Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Novartis: Στη Δικαιοσύνη και χωρίς παραγραφές-Τις νομικές απόψεις Βενιζέλου - Λοβέρδου επικαλείται η πλειοψηφία καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι "η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια"


 



Στη Δικαιοσύνη στέλνει η Βουλή τον φάκελο με τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στο σκάνδαλο της Novartis, προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα χωρίς να υπάρξουν παραγραφές. Την απόφαση πήρε η πλειοψηφία της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες) καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια».
Τα επίμαχα αδικήματα είναι
* Νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.
* Δωροδοκία και δωροληψία.
Ως προς το πρώτο αδίκημα η πλειοψηφία τονίζει ότι «πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων δεν τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων και επομένως δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 παρ. 1 συντ. Η Βουλή επομένως είναι αναρμόδια για τη δίωξη και την εκδίκασή τους και οφείλει να επιβεβαιώσει τη σχετική αρμοδιότητα των τακτικών δικαστηρίων».
Και ως προς το δεύτερο αδίκημα υπογραμμίζει ότι «πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας δεν τελούνται απαραίτητα -ούτε καν συνήθως- κατά την άσκηση των καθηκόντων». Ειδικά δε για τα πολιτικά πρόσωπα ξεκαθαρίζεται ότι «οι αναφερόμενες στη δικογραφία ως δωροληψίες πράξεις στην περίπτωση πρώην πρωθυπουργών και πρώην υπουργών δεν φέρονται να έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των αντίστοιχων πρωθυπουργικών ή υπουργικών καθηκόντων».
Τι έλεγαν Βενιζέλος, Λοβέρδος, Φορτσάκης
Η πλειοψηφία ενισχύει θεωρητικά την άποψή της ότι τυχόν εγκλήματα διενεργήθηκαν επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων επικαλούμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο! «Περιοριστικά αναφέρεται σε πράξη όχι απλώς άσκησης καθηκόντων, αλλά άσκησης πολιτικής και ο Α. Λοβέρδος ('Η ποινική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα», Α. Σάκκουλας 1995, σελ. 87-88)' αναφέρει και συνεχίζει:
«Η ίδια περιοριστική άποψη για την άσκηση καθηκόντων συναντάται και στο από 24 Ιανουαρίου 2011 πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής »για τη διερεύνηση της υπόθεσης 'Siemens' στο σύνολό της«, περίοδος ΙΓ', Σύνοδος Β'. (Στην ίδια κατεύθυνση παλαιότερα και απόψεις του Ευ. Βενιζέλου στην »Ελευθεροτυπία«, 31.4.2011). Σημειώνεται, συγκεκριμένα, στο αντίστοιχο πόρισμα (σελ. 414): »Συνεπώς χορηγίες ή χρηματικές ροές ακόμη και προς υπουργούς, που είτε σχετίζονται με τον γενικότερο πολιτικό τους ρόλο και όχι με τα στενά υπουργικά τους καθήκοντα είτε έγιναν σε χρόνο μεταγενέστερο της υπουργικής τους θητείας (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής με βάση το σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά στον τακτικό δικαστή. Η δε Επιτροπή της Βουλής δεν νομιμοποιείται να προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση από τα δικά της όργανα σχετικά με τις περιπτώσεις αυτές".
Παρόμοιες είναι και οι θέσεις του νυν βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Φορτσάκη.
Από το 2010 η ίδια άποψη
Μετά από αυτά η πλειοψηφία της Προκαταρκτικής υπενθυμίζει με νόημα ότι «η άποψη περί αναρμοδιότητας της Βουλής, ενόψει συγκεκριμένων εγκλημάτων, δεν είναι νέα και δεν ενέχει συγκυριακή σκοπιμότητα. Είναι άποψη που έχει επίσης δημοσιοποιηθεί ήδη από το έτος 2010 (υπόθεση Βατοπεδίου) και επαναληφθεί το 2011 (υπόθεση Τσοχατζόπουλου)».
«Είναι τίμιο πόρισμα. Θα το δείτε. Δεν είναι ένα προπαγανδιστικό πόρισμα. Εκθέτει όλες τις απόψεις ένθεν και ένθεν» τόνισε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Θοδωρής Δρίτσας.
ΣΥΡΙΖΑ: Απέτυχε η προσπάθεια για κουκούλωμα
«Όσοι ήθελαν να οδηγήσουν την υπόθεση Novartis σε κουκούλωμα και παραγραφή, μιλώντας για σκευωρία, απέτυχαν. Οι ίδιοι κατηγορούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δεν μπορεί να συγκροτήσει πόρισμα, αγνοώντας υποκριτικά τη σοβαρότητα και την ενδελεχή προσέγγιση όλου του φάσματος των ζητημάτων που γνωρίζουν ότι κάνουν τα μέλη της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Αυτό που φοβούνται δηλαδή» υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενο στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:
«Ας μην αγωνιούν και ας μη βιάζονται. Η Βουλή θα διαβιβάσει αρμοδίως το σύνολο του υλικού και το πόρισμα στη Δικαιοσύνη μετά την έγκρισή του. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Και μάλιστα χωρίς προνομιακούς χρόνους παραγραφής!».
Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ βλέπουν σκευωρίες
«Συνεχίζονται οι θλιβερές μεθοδεύεις αυτής της υπόθεσης, που υποτίθεται ότι ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο και κατέληξε να είναι η μεγαλύτερη σκευωρία σπίλωσης και δυσφήμησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης» υποστήριξε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. Το πόρισμα της Ν.Δ. εκτιμά ότι «υπάρχει απόλυτη ανυπαρξία, έστω και απλών ενδείξεων, τελέσεως οποιουδήποτε αδικήματος. Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία»...
Ακόμη ισχυρίζεται ότι υπήρξε «μεθόδευση» προκειμένου να μην εξεταστεί η υπόθεση. Ο Μ. Βορίδης εκτίμησε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία αποτέλεσε οργανικό σκέλος της σκευωρίας που είχε εξυφανθεί και είχε προεξαγγελθεί από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ήδη από την ημέρα διαβιβάσεως της δικογραφίας στη Βουλή. Ένα σχέδιο σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης».
Εξίσου αθωωτικά είναι και τα συμπεράσματα του ΠΑΣΟΚ... Ο εισηγητής του κόμματος Θόδωρος Παπαθεοδώρου κάνει λόγο για «σκευωρία» και για «απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικές και δικονομικά άκυρες μαρτυρικές καταθέσεις». «Το αδιέξοδο της αναρμοδιότητας ισοδυναμεί με τη συγκάλυψη της αλήθειας και τον πολιτικά ύποπτο χειρισμό της όλης υπόθεσης» υποστηρίζει.
Ακόμη αναφέρει πως «αν τα αδικήματα της δωροδοκίας / δωροληψίας ως αδικήματα περί την υπηρεσία θεωρηθεί ότι δεν έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, τότε δεν πληρούται η νομοτυπική υπόσταση των σχετικών αδικημάτων, δηλαδή δεν υπάρχει καν αδίκημα προς διερεύνηση».
Την ανάγκη «η Επιτροπή να συνεχίσει το έργο της και να διερευνήσει την ουσία του ζητήματος» σημειώνει ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σε δήλωσή του, θεωρώντας ότι η επίκληση αναρμοδιότητας «είναι προσχηματική, στην πραγματικότητα δεν διευκολύνει ούτε τη Δικαιοσύνη στη διερεύνηση της υπόθεσης και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες». Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από την Προκαταρκτική.
Καταθέτοντας το πόρισμά του, εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός σημείωσε πως «είναι δεδομένο ότι υπάρχει άμεση εμπλοκή οικονομικών εγκληματιών Σαμαρά, Γεωργιάδη, Αβραμόπουλου και διαφόρων άλλων» και ότι η υπόθεση «πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη». Η Ένωση Κεντρώων θα καταθέσει αύριο πόρισμα, ενώ το Ποτάμι δεν διευκρίνισε τι θα πράξει.
"Αν έμενε στη Βουλή, θα είχαμε παραγραφή"!
Αν η Βουλή αποδεχόταν ότι η εξέταση των ενδεχόμενων αδικημάτων εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους, όπως επεδίωκαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τότε θα υπήρχε παραγραφή των αδικημάτων! Κι αυτό διότι τα αδικήματα της δωροδοκίας / δωροληψίας θα ήταν στο πλαίσιο του άρθρου 86 του συντάγματος που ορίζει τις ταχύτατες αποσβεστικές ημερομηνίες.
«Η ουσία του πορίσματος είναι 'όλα στο φως'. Αν έμενε στη Βουλή θα είχαμε παραγραφή και συσκότιση. Στη Δικαιοσύνη θα φανεί ποιος είναι ένοχος και ποιος είναι αθώος και ποια είναι η έκταση των ευθυνών» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας με δημοσιογράφους. Για πολιτική υποκρισία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.
Αυτή την «παγίδα» ξεπέρασε η Προκαταρκτική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Novartis αποφασίζοντας να στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Αύριο θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη τελευταία συνεδρίαση προκειμένου να καταθέσουν ολοκληρωμένα κείμενα όλα τα κόμματα. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δοθεί μια μικρή παράταση. Σημειώνεται ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι δεν έχουν καταθέσει πλήρες πόρισμα.
Θ. Δρίτσας: Οι ανακριτές δεν απέχουν από τα καθήκοντά τους
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη συνεχιζόμενη απουσία της αντιπολίτευσης. «Θλίβομαι και εξοργίζομαι» είπε σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Είναι κατάντια και προσβολή στο κύρος του κοινοβουλίου να φτάνουμε στο τέλος της κατάθεσης των εργασιών με την κατάθεση πορισμάτων και να απουσιάζουν από την Επιτροπή. Είναι ανακριτές. Φαντάζεται κανείς ανακριτή να φεύγει από τα ανακριτικά του καθήκοντα;». «Δεν επιτρέπεται ο δικαστής να λείπει και να αρνησιδικεί με οποιονδήποτε τρόπο» συμφώνησε ο Ν. Παρακευόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου