Τα μηνύματα για την έξοδο στις αγορές είναι θετικά. Το πιστοποιούν η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, η υποχώρηση του spread, η αναμενόμενη νέα αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, καθώς και τα σχόλια του ξένου Τύπου. Χθες, μάλιστα, για πρώτη φορά από τον χειμώνα του 2010 το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε, έστω και ενδοσυνεδριακά, κάτω από τις 300 μονάδες. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν πως ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του επταετούς ομολόγου εντός των επομένων δύο εβδομάδων.
Η έξοδος από τα Μνημόνια έχει δρομολογηθεί. Η χώρα μπήκε στην τελική ευθεία για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο της μνημονιακής επιτροπείας τον Αύγουστο. Παράλληλα, όπως προκύπτει και από τη συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ στο Νταβός, εντατικοποιούνται και οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του προγράμματος. Συνεπώς βρισκόμαστε στο τέλος μιας διαδρομής και διαμορφώνονται οι συνθήκες για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Σε όλο αυτό το διάστημα από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μέχρι και τώρα η αντιπολίτευση, και κυρίως η Ν.Δ., είχε επιλέξει τακτική βασισμένη στη θεωρία της αριστερής παρένθεσης, στο τροπάριο των πρόωρων εκλογών, στην υιοθέτηση της καταστροφολογίας και στην κατηγορία ότι η Αριστερά δεν είναι ικανή να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και είναι αναξιόπιστη. Προσπάθησε να χτίσει με κάθε μέσο, και κυρίως με συκοφαντίες και ψεύδη, την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά ενδιαφέρονται μόνο για την εξουσία. Έστησαν ακόμη και το θεώρημα του τέταρτου Μνημονίου για να στηρίξουν το αντιπολιτευτικό τους αξίωμα ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί.
Οι ισχυρισμοί τους διαψεύστηκαν. Οι προβλέψεις τους περί καταστροφικών αδιεξόδων, ευτυχώς για τη χώρα και τον λαό, έπεσαν στο κενό. Τα περί εκλογών αποδείχθηκαν πυροτεχνήματα και τα περί μη αξιοπιστίας διαψεύδονταν όχι μόνο από τις πράξεις της κυβέρνησης, αλλά και από τις δημόσιες τοποθετήσεις όλων των αρμόδιων Ευρωπαίων ηγετών. Τα τελευταία, μάλιστα, θετικά μηνύματα που αναφέραμε στην αρχή αποτελούν επιπλέον έμπρακτη αναγνώριση και έκφραση εμπιστοσύνης στην οικονομία μας, που άλλωστε είναι και το κλειδί για την έξοδο στις αγορές.
Τα ίδια επαναλαμβάνει η Ν.Δ. και στο θέμα του «Μακεδονικού». Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όμηρος της Ακροδεξιάς και της εθνολαϊκίστικης Δεξιάς, εντός και εκτός του κόμματός του, όχι μόνο ακολουθεί την ίδια τακτική, αλλά επιλέγει την πολιτική απουσία μεταθέτοντας την επίλυση του προβλήματος «σε άλλη συγκυρία». Η κασέτα είναι ίδια. Με την προσθήκη πολλών μικροκομματικών παρασίτων σε ένα εθνικό θέμα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου