνοφ θέλουν πάση θυσία να αποφευχθεί μια συμφωνία. Γιατί αν ολοκληρωθεί η διαδικασία που ήδη ξεκίνησε, τότε ο δικός τους ρόλος θα πάψει να υπάρχει. Δεν έχει θέση το εθνικιστικό μίσος και ο αλληλοαποκλεισμός μεταξύ δυο φιλικών κρατών που μάλιστα ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια.
Ειδικά ο κ. Σαμαράς επιδιώκει με τη στάση που ακολουθεί σήμερα να πάρει τη ρεβάνς για την αποπομπή του το 1992 από τον πατέρα του σημερινού του αρχηγού και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο σήμερα υποκριτικά επικαλείται.
Είναι αλήθεια ότι του έχει δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η άνεση να κατευθύνει το κόμμα προς τον ακροδεξιό εθνικισμό. Με δική του ευθύνη, η Ν.Δ. κινδυνεύει να καταλήξει κόμμα των Σαμαρά - Γεωργιάδη και Βορίδη. Ο μόνος που λείπει είναι ο Γ. Καρατζαφέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου