Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Προπαγάνδα τύπου Γκέμπελς και FAZ-Βρατσάλης Κώστας




 


 Δεν χρειάζεται να ξέρουμε γερμανικά για να διαβάζουμε την “έγκριτη” γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). 

Τα εμετικά της άρθρα για την Ελλάδα μπορούμε να τα διαβάζουμε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του “Πρώτου Θέματος”, δυο, τρεις ημέρες πριν αναρτηθούν στην ηλεκτρονική μορφή της FAZ. 

Ούτε χρειάζεται να διερωτόμαστε ποιανού εντολοδόχος είναι ο αρθρογράφος, όταν αναφέρει τον Τσίπρα ως φίλο του Σαββίδη που είναι φίλος του πρώην πρωθυπουργού Καραμανλή, “όπερ έδει δείξαι”. 

Τον μόνο δε που αποσιωπά για σκάνδαλα είναι τον υπόδικο Μαρινάκη. 
Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τον χρηματοδότη και τον υποβολέα του άρθρου. 
Να βοηθήσω; 
Των δύο τα ονόματα αρχίζουν από Μ και τελειώνουν σε -άκης.
Θα σχολιάσω όμως το κατάπτυστο αυτό άρθρο, που επιγράφεται “Das Elend der Griechen” (“Η μιζέρια των Ελλήνων”), της 19ης Απριλίου 2018, από μια σκοπιά που δεν δείχνει απλώς την εμπάθεια του συντάκτη για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 
Που δεν αναφέρεται απλώς υποτιμητικά για την Ελλάδα. 
Να το σχολιάσω ως ένα άρθρο που ο συντάκτης του, αλλά βεβαίως και η FAZ που το δημοσιεύει, μας ξυπνά φρικιαστικές μνήμες. 
Μνήμες ναζισμού, που κάποιοι Γερμανοί και πάλι δείχνουν, με τα δημοσιεύματά τους, να τις αναπολούν.
Ο υπογράφων το άρθρο, κύριος Richard Fraunberger -κάποιοι λένε ότι ο ανταποκριτής της FAZ στην Αθήνα διαχωρίζει τη θέση του από το άρθρο, αλλά προβλέπω να χάνει τη δουλειά του αν αυτό ισχύει-, αφού παρουσιάζει μια Ελλάδα “κόλαση”, γράφει: 
«Αυτό κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη, ότι δηλαδή η κυβέρνηση διεκδικεί την ηθική υπεροχή, αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως σάρκα και αίμα του λαού, κηρύσσει την κοινωνική δικαιοσύνη και μιλά συνεχώς για αξιοπρέπεια. 
Κατασκευάζει μύθους για κοινωνικό ολοκαύτωμα, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν από τους νεοφιλελεύθερους δεσπότες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. 
Τόσο βαθιά έχει ριζωθεί η νοοτροπία της ελληνικής πολιτικής στα οστά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πολύ έχει διεισδύσει η κουλτούρα της 'πελατειακής πολιτικής', με αποτέλεσμα σχεδόν κανένας πολιτικός να μπορεί να της ξεφύγει».
Επειδή “το αίμα νερό δεν γίνεται”, όπως λέει και ο λαός μας, ο αρθρογράφος της FAZ, με μια φασιστική ρητορική που χρησιμοποιεί για να περιγράψει τα “κατορθώματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, δεν μπορεί να κρύψει τα πιστεύω του. Έτσι βρίσκουμε στο λιβελλογράφημα λέξεις όπως ολοκαύτωμα, αλλά και σάρκα, αίμα, οστά του...ΣΥΡΙΖΑ. 
Το ανθρώπινο σώμα του κάθε κυβερνητικού, του κάθε Συριζαίου, πάσχει, είναι άρρωστο, όπως και η ελληνική κοινωνία. 
Και γι’ αυτό ακριβώς, κατά τον αρθρογράφο, “για να βγει από την κρίση (...) η Ελλάδα χρειάζεται πρωτίστως ένα πράγμα: τον νέο άνθρωπο”. Ουάου!!! Να ετοιμαζόμαστε δηλαδή για νέα κρεματόρια και φούρνους, κύριε Richard Fraunberger της έγκριτης FAZ
Το πείραμά σας με την Ελλάδα ήταν να βεβαιωθείτε αν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα άντεχαν στον 21ο αιώνα να υποστούν ό,τι και οι Εβραίοι, οι κομμουνιστές, οι Ρομά, οι ομοφυλόφιλοι είχαν υποστεί τον 20ό αιώνα; 
Να γίνουν πειραματόζωα σε συνθήκες νεοφιλελευθερισμού, όπως κάποιοι άλλοι έγιναν πειραματόζωα, χάριν της Άριας φυλής, σε συνθήκες ναζισμού;
“Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει” λέει και πάλι ο λαός μας, για να δείξει την εξοντωτική δύναμη που μπορεί να ασκήσει η μιλιά, ο λόγος, πάνω στο σώμα. 
Γι’ αυτό και ο φασιστικός λόγος στη Γερμανία του Χίτλερ, για να δείχνει ότι κυριολεκτεί, εξέφραζε χωρίς υπεκφυγές, με ιατρική ορολογία, την εξοντωτική δύναμη που ασκούσε ο φασισμός. 
Οι “υγιείς” θα πρέπει όχι μόνο να εξαφανίσουν τις ιδέες, τις σκέψεις, τα πιστεύω των “διαφορετικών”, αλλά κυριολεκτικά να εξαφανίσουν τα σώματα αυτών των “αρρώστων”. Η σάρκα τους, το αίμα τους, τα κόκαλά τους να γίνουν στάχτη. 
Για τη φασιστική ιδεολογία, για τον φασιστικό λόγο που την εξέφραζε, το σώμα αυτού που δεν ανήκει στην άρια φυλή είναι ένα σώμα που δεν είναι “υγιές”, ένα σώμα “μολυσμένο”, ένα σώμα “άρρωστο”, που πρέπει να εξαλειφθεί, να καεί, για να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. 
Όπως ο Φοίνικας της εφτάχρονης δικτατορίας, για να μην ξεχνιόμαστε.
Η “έγκριτη”, λοιπόν, FAZ και ο αρθρογράφος της (με τα εδώ πολιτικά και οικονομικά τους κολαούζα), που δημοσιεύουν τέτοια εμετικά άρθρα, ας μάθουν ότι η ιστορία έδειξε πως τον “νέο άνθρωπο” μόνο ένας παλιάνθρωπος ονειρεύεται.
 * Ο Κώστας Βρατσάλης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου