Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Ν. Ξυδάκης: Το να εύχεται κανείς «ατύχημα», είναι σοκαριστικό για τους Έλληνες «Δεν είναι δυνατόν αυτές τις στιγμές μιας μεγάλης ιστορικής διαδρομής η αντιπολίτευση να εύχεται το κακό της χώρας ή ένα ατύχημα για να αποδειχθεί ότι εκείνη θα είναι καλύτερη στο τιμόνι» xidakis_3.jpg











Στο ραδιόφωνο του Alpha 989 μίλησε την Πέμπτη με την Γιάννα Παπαδάκου ο βουλευτής Β’ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
  • Με την έναρξη των λειτουργιών της Επιτροπής για την Novartis υπάρχει ένα επιχείρημα από την αντιπολίτευση που υποστηρίζει ότι είναι εκ του περισσού να ψάχνουμε για σκάνδαλα σε μια εποχή που έχουμε ανοιχτά εθνικά θέματα με την Τουρκία ή το Σκοπιανό που περνάει διάφορες φάσεις. Τι εκτιμάτε;
Ένα θέμα το οποίο άπτεται ζητημάτων διαφάνειας  και Δημοκρατίας δεν μπορεί να μπαίνει δεύτερο και τρίτο στη λίστα έναντι άλλων. Εξάλλου δεν είναι θέματα τα οποία παρήχθησαν και κατασκευάστηκαν. Είναι θέματα τα οποία υπάρχουν, ανακαλύφθηκαν, προβλήθηκαν και ερευνήθηκαν και από αρχές ξένων κρατών.  
Ας θυμηθούμε και το σκάνδαλο Siemens. Ερευνήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήρθε εξ αντανακλάσεως στην Ελλάδα. Δεν ορίζεις εσύ πάντα τον χρόνο των πολιτικών γεγονότων και δεν μπορείς ποτέ να αποκλείσεις πολιτικά γεγονότα που χτυπούν τις πιο ευαίσθητες χορδές της κοινής γνώμης,  όπως ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς.
  • …και από ότι φαίνεται θα σας έρχονται συνέχεια στη Βουλή καινούργια πράγματα εφόσον η εισαγγελία διαφθοράς βρίσκει συνεχώς στοιχεία.
Καθήκον όλου του πολιτικού συστήματος και των πολιτειακών θεσμών, της Δικαιοσύνης συμπεριλαμβανομένης, είναι να γίνει ταχεία διαλεύκανση, σε βάθος, με πολύ σοβαρή τεκμηρίωση και μεγάλη προσοχή και σεβασμό στις διαδικασίες. Το χρωστάμε αυτό στους Έλληνες πολίτες που υπέφεραν και το χρωστάμε βέβαια και στην Ελληνική Δημοκρατία που πρέπει να παραδοθεί πολύ πιο στέρεη, διαφανής και δυναμική. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Πρέπει να στερεώσουμε την πίστη των πολιτών στους θεσμούς και στη Δημοκρατία.
  • Για το άλλο θέμα της οικονομίας ότι η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι η οικονομική εξίσωση που προβάλλετε στον κόσμο περί εξόδου από τα μνημόνια δεν «βγαίνει». Επιπλέον έχουμε τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει προληπτική γραμμή, δηλαδή ένα τέταρτο μνημόνιο.  
Ο κ. Στουρνάρας είναι ο μόνος εν ενεργεία θεσμικός παράγων της οικονομικής ζωής και υπό μία έννοια και της πολιτικής ζωής ο οποίος υποστηρίζει αυτό το σενάριο, το οποίο τις περασμένες μέρες στο Φόρουμ των Δελφών βρήκε υποστήριξη μόνο στον κ. Σημίτη. Απέναντί του βρέθηκαν διάφοροι άνθρωποι από διαφορετικές θέσεις. Όπως ο κ. Μυτιληναίος, μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα και πρόεδρος του ΣΕΒ. Με μεγάλη προσοχή και επιφύλαξη απάντησε και ο κ. Γιαννίτσης, που είναι επίσης πολύ σοβαρός οικονομολόγος,  μετρημένος και αυστηρός όταν χρειάζεται. Και τέλος απάντησε και ένας τραπεζίτης στον τραπεζίτη. Απάντησε ο κ. Σάλλας στον κ. Στουρνάρα με ένα πολύ τσουχτερό και απλό στη δομή και στην σύλληψη του επιχείρημα: θα ωφεληθούν 35-75 εκατομμύρια οι τράπεζες από τόκους, και θα δεσμευτεί όλη η χώρα με επιπλέον μνημόνιο…
  • Γιατί κρατάει αυτή τη στάση ο κ Στουρνάρας;
Ίσως είναι ένας πολιτικός ρόλος που επιφυλάσσει για τον εαυτό του βάσει του παρελθόντος. Δεν γνωρίζω. Γνωρίζω ότι είναι πολύ πιο ομιλητικός από οποιονδήποτε Διοικητή Τραπέζης τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι πολύ ομιλητικός και με ισχυρές πολιτικές απόψεις τις οποίες δεν θεμελιώνει πολιτικά αλλά με έναν τεχνοκρατικό μανδύα ο οποίος κατέπεσε από τους ανθρώπους της αγοράς.
  • Η εμπλοκή του στο σκάνδαλο Νovartis εκτιμάτε ότι δημιουργεί ένα ζήτημα;
Θα πρέπει να θεμελιωθεί το κατηγορητήριο, δεν είναι υποχρεωμένος ο κ. Στουρνάρας να αποδείξει την αθωότητά του. Είναι άλλο αυτό και άλλο να κάνει πολιτική ως Υπουργός Οικονομικών τη στιγμή που είναι Διοικητής Τραπέζης της Ελλάδας.
Να τονίσω τέλος κάτι για την στάση της αντιπολίτευσης. Νομίζω ότι υπήρχαν χαμηλοί τόνοι στην αρχή της κρίσης του Έβρου που τώρα κάπως ανεβαίνουν και αρχίζουν κορώνες ότι «η κυβέρνηση φταίει». Νομίζω ότι πρέπει να είναι τα πράγματα λίγο πιο συμμαζεμένα. Δεν είναι δυνατόν αυτές τις στιγμές μιας μεγάλης ιστορικής διαδρομής η αντιπολίτευση να εύχεται το κακό της χώρας ή ένα ατύχημα για να αποδειχθεί ότι εκείνη θα είναι καλύτερη στο τιμόνι.
Εγώ δεν λέω αν θα είναι καλύτερη ή χειρότερη. Δεν μπορεί όμως να εύχεται το ατύχημα για τη χώρα της. Κάθε φορά υπάρχει η εμμονή να αποτύχει αξιολόγηση, να έχουμε μία δυσμενή εξέλιξη στα εθνικά. Είναι ασύλληπτο και και σοκαριστικό για τους Έλληνες πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου