Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Επιμένει η Όλγα Κεφαλογιάννη στην κατάργηση του Υπουργείου Τουρισμού














 

Για άλλη μία φορά με λύπη μας ακούσαμε την πρώην υπουργό Τουρισμού και νυν τομεάρχη Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 να εμμένει στην θέση της για ενοποίηση των τομέων Πολιτισμού και Τουρισμού.
Έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν ότι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να καταργήσει το προσφάτως ανασυσταθέν Υπουργείου Τουρισμού και να ενσωματώσει τις αρμοδιοτήτες του σε ένα νέο υπερ-Υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού-Τουρισμού, κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ζημιώνει τον κλάδο του τουρισμού και υποβαθμίζει την αναπτυξιακή του προοπτική (ο ελληνικός τουρισμός αναπτύσσεται με ρυθμό 7% ετησίως, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος δεν ξεπερνά το 3%)
Τι στιγμή που η ελληνική οικονομία βασίζει πολλά στον Τουρισμό για να επιστρέψει οριστικά στην ανάπτυξη, αποτελεί λάθος μήνυμα προς την κοινωνία και τους Έλληνες επιχειρηματίες η πρόταση δημιουργίας ενός κοινού υπουργείου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό. Μεταβάλει την επιτυχή αναπτυξιακή δυναμική που έχει λάβει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε έναν πειραματισμό που ουδέποτε στο παρελθόν στέφθηκε με επιτυχία.
Το υπουργείο Πολιτισμού είναι ένα σημαντικό υπουργείο, αλλά δεν είναι παραγωγικό, δεν έχει να κάνει με την οικονομία και οι υπηρεσίες του είναι γαλουχημένες με άλλη λογική. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με επιχειρήσεις και επενδύσεις. Μαρίνες, ξενοδοχεία, καταλύματα πάσης φύσεως, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά πρακτορεία, καζίνο, λοιπές υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό αποτελούν αντικείμενο ελέγχου και αδειοδότησης του Υπουργείου Τουρισμού. 
Ενώ, το υπουργείο Πολιτισμού αρχίζει και σταματάει στα μουσεία και στους χώρους τέχνης. Δεν έχει τους πόρους (ανθρώπινο δυναμικό, υπηρεσίες κλπ) και τον προσανατολισμό να προσελκύσει επενδύσεις ή να χειριστεί μία σειρά αδειοδοτήσεων με επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Το εγχείρημα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αποτύχει. 
Γι’αυτό συστήνουμε στην ηγεσία της ΝΔ να επιστρέψει στην αρχική θέση που ακούστηκε στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ και στην πρώτη έκδοση του νέου προγράμματος του κόμματος για τον τουρισμό, και να μην αναλώνεται σε επιπόλαια λεκτικές αναφορές που δεν αποτελούν προϊόν ενδελεχούς μελέτης. Γιατί δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα στον κλάδο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου