Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

POS τολμάτε;Στα πρώτα χρόνια της κρίσης, πάλευαν δύο απόψεις οι οποίες προσπαθούσαν να δώσουν την εξήγησή της. Η μία ήταν πως η κρίση δημιουργείται από τις τράπεζες που προσπαθούν να κάνουν τα ιδιωτικά τους χρέη πάσα στο Δημόσιο και τις αντιλήψεις της λιτότητας που δημιουργούν ένα συνεχή κύκλο ύφεσης.
Του Κώστα Βαξεβάνη
Την άλλη εξήγηση, λίγο πολύ την εξέφρασε ο Πάγκαλος με το «μαζί τα φάγαμε» και κατά μία έννοια προσπάθησε να τη δικαιολογήσει με το φυσίκ του. Πίσω από αυτή την αντίληψη, συστοιχήθηκαν όσοι κυβέρνησαν επί δεκαετίες με προφανή λόγο να κρύψουν τις ευθύνες τους.
Λαιφστυλάδικα περιοδικά, εκπρόσωποι της showbiz, καταχρεωμένοι πελάτες της Μυκόνου, απολιτίκ Ποταμίσιες κυρίες και βαριοί πολιτικοποιημένοι κύριοι, όλοι μαζί συμφωνούσαν πως την Ελλάδα την έφαγαν οι συντεχνίες, οι δημόσιοι υπάλληλοι (που τελικώς δεν ήταν 1,5 εκατομμύριο αλλά μόλις 650.000) και οι κακές αντιλήψεις. Αυτές οι τελευταίες ήταν κάτι σαν το κακό το ριζικό μας. 
Τα κανάλια έπαιζαν θέματα με ταβέρνες που δεν έκοβαν απόδειξη και η αστυνομία συλλάμβανε καστανάδες που μαζί με τα κάστανα (προς Θεού δεν ήταν ευλογημένα του Παΐσιου), δεν έκοβαν το μαγικό χαρτάκι. 
Εκεί οφειλόταν η κρίση, στον ατίθασο, τεμπέλη Έλληνα, που δεν θέλει να γίνει Ευρωπαίος, να (υπερ)φορολογείται, να περνάει με πράσινο και να γίνεται στωικός απέναντι στις κακουχίες γιατί αυτός τις προκάλεσε. Έδωσε ρέστα η χαζοαπολιτίκ υπευθυνότητα που έβλεπε αναγκαιότητες συμμόρφωσης και τιμωρίας στο ρεμπέτ ασκέρι των κατοίκων αυτής της χώρας. Δ
εν έφταιγε κανένας Σόιμπλε, ούτε Καραμανλήδες, ούτε Σαμαράδες, ούτε Παπανδρέου, ούτε Μητσοτάκηδες εις τον αιώνα των αιώνων. 
Έφταιγε η «ελληνική ανευθυνότητα» και το Δημόσιο, γι αυτό και κλήθηκε ο Γερούν να κρατήσει γερά, από τον εκπρόσωπο της κονόμας αλά Ντυνάν που έπαιρνε 60.000 για τρίμηνες συμβάσεις με το Νοσοκομείο.
Τα θυμήθηκα αυτά, γιατί εκπρόσωποι της συμπαθούς τάξης των γιατρών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, αρνούνται λέει να πληρωθούν με πλαστικό χρήμα και να εγκαταστήσουν τερματικά μηχανήματα POS. Γιατί, τι αλλάζει το να πληρώνεις με κάρτα τον γιατρό εκτός από το ότι δεν κουβαλάς χρήματα και όλες οι πληρωμές είναι δηλωμένες και φορολογητέες; 
Τίποτα, μόνο αυτό.
Και δεν έχει βγει ακόμη κανένας νεοφιλελεύθερος της αγοράς ή του παζαριού έστω, να πει “POS τολμάτε” και θέλετε να διαφέρετε από τους άλλους; Πώς τολμάτε να θέλετε να εξυπηρετήσετε τα συντεχνιακά σας συμφέροντα μέσω μάλιστα της φοροδιαφυγής;
Γιατί δε νομίζω πως υπάρχει Έλληνας, ο οποίος πιστεύει πως ο δικηγόρος ή ο γιατρός δεν θέλουν πλαστικό χρήμα γιατί παραβαίνει τους νόμους περί απορρήτου του πελάτη. Το ιατρικό απόρρητο σχετίζεται με το από τι πάσχει ο ασθενής και όχι με το ότι επισκέφθηκε το γιατρό και πλήρωσε.
Μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι και μεγαλοσυμβολαιογράφοι, οικοδομούν πάνω στην απαίτησή τους, την Ελλάδα του νέου μαύρου χρήματος και τίποτα άλλο. Τα υπόλοιπα είναι για να λένε στα κανάλια οι Μπογδάνοι. 
Ούτε ίσοι θέλουν να είναι με τους υπόλοιπους έλληνες, ούτε και ηθικοί. Κονομημένοι μόνο θέλουν να είναι και να διαιωνίζουν τον ελιτισμό και το μαύρο πλούτο. Αν η κυβέρνηση και η κοινωνία υποχωρήσουν απέναντι στην ανάγκη να τακτοποιηθεί αυτή η χώρα, τότε μπαίνουν σε ομηρία για μια ακόμη φορά. 
Τα κινήματα της κατσαρόλας και της ανεμίζουσας γραβάτας, δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν τη μοίρα αυτής της χώρας.
Περιμένω ωστόσο τους Μαζιταφάγαμε, όσους έκατσαν στο σκαμνί και στη λαιμητόμο αυτή τη χώρα μέσω θεωριών αυτομαστιγωτικής συνυπευθυνότητας, τους Εντερπρένερ και εραστές του “επιχειρείν” και τους αγοραίους των κομμάτων, να πάρουν θέση.
Μπορούν κάποιοι να εξαιρούνται από κάτι που είναι λογικό και νόμιμο να υπάρχει, είναι δικαίωμα του πολίτη και χτυπά την παραοικονομία; 
Αμ POS που θα έλεγε και ο Χατζηχρήστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου