Τρίτη, 3 Απριλίου 2018

Νόμος είναι στον Πειραιά ο Ολυμπιακός;Η πλειονότητα των φιλάθλων του Ολυμπιακού γνωρίζει ότι μια ομάδα όπως ο ένδοξος σε αθλητικό επίπεδο Ολυμπιακός δεν είναι δυνατόν να ταυτίζεται με τις τύχες του εκάστοτε προέδρου του, τις επιχειρηματικές και πολιτικές σκοπιμότητές του και τα ανοιχτά ποινικά ή άλλα θέματα με την Πολιτεία

 


Του Γιάννη Καρδαρά*
Νόμος είναι στον Πειραιά ο Ολυμπιακός. Το διαβάσαμε και το ακούσαμε και αυτό την περασμένη Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 με την ευκαιρία της προγραμματισμένης ομιλίας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Πειραιά, που έγινε αιτία επεισοδίων, ευτυχώς όχι εκτεταμένων, από περίπου 100 ακραίους με κουκούλες και κράνη στο κέντρο της πόλης, όπου έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν γενικά φθορές.
Η ομιλία του υπουργού πραγματοποιήθηκε σε άλλο χώρο από τον αρχικά προγραμματισμένο και μάλιστα με μεγάλη προσέλευση, αλλά ο απόηχος του θέματος συνεχίζεται με δηλώσεις και απειλές της Θύρας 7 για δυναμικές απαντήσεις στον υποτιθέμενο πόλεμο που έχει κηρύξει γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ολυμπιακό.
Δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι εν όψει της επίσκεψης Τσακαλώτου προηγήθηκαν απειλές στους επιχειρηματίες του πρώην Χάι Λάιφ (νυν Κρεμλίνο) να μη δώσουν τον χώρο καθώς και ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας αφίσας με τον υπουργό Οικονομίας και τον Ιβάν Σαββίδη και το ακόλουθο κάλεσμα «Αύριο Τετάρτη 28.3, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Κοραή στο δημαρχείο Πειραιά, συγκέντρωση 'υποδοχής'σε αυτούς που πολεμάνε τον Ολυμπιακό και επιθυμούν τη διάλυση του μεγαλύτερου αθλητικού οργανισμού του πλανήτη!!!! ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ».
Με βάση το παραπάνω υπόστρωμα και την τουλάχιστον απαράδεκτη πρόσκληση σε κινητοποίηση κατά της επίσκεψης ενός κυβερνητικού στελέχους, πολλώ δε μάλλον του υπουργού Οικονομικών στην πόλη της ναυτιλίας, του εμπορίου, του τουρισμού και της βιοτεχνίας και της ναυπηγοεπισκευής, πυλώνων της εθνικής οικονομίας, είναι ανάγκη να μπούμε σε σκέψεις.
Η δήλωση του δημάρχου και τωρινού προέδρου του Ολυμπιακού Ι. Μώραλη στο Δ.Σ. της πόλης που συνεδρίαζε την ίδια ώρα (4 μ.μ.), ότι πρόκειται για μια ανεκτή εκδήλωση διαμαρτυρίας οπαδών της ομάδας εάν διαμαρτυρηθούν κόσμια, αλλά «να προσέχουν και πως μιλάνε οι υπουργοί», κατά τη γνώμη μου δεν συνέβαλε σε πρώτη φάση να αποσοβήσει τα επεισόδια και εν συνεχεία να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης των δηλώσεων και απειλών που επακολούθησαν τόσο της Θύρας 7 όσο και στελεχών της ομάδας αλλά και των αυστηρών ανακοινώσεων και ανταπαντήσεων του ΣΥΡΙΖΑ «ότι δεν χρωστάει σε κανέναν και δεν εκβιάζεται και ιδιαίτερα από τον δικαστικά διωκόμενο ιδιοκτήτη του».
Κατ' αρχάς σε ένα τέτοιο γεγονός που εκτυλισσόταν έξω από το δημαρχείο έπρεπε ο δήμαρχος να διακόψει τη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Σημειώνω με θλίψη ότι οι πολιτικές δυνάμεις του Πειραιά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και η Περιφέρεια απέφυγαν να λάβουν θέση σε ό,τι αφορά τις προηγηθείσες και αναφερθείσες ανωτέρω απειλές οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού για τους λόγους που όλοι-ες υποψιαζόμαστε, ενώ θα έπρεπε να καταδικάσουν, εκτός από τις απειλές, τα επεισόδια και τις πρακτικές να βάζουν κάποιοι φωτιά σε κάδους και να κλείνουν αυθαίρετα το κέντρο της πόλης, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος, με συνέπειες και στο λιανεμπόριο, στον βαθμό που οι πρακτικές που περιγράφησαν δεν είναι στα όρια της κοινωνικής διαμαρτυρίας ούτε της προσχηματικής «απάντησης» στις αστυνομικές δυνάμεις, που δεν είχαν λόγο να προκαλέσουν τα επεισόδια, εκτός αν η επέμβαση της αστυνομίας θεωρείται διατεταγμένη από υψηλά κέντρα!
Από όλα τα παραπάνω συνάγεται ότι απαιτείται μια ψύχραιμη αντιμετώπιση και διαχείριση της κατάστασης από την συντριπτική πλειονότητα των φιλάθλων της ομάδας του Ολυμπιακού (στους οποίους ανήκω από παιδί) και η οποία είμαι σίγουρος ότι διαφοροποιείται από τα επεισόδια και τις πρακτικές που διαδραματίστηκαν την Τετάρτη 28.3.2018. Η πλειονότητα αυτή δεν πρέπει να εμπλακεί στις πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες των κάθε λογής επιχειρηματιών, εν προκειμένω του Μαρινάκη, ή σε άλλες πόλεις υπέρ των Σαββίδη, Αλαφούζου, Γιαννακόπουλου, Μελισσανίδη, Καλογρίτσα και άλλων που ηγούνται των ποδοσφαιρικών ομάδων ή υπέρ φερόμενων ως επενδυτών και των επιχειρηματικών ή άλλων σκοπιμοτήτων ή επιδιώξεών τους.
Είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειονότητα των φιλάθλων του Ολυμπιακού γνωρίζει αφενός ότι η γενική κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι προβληματική και νοσηρή και αφετέρου γνωρίζει ότι η κακή αγωνιστική κατάσταση της ομάδας του Ολυμπιακού στο φετινό πρωτάθλημα δεν είναι απόρροια του δήθεν πολέμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά της ομάδας, αλλά της υπό τον Β. Μαρινάκη ηγεσίας και των επιλογών της σε έμψυχο υλικό.
Σε κάθε περίπτωση, η πλειονότητα των φιλάθλων του Ολυμπιακού γνωρίζει ότι μία ομάδα όπως ο ένδοξος σε αθλητικό επίπεδο Ολυμπιακός δεν είναι δυνατό να ταυτίζεται με τις τύχες του εκάστοτε προέδρου του, τις επιχειρηματικές και πολιτικές σκοπιμότητές του και τα ανοιχτά ποινικά ή άλλα θέματα με την Πολιτεία, όπως η πρόσφατα ασκηθείσα ποινική δίωξη για το πλοίο που μετέφερε ναρκωτικά Noor 1.
Είναι γεγονός ότι ουδείς κατά του οποίου ασκείται ποινική δίωξη για οποιοδήποτε αδίκημα είναι ένοχος πριν αποφανθεί αμετάκλητα η Δικαιοσύνη.
Όσο γεγονός είναι το παραπάνω, άλλο τόσο γεγονός είναι να «χρησιμοποιούνται» οι οπαδοί μιας ομάδας σαν ασπίδα του οποιουδήποτε μεγαλόσχημου προέδρου που κατηγορείται δίκαια ή άδικα από τη Δικαιοσύνη, την οποία άλλοτε θεωρούμε ως ανεξάρτητη, αδέκαστη και ακομμάτιστη, και άλλοτε ως συμμετέχουσα σε σκευωρίες και συμμορίες, κατά πώς κάθε φορά βολεύει.
Η πλειονότητα των φιλάθλων του Ολυμπιακού που αγαπούν την ομάδα τους δεν είναι αφελής και συμφωνεί ότι:
* Πρέπει να καταδικάσουμε την πρόκληση επεισοδίων επ' ευκαιρία του ερχομού του υπουργού Οικονομικών ή άλλου πολιτικού οποιασδήποτε πολιτικής παράταξης στην πόλη μας.
* Δεν ανεχόμαστε να μας «χρησιμοποιούν», από οπουδήποτε κι αν προέρχεται αυτή η «χρησιμοποίηση».
* Δεν ταυτιζόμαστε με συμφέροντα επιχειρηματικά και τις πολιτικές σκοπιμότητες της ηγεσίας της ομάδας του Ολυμπιακού.
* Άλλοι είναι οι λόγοι και οι ευθύνες της φετινής πορείας του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα.
* Δεν ταυτίζουμε τα συμφέροντα της πόλης με τα συμφέροντα της εκάστοτε ηγεσίας της ομάδας.
* Επιμένουμε στο σύνθημα που νεότεροι μοιράζαμε σε προκήρυξη στις θύρες του Καραϊσκάκη ότι «Ο Θρύλος δεν πωλείται».
* Σκεφτόμαστε νηφάλια για την έξοδο του ποδοσφαίρου από τη βαθύτατη κρίση που έχει περιπέσει.
* Δίνουμε προτεραιότητα στο ξεπέρασμα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης της πόλης μας.
* Ο Γιάννης Καρδαράς είναι δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου