Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Το δις εξαμαρτείν





Διαβάζοντας την ανακοίνωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την 43η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, γυρίσαμε αρκετά χρόνια πίσω, σχεδόν σαράντα. 
Hταν τότε που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου βρισκόταν στην πρώτη κυβερνητική θητεία του και η Ν.Δ., με αρχηγό τον Ευάγγελο Αβέρωφ, είχε προτάξει το σύνθημα «Xούντα είναι θα περάσει».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι «43 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα». 
Στην πραγματικότητα αυτή η εκτίμηση συνιστά αποδοκιμασία εκείνου του παλιού συνθήματος. Αφού πρώτη φορά, με τη σημερινή κυβέρνηση, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, τότε η πρώτη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν χούντα.
Θα είχε επομένως αξία να συνεχίσει τους συλλογισμούς του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μας πει: πρόσφερε, άραγε, το κόμμα του κάποια υπηρεσία στη δημοκρατία και τους θεσμούς όταν στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980 χαρακτήριζε «χούντα» μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση; 
Ο λαός λέει ότι το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού...
Κάποτε σε αυτή χώρα οι πολιτικές δυνάμεις της –και κυρίως αυτές που βρίσκονται στον προθάλαμο της κυβερνητικής εξουσίας– πρέπει να μάθουν να πολιτεύονται με υπευθυνότητα. 
Εφόσον έχουν προγράμματα για τον τόπο, η αντιπαράθεση γύρω από θέσεις είναι αρκετή. 
Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο αντιπολιτεύεται σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του δείχνει απουσία θέσεων και προγράμματος και προσπάθεια κάλυψης του κενού με κραυγές.
Αλήθεια, ποιος υπονομεύει τους θεσμούς και τη λειτουργία της δημοκρατίας;
 Εκείνοι που ασκούν κριτική στις αποφάσεις των δικαστών –κάτι που αποτελεί δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο– ή η Ν.Δ. και ο αρχηγός της που εμφανίζονται ως υπερασπιστές όλων των δικαστικών αποφάσεων;
Αν, για παράδειγμα, η Ν.Δ. θεωρεί σωστές τις δικαστικές αποφάσεις που επιτρέπουν στους εργοδότες να μην πληρώνουν τους εργαζόμενους και να τους απολύουν όταν εκείνοι κάνουν επίσχεση εργασίας, τότε, αντί να καταγγέλλει την κυβέρνηση που αντιδρά, μήπως έχει κάτι καλύτερο να κάνει; 
Να μεταφέρει αυτές τις αποφάσεις ως θέσεις στο πολιτικό πρόγραμμά της και στη βάση αυτών των θέσεων να ζητήσει από τον λαό να την ψηφίσει. 
Τόσο απλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου