Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Το παραλήρημα του ρεβανσισμού






 

Το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά στην «Καθημερινή της Κυριακής» επιβεβαίωσε πανηγυρικά αυτό που ήταν γνωστό εδώ και καιρό: το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την αρχηγία της Ν.Δ., αλλά μόνο στα χαρτιά.
Η Ν.Δ. δεν είναι το κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα, όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει ο αρχηγός του. Είναι ένας ακραία νεοφιλελεύθερος σχηματισμός, που διατηρεί τα ακροδεξιά αντανακλαστικά του έτοιμα για όταν παραστεί ανάγκη.
Ο κ. Σαμαράς καλεί σε έναν ανένδοτο αγώνα, προκειμένου να καταδικαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση όλης της κοινωνίας.
«Πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά», γράφει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Πώς θα γίνει αυτό;
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, αν συγκροτήσουν μέτωπο όλες οι αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Πρότυπο αυτής της ενότητας θεωρεί τη συγκυβέρνηση 2012-2014.
Το ίδιο ακριβώς μήνυμα μετέφερε λίγες ημέρες πριν στον ελληνικό λαό -επί το λαϊκιστικότερον- ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε... πασχαλινό διάγγελμά του, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, είπε: «Θα τους διαλύσουμε! Θα τους στείλουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, που λέγανε παλιά. Αλλά θα λογοδοτήσουν και για όλες τους τις πράξεις».
Το διχαστικό μήνυμα Σαμαρά δεν στρέφεται μόνο κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Προτάσσοντας το μοντέλο της συγκυβέρνησης 2012-2014, ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί να διεμβολίσει το Κίνημα Αλλαγής, κλείνοντας το μάτι στην πτέρυγα Βενιζέλου - Λοβέρδου και αδειάζει τον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος προσφάτως απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχτεί τους δύο προαναφερόμενους στη Ν.Δ.
Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμάρας αδυνατεί να κρύψει τη ρεβανσιστική λογική που διαπνέει όλη την πολιτική συλλογιστική του.
Καταγγέλλει τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο ίδιος λαϊκίζει ασύστολα, όταν επικαλείται τρεις διαφορετικές εκδοχές για την... οικονομική ζημιά που υπέστη, δήθεν, η χώρα το 2015, την περίοδο της διαπραγμάτευσης πριν από το δημοψήφισμα.
Η οργή του αναδύεται ατόφια, όταν κατηγορεί την κυβέρνηση για όλα, πλην του... προπατορικού αμαρτήματος.
Και, ακόμα χειρότερα, το άρθρο δείχνει έναν άνθρωπο που 3 χρόνια μετά δεν φαίνεται να έχει χωνέψει ότι το 2015 ηττήθηκε δύο φορές (στις εκλογές του Ιανουαρίου και στο δημοψήφισμα) και τώρα είναι ένας πρώην. Το πρόβλημα θα ήταν εντελώς δικό του, αν η Ν.Δ. είχε αποστασιοποιηθεί σαφώς από τον ρεβανσισμό του πρώην αρχηγού της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου