Του Γ. Λακόπουλου
Το σκάνδαλο της υπερχρέωσης της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με δανειοδοτήσεις που δεν πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια , για να χρηματοδοτηθούν οι ανεξέλεγκτες δαπάνες των ηγεσιών τους – ειδικά στο ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρεου αντιμετώπιζε το κομματικό ταμείο σαν πρυτανείο κάλυψης πολιτικών δράσεων που ο ίδιος αξιολογούσε ως σημαντικές-, εξελίσσεται σε δίδυμο κόλπο από τους σημερινούς επικεφαλής των δυο κομμάτων για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν μαζί με την ηγεσία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά φέρονται να κινούνται με δυο διαφορετικούς τρόπους για να αποφύγουν την αποπληρωμή των χρεών τους στις τράπεζες και ταυτόχρονα να «παραγράψουν» και τις ευθύνες των προκάτοχων τους και των τραπεζικών παραγόντων που άνοιγαν τις τραπεζικές θυρίδες χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις.
Ουσιαστικά αναζητούν τρόπους να μετακυλήσουν τα ποσά που δανείσθηκαν τα κόμματά τους σκανδαλωδώς και ξόδεψαν άγνωστο που και πως, στο κράτος και τους πολίτες-, αφού δια των φόρων ανακεφαλαιωθήκαν οι τράπεζες.
Αυτές οι μεθοδεύσεις εντάσσονται στο γενικότερο σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος, από μεγαλοεπιχειρηματίες, από το τραπεζικό σύστημα και κατ’ελάχιστον από τα μέλη τους -και αποσκοπούν να καλύψουν την διαχείριση όλων των χρημάτων που εισέρρεαν στα ταμεία τους- φανερά και όχι.
Η εφημερίδα Documento αποκάλυψε μια μεθόδευση για τα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ χρέη της ΝΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο μήνα, με πρωταγωνιστές τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη και τον προκάτοχό του Αντ. Σαμαρά, ενώ εμπλεκόμενος φέρεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός του δεύτερου επί συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.
Για την ακρίβεια μεθοδεύεται η ένταξη του γαλάζιου χρέους προ τις τράπεζες στα «κόκκινα δάνεια» και στη συνέχεια η εξαγορά του από τον επιχειρηματία Π. Γουάτσα περίπου στο 10% της αξίας του. Αν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, με την σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδα , θα πρόκειται για πολιτικό σκάνδαλο.
Η εφημερίδα διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό της από τη συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ, προφανώς για μην θέσει το θέμα. Η μια πλευρά του σκανδάλου είναι ότι αν ολοκληρωθεί αυτή διαδικασία η ΝΔ ως κόμμα θα διαπραγματεύεται για ποσό μόλις 20 εκατ. ευρώ με έναν ιδιώτη σε συνθήκες που κανείς δεν θα γνωρίζει. Ενδεχομένως θα υπάρξουν συναλλαγές που θα μπορούν να φτάσουν ως την διαγραφή του χρέους, δίκην δωρεάς προς το κόμμα που φιλοδοξεί να έλθει στην κυβέρνηση-, κάτι που ασφαλώς ενδιαφέρει έναν επιχειρηματία που έχει ήδη συμφέροντα στην Ελλάδα.
Η άλλη πλευρά είναι αν είναι επιτρεπτό να εξαρτάται ένα κόμμα από έναν ιδιώτη πλέον, καθόσον ο Γουάτσα ως ιδιοκτήτης του χρέους της ΝΔ θα μπορεί να συμπεριφέρεται και ως … <ιδιοκτήτης> και της ΝΔ. Η σιωπή του Κυρ. Μητσοτάκη τόσο για την ουσία της μεθόδευσης όσο και για τη συμμετοχή του σε μια συνάντηση με τους Σαμαρά, ΄Στουρνάρα, και Γουάτσα τον περασμένο μήνα τον αφήνει εκτεθειμένο.
Εξ ίσου εκτεθειμένη είναι και η σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννήματα, προτού τεθεί το ερώτημα αν θα ισχύσει και για τα ισόποσα χρέη του ΠΑΣΟΚ μια αντίστοιχη μεθόδευση, ώστε να περάσει στην αρμοδιότητα του ιδίου επιχειρηματία ή κάποιου αλλού.
Προς το παρόν το κόλπο που σχετίζεται με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο θεματικό και πολύπλοκο: μεθοδεύεται η …εξαφάνιση του ιδίου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μη υπάρχει οφειλέτης- η έτσι νομίζουν. Σε ανύποπτο χρόνο συνεργάτες της Γεννηματά έλεγαν ότι η διάλυση του κόμματος είναι επιβεβλημένη γιατί δεν μπορούν να κάνουν συναλλαγές με τα χρέη που τους άφησε ο Γ. Παπανδρέου, ενώ ακούγεται ότι το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί από καιρό το … ΑΦΜ της ΔΗΜΑΡ.
Η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη της στο «Βήμα της Κυριακής» για τα χρέη προσπάθησε να θολώσει την εικόνα και να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Για την ακρίβειά, δήλωσε αόριστα «υποστηρίζουμε η διαχείριση τους σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους». Τι ακριβώς σημαίνει «υποστηρίζουμε»; Ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει, ή ότι …έχει απλώς την άποψη ότι πρέπει να ισχύσουν οι νόμοι;
Στη συνέχεια το κάνει χειρότερο λέγοντας ότι «τα χρέη των κομμάτων αυξήθηκαν υπέρμετρα εξ αίτιας της οικονομικής κρίσης και την αντίληψη μιας άλλης εποχής βία για θεμιτό ύψος δαπανών, και λυπάμαι γι αυτό». Η αιχμή για τη διαχείριση Γ. Παπανδρέου είναι σαφής, αλλά μένει αιχμή και έκφραση λύπης. Η ερώτηση δεν αφορούσε τα «χρέη των κομμάτων», ούτε γιατί δημιουργήθηκαν, αλλά το χρέος του δικού της κόμματος και πως θα αποπληρώσει η ίδια ως πρόεδρος του και υπεύθυνη για τα βάρη του.
Το θέμα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις καθώς δεν αφορά μόνο το ενδεχόμενο να καταστούν μπαταχτσήδες δυο κόμματα που στην πραγματικότητα χρηματοδοτούσαν τον εαυτό τους με τραπεζικό χρήμα – καθως ορίζαν και τις διοικήσεις- αλλά έχει και θεσμικές πλευρές.Στη μια περίπτωση τείνει να καταστήσει ένα κόμμα ..περιουσιακό στοιχείο ενός ξένου ιδιώτη και στην άλλη να αναδείξει την πολιτική ως λαχαναγορίτικη αποφυγή υποχρεώσεων έναντι του κράτους, από ένας θεσμικό πυλώνα του πολιτεύματος.
Από αυτή την άποψη ο δυο αρχηγοί δεν μπορεί να σιωπούν, ενώ η Βουλή και η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι θεατές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου