Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Η Παιδεία και η ανταγωνιστικότητα













Οι κυβερνήσεις στην Eυρωζώνη θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία και τις υποδομές εάν επιθυμούν να εξέλθουν από το τέλμα της κρίσης χρέους, επεσήμανε χθες σε μελέτη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κι όλοι αυτοί στην Ελλάδα που δίνουν αυτές τις μέρες τη μάχη ενάντια στον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή -και συνήθως διαβάζουν με ευλάβεια τις μελέτες της ΕΚΤ, ειδικά εάν κρίνουν ότι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ως αντιπολιτευτικά “πυρά”- αγνοούν επιδεικτικά την αναγκαιότητα για στιβαρή δημόσια Παιδεία. 
Αντιθέτως, ειδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η μεγάλη αγωνία τους είναι να δείξουν πόσο αναγκαία είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτά που κατά τη γνώμη τους ευνοούν την αριστεία. Και έχουν κάνει σημαία τους την ανταγωνιστικότητα και το “rating”, λες και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να κρίνονται από τις Moody’s και σία, όπως οι τράπεζες και το αξιόχρεο των κρατών.
Γι' αυτό και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον χθες στη Βουλή η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στον οποίο δύσκολα μπορεί να καταλογίσει κανείς ότι δεν έχει σχέση με το πανεπιστήμιο ή με τον κόσμο των “ratings”. Μάλιστα, για τους εραστές της... αριστείας, όσοι έχουν περάσει έστω και έξω από την Οξφόρδη είναι τα απόλυτα παραδείγματα προς μίμηση. 
Για τον υπουργό με την οξφορδιανή προσφορά, όμως, η ανταγωνιστικότητα -όπως χρησιμοποιείται ευρέως στη γλώσσα των οικονομικών- είναι αντιπαραγωγική στο χώρο της εκπαίδευσης. Κι εξήγησε γιατί: Κάναμε, είπε, κάτι καλό στο πανεπιστήμιό μας στην Αθήνα και μας ζήτησαν να μοιραστούμε την εμπειρία με ένα αντίστοιχο τμήμα σε άλλη πόλη. 
Τη μοιραστήκαμε ευχαρίστως και χαρήκαμε που βοηθήσαμε. Εάν όμως η χρηματοδότηση των τμημάτων εξαρτηθεί, όπως ζητάν κάποιοι, από την ανταγωνιστικότητά τους, τότε κανείς δεν θα μοιράζεται πλέον εμπειρίες και γνώσεις με τους... ανταγωνιστές. Και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να βελτιώνονται τα ΑΕΙ μέσω συνεργιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου