Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

Λίγες σκέψεις λίγο πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον-Σχόλιο του Αποστόλη Ζουπανιώτη Εκδότης/Διευθυντής GreekNews 


 Είθισται σε επισκέψεις πρωθυπουργών σε σημαντικές χώρες – όπως οι ΗΠΑ – να επικρατεί ένα καθεστώς «εκκεχειρίας», μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθούν και άμα τη επιστροφή στην Αθήνα να επιστρέφουμε στην πολιτική μιζέρια που κατατρέχει την Ελλάδα από πολλών δεκαετιών. 

Αυτή τη φορά τα «γάντια» βγήκαν πριν προλάβει καλά – καλά ο Τσίπρας κι η ακολουθία του την απέναντι πλευρά της Λεωφόρου Πενσυλβάνιας, που χωρίζει τον Λευκό Οίκο από το Blair, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί την ελληνική αποστολή.
Μιλούμε για τα 2,4 δις που ανέφερε ο πρόεδρος Τραμπ ότι θα κοστίσει ο εκσυχρονισμός των ελληνικών F-16. Εγώ δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες για να εξηγήσω τι συμβαίνει. Θα γίνει εντγός των ημερών από ειδικότερους. 
Που ξέρουν ότι αυτός ο εκσυχρονισμός θα διαρκέσει καμιά 10αριά χρόνια κι ότι τα 2,4 δις δολάρια είναι πολύ λιγότερα, κάτω του ημίσεως. Εξάλλου – επειδή η δήλωση έγινε από τον Ντόναλντ Τραμπ και συνοδεύτηκε από το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίες – σε όλες τις περιπτώσεις που έδωσε ανάλογα στοιχεία (πχ για εταιρείες που έπεισε να παραμείνουν στις ΗΠΑ) τα στοιχεία ήταν φουσκωμένα, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Το θέμα αυτό λοιπόν θα εξηγηθεί και δόξα τω Θεώ στη Βουλή για θέματα Αμυνας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν πληθώρα ειδικών. Το θέμα δεν ήταν άλλωστε τα χρήματα για τον εξοπλισμό των F-16. Διότι αν δεν επισκεπτόταν αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας τις ΗΠΑ κι αν η επίσκεψη δεν κυλούσε ομαλά και δεν υπήρχαν φόβοι ότι η κυβέρνηση θα σκοράρει πόντους, οι ίδιοι που σήμερα μιλούν για F-16 και το γάλα των παιδιών, θα δήλωναν ότι «θα κάνουμε κάθε θυσία για να προασπίσουμε την εαδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και εθνική αξιοπρέπεια  της Ελλάδας». 
Τα ίδια που λέει ο Αδωνις κι οι λοιποί αποδεχόμενοι εξαιρέσεις, προς τους διαμαρτυρόμενους ενστόλους, οι οποίοι ζητούν – με το δίκιο τους όπως ο υπόλοιπος λαός, μη μιλήσω για τους ανέργους – αξιοπρεπή διαβίωση.
Αυτή τη φορά η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε τις επιθέσεις με το «καλημέρα της επίσκεψης». 
Οι πληροφορίες μου λένε ότι είχαν το θράσος κάποιοι που συστήθηκαν ως «σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη», να πουλήσουν τσαμπουκά σε ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, οι οποίοι βοήθησαν να κλειστούν ραντεβού κι εκδηλώσεις και να επιτύχει η επίσκεψη ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. 
Όπως βοήθησαν προηγούμενους ηγέτες της Ελλάδας, νυν και πρώην ηγέτες της Κύπρου, στελέχη της αντιπολίτευσης της Ελλάδας και της Κύπρου. Γιατί το κόμμα της Ομογένειας – αυτής που νοιάζεται τέλος πάντων, όχι των λιγούρηδων που θέλουν photo-ops και ψήφο Αποδήμων για να σκοτωνόμαστε κι εδώ στην Αμερική μεταξύ μας – είναι η ΕΛΛΑΔΑ και η ΚΥΠΡΟΣ..
Βεβαίως, οι παρουσιασθέντες ως σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσιτάκη έλαβαν την απάντησή τους, μάλιστα κι από κάποια ολίγα υγιώς σκεπτόμενα στελέχη της ΝΔ. Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα μικρότητας, κακοψυχιάς κι ίσως πανικού. 
Δέκτης επιθέσεων είναι κι ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που εργάζεται με συνέπεια για να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά έκανε «το λάθος» να συμπεριφερθεί προς την Ελλάδα ως σύμμαχο, εταίρο και φίλη κι όχι ως ανθύπατος. 
Δέχθηκε ο Τζέφρι Πάιατ σφοδρή κριτική (θα το έλεγα απόπειρα εκφοβισμού) από κάποιους αμερικανο-έλληνες της Αθήνας – ηγούμενου πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ – συνεπικουρούμενων ολίγων φανατικών που καλύπτουν τον αντθελληνισμό τους με αντιαριστερό μένος. Μέχρι και η αγγλόφωνη έκδοση της «Καθημερινής» έγινε δέκτης αρνητικότατων σχολιών ως «φυλοσυριζαίικη).
Εν κατακλείδι, η επίσκεψη Τσίπρα μέχρι αυτή τη στιγμή πάει πολύ καλά. 
Πρέπει να τη δούμε ως ένα θετικότατο ξεκίνημα. Εχουν μπει οι βάσεις μιας καινούργιας Ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που αναβαθμίζει την Ελλάδα στην περιοχή, είναι όμως πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς, πόσο μάλλον για επικρίσεις και καταδίκες. Η σοβαρότητα και η συνέπεια και των δύο πλευρών θα κρίνει την επιτυχία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου