Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Το σχέδιο Σαμαρά, η σιωπή Μητσοτάκη-Νικόλ Λειβαδάρη



 


Tο άρθρο τιτλοφορείται «ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την Δημοκρατία στην Ελλάδα» και δημοσιεύεται στους Financial Times. Το υπογράφει ο Αντώνης Σαμαράς και το επιμύθιό του έχει ως εξής: «Η υπόθεση Novartis είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία μιας αποτυχημένης κυβέρνησης δημαγωγών που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τους δημοκρατικούς θεσμούς για να επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα λατινοαμερικάνικου τύπου, ανελεύθερο αριστερό καθεστώς. Δεν πρέπει να τους επιτραπεί να κερδίσουν».
Το δεδομένο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς κάνει εξαγωγή αντικομμουνιστικής ρητορικής και ακροδεξιάς ατζέντας.  Το ερώτημα είναι σε ποιους ακριβώς απευθύνεται και ποιους ακριβώς καλεί «να μην επιτρέψουν» στον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει.
Εάν πρόκειται μόνον για απόπειρα… διεθνοποίησης της υπερασπιστικής του γραμμής στο σκάνδαλο Novartis, τότε μπορεί και να έχουμε απλώς να κάνουμε με προσωπική πολιτική εκτροπή. Εάν όμως πρόκειται για προσκλητήριο προς διεθνείς και εγχώριους παράγοντες να σταθούν απέναντι στην νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και την Δικαιοσύνη της χώρας, τότε υπάρχει ζήτημα. Για την ακρίβεια, υπάρχει όντως ζήτημα υπονόμευσης των θεσμών και της Δημοκρατίας από έναν πρώην πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση, το άρθρο Σαμαρά κινείται εμφανώς μακριά από τα θεσμικά όρια και έξω από κάθε νόρμα της – προσφιλούς του – αστικής δημοκρατίας. Χρησιμοποιεί μια από τις μεγαλύτερες συντηρητικές εφημερίδες της Ευρώπης ως βήμα για να εξαπολύσει εμφυλιοπολεμικούς μύδρους, να διακηρύξει ούτε λίγο ούτε πολύ την κατάλυση του κράτους δικαίου, και να ταυτίσει την ποιότητα της Δημοκρατίας στην Ελλάδα με τις προσωπικές του ήττες: «Ο ΣΥΡΙΖΑ», γράφει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, «ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, ύστερα από μια φαύλη εκστρατεία εις βάρος της κυβέρνησης που ηγούμην».
Ο Κάστρο, ο Τσάβες και οι «εξέχουσες προσωπικότητες»
Προς ενίσχυση, δε, των επιχειρημάτων του  στην θεωρία περί «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis δεν παραλείπει να τονίσει ότι ο νυν πρωθυπουργός είναι… «πρώην μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και θαυμαστής του Φιντέλ Κάστρο και του Ούγκο Τσάβες». Για να επισημάνει ότι «ως έσχατη λύση, ο απελπισμένος κ. Τσίπρας επέλεξε την εξάλειψη των αντιπάλων του». «Εγώ», γράφει χαρακτηριστικά, «και ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Παναγιώτης Πικραμμένος καθώς και οκτώ ακόμη εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες κατονομαζόμαστε στη δικογραφία του εισαγγελέα... Μας επέλεξαν με βάση ασαφείς και αβάσιμους ισχυρισμούς τριών «προστατευόμενων» μαρτύρων».
«Με αυτή την κυβέρνηση, όλοι είναι ίσοι έναντι του Νόμου, όσο «εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες» κι αν είναι», ήταν η απάντηση που έδωσε στο άρθρο Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ακροδεξιό παραλήρημα» και «εμφυλιοπολεμική και ψυχροπολεμική ρητορεία του σκιώδους προέδρου της ΝΔ».
Η ανταπάντηση του πρώην πρωθυπουργού ήρθε μέσω συνεργατών του, οι οποίοι δήλωσαν ότι «αρέσει δεν αρέσει στον κ. Τσίπρα, η σκευωρία θα αποκαλυφθεί και διεθνώς.»
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι πως και αυτή τη φορά ουδεμία απάντηση ή τοποθέτηση υπήρξε από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ούτε επί της επαναλαμβανόμενης επίδειξης της ακροδεξιάς ηγεμονίας Σαμαρά στην ΝΔ, ούτε επί της ουσίας του – πρωτοφανώς υπονομευτικού για την χώρα – άρθρου του πρώην πρωθυπουργού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου