Την Παρασκευή ο Αθ. Δαβάκης, βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας επί κυβέρνησης Σαμαρά, με έναν πρωτοφανή ρατσιστικό λόγο -που μόνο στη Χρυσή Αυγή συναντάμε- στοχοποίησε συνολικά την κοινωνική ομάδα των Ρομά.
Ο κύριος αυτός -γνωστός για τις ακροδεξιές και φιλομοναρχικές αντιλήψεις του- καταφέρθηκε εναντίον Ελλήνων πολιτών, χρησιμοποιώντας φυλετικά κριτήρια για τον διαχωρισμό και την απαξίωσή τους σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Το ελάχιστο που θα περίμενε κανείς ως απάντηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή της αυριανής, ενδεχομένως, κυβέρνησης, είναι η άμεση διαγραφή του από τη Ν.Δ. Και μάλιστα με πρωτοβουλία του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη, ώστε ο αντίκτυπος να είναι στον μέγιστο βαθμό ισχυρός στην ελληνική κοινωνία. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Αρχικά, διαρροές από την Πειραιώς έκαναν λόγο για δυσαρέσκεια του προέδρου απέναντι στον συγκεκριμένο βουλευτή, ενώ δεν αποκλειόταν να υπάρξει συνέχεια.
Χθες -και αφού ο ρατσιστής Δαβάκης ζήτησε συγγνώμη- από τη Ν.Δ. διαμηνυόταν ότι το «θέμα θεωρείται λήξαν». Ο λαός μας λέει πως από τότε που βγήκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι θέμα φιλότιμου.
Είναι πολιτική στάση απέναντι σε ολόκληρο τον λαό, που σημαίνει πως όταν η Ν.Δ. και ο αρχηγός της αρκούνται σε μια «συγγνώμη» και καλύπτουν τον βουλευτή τους για όσα είπε, το μόνο μήνυμα που περνάνε στον ελληνικό λαό είναι ότι αποδέχονται τον διαχωρισμό του σε τέτοιες ρατσιστικές κατηγορίες, δηλαδή σε ανώτερους και κατώτερους.
Εμείς φυσικά δεν πιστεύουμε πως η Ν.Δ. είναι ρατσιστικό κόμμα. Αλλωστε ο αντιπρόεδρός της, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι οι δηλώσεις Δαβάκη είναι πέρα από τη φιλοσοφία της Ν.Δ. Σε συνθήκες κρίσης, όμως, έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι οι κοινωνικές διακρίσεις παίρνουν και φυλετικά χαρακτηριστικά.
Η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. δείχνει προκλητική ανοχή σε αυτό το φαινόμενο. Για δύο λόγους: γιατί πιστεύει πως έτσι θα κερδίσει ψήφους από τη Χρυσή Αυγή και γιατί ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι δέσμιος των ακροδεξιών του κόμματός του. Η κατάληξη είναι σαφής: υπονομεύεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας αυτού του κόμματος. Είναι δυνατόν να μην το καταλαβαίνουν αυτό στην αξιωματική αντιπολίτευση;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου