Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ο άνδρας με την κόκκινη γραβάτα-Γιάννης Μπούγας






Λίγο κλεμμένος ο τίτλος ή καλύτερα ψιλομονταρισμένος αλλά διάβαζα πριν λίγες μέρες την μαύρη κωμωδία των Ελ Ρόι & ΑΒΓ “Ο Άνδρας Με Την Πουά Γραβάτα” και τσουπ λίγες μέρες μετά βλέπω Αλέξη Τσίπρα με κόκκινη γραβάτα, λέω εδώ είμαστε έχω τίτλο, αλλά δεν είχα άρθρο…κάτι έπρεπε να γίνει. Ήθελα να γράψω για το Μακεδονικό, μετά ήρθε το χρέος, είχα τελειώσει και τον “Ο Άνδρας Με Την Πουά Γραβάτα” που μου έδωσε τον τίτλο οπότε κάπως έπρεπε να κάνω το πάντρεμα. Έψαχνα έναν τρόπο…
Τελικά δεν τον βρήκα…οπότε θα σας πω ότι είναι ένα πολύ ωραίο έργο και σας συστήνω να το διαβάσετε… εγώ κρατάω τίτλο και φωτογραφία και πάμε για Μακεδονικό και Χρέος.
Μακεδονικό λοιπόν, χαμόοοοος… Ξεπουλάνε τη χώρα, ξεπουλάνε τα σύμβολα, ξεπουλάνε τα ονόματα και δώσ' του διαμαρτυρίες και δώσ' του Θεοδωράκηδες και δώσ' του μακεδονομάχους. Τι γίνεται, ρε παιδιά, τα δώσαμε όλα; Πάει λέω με μιση Μακεδονία μείναμε, και ποιο κομμάτι κρατήσαμε; Το φιλέτο ή το άλλο το κακό; Πφφφφ μπέρδεμα, κάτσε λέω να πάω να διαβάσω την συμφωνία να δούμε τι έχουμε και τι δεν έχουμε.
Όνομα Βόρεια Μακεδονία… άσχημα ξεκινάμε… το οποίο θα χρησιμοποιείται βέβαια erga omnes. Για εμπορικά θέματα θα συσταθεί επιτροπή στα πλαίσια της ΕΕ με συνδρομή του ΟΗΕ και εμείς δεσμευόμαστε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Βόρειας  Μακεδονίας για διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα λέω…
Συνεχίζω…δεσμευόμαστε και οι δυο να εξαφανίσουμε όλες οι αναφορές σε εδαφικές μεταβολές και να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίζουμε σχετικές δραστηριότητες από τρίτους. Ορίζεται η ιθαγένεια ως "Μακεδονική/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας" και διευκρινίζεται ότι η "Μακεδονική γλώσσα" εντάσσεται στην Ομάδα των Νότιων Σλαβικών και δεν έχει σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.
Μπορούμε να  να τους ζητάμε να αλλάξουν κάθε σύμβολο που θεωρούμε ότι συνιστά μέρος της ιστορικής ή πολιτισμικής μας κληρονομιάς και μετά την υπογραφή  της συμφωνίας όλα τα μνημεία που αναφέρονται στην αρχαία Ελληνική ιστορία και πολιτισμό θα πρέπει να διορθωθούν.Ακόμη μέσα σε ένα εξάμηνο θα πρέπει να αλλάξουν σημαία και μέσα σε έναν μήνα θα συσταθεί Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή ώστε αλλάξουν και τα σχολικά τους βιβλία.
Τι έγινε τώρα; Τι ξεπουλήσαμε; Η απάντηση είναι μια… ΤΙΠΟΤΑ δεν ξεπουλήσαμε, ΤΙΠΟΤΑ, απλά οι περισσότεροι δεν διάβασαν την συμφωνία και κάποιοι πάτησαν πάνω στον εθνικισμό, και των δυο χωρών για να γίνουν “μάγκες” της πολιτικής σκηνής, αλλά αυτός ο εθνικισμός ο εκατέρωθεν εθνικισμός ηττήθηκε. Και πέρα από αυτό,προχωράει η ευρωπαϊκή προοπτική της Π.Γ.Δ.Μ. και ο Τσίπρας που πριν 3 χρόνια τον κατηγορούσαν πως θέλει να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη δίνει αέρα σε έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς στόχους της ίδιας της Ε.Ε αυτόν της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων.
Μετά έρχεται ο Μητσοτάκης και λέει ότι δώσαμε το όνομα στην Π.Γ.Δ.Μ. για να πάρουμε το χρέος…μέχρι να σκεφτείς τον συνειρμό τσουπ παίρνει ο Τσίπρας το χρέος και κλείνουμε με τα μνημόνια. Βρε λές; Μέχρι να μπείς σε αυτό το σκεπτικό ξαναβγαίνει ο Μητσοτάκης και λέει ότι η συμφωνία για την οποία πανηγυρίζουν οι συριζαίοι ήταν παλιά συμφωνία της ΝΔ την οποία καθυστέρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με όλα αυτά και απλά τώρα μας την ξαναέδωσαν…Θα μας τρελάνει…Καλά βρε άνθρωπε τελικά δεν δώσαμε το όνομα για να πάρουμε το χρέος; Αυτό θα πει πανικός... Τα τελευταία 3 χρόνια, μέσω αναδιάρθρωσης χρεών, η Ελλάδα γλίτωσε σχεδόν 100 δις ευρώ. 
Η συμφωνία για το χρέος που πήρε η ελληνική κυβέρνηση είναι ιστορική και σημαίνει το τέλος των μνημονίων. Από εδώ και πέρα, η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν θα επιβάλλεται από τους δανειστές, αλλά από την ελληνική κυβέρνηση. 
Λύνονται τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά που θέλει, πάντα βέβαια στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων, κανένας δεν είπε ότι όλα από εδώ και πέρα θα είναι ρόδινα. Οποιαδήποτε πάντως προσπάθεια σύγκρισης της μεταμνημονιακής επιτροπείας με τις μνημονιακές αξιολογήσεις είναι ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ προσπάθεια να παρουσιαστεί μια εθνική επιτυχία ως "καμουφλαρισμένο μνημόνιο".
Νικάμε; Όχι δεν νικάμε… αλλά για να κάνεις ένα ταξίδι χιλίων βημάτων πρέπει πρώτα να κάνεις το πρώτο μετά το δεύτερο βήμα και ούτω καθ εξής, και η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα και μετά από αυτή την απόφαση για το χρέος γυρίζει οριστικά σελίδα και περνά σε μια νέα περίοδο, μια νέα περίοδο που θα πρέπει να στηριχτούν αυτοί που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, μια περίοδο που θα μας κάνει ξανά “κανονική” χώρα, όπως λέει και ο Μπρέχτ μονάχα η πραγματικότητα θα μας μάθει πως την πραγματικότητα να αλλάξουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου